Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANOFM a publicat ghidul pentru recunoasterea experientei profesionale si a calificarilor dobandite in afara granitelor

18-Dec-2020
1548

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a publicat, pe site-ul oficial, ghidul pentru recunoasterea experientei profesionale si a calificarilor in afara granitelor.

Exista mai multe situatii in care se cere aceasta recunoastere, dupa cum urmeaza:

SITUATIA 1: Recunoastere/echivalare diplome studii

I. Studii preuniversitare (studii de nivel bacalaureat, scoala profesionala si scoala postliceala)
II. Studii universitare (licenta, master si doctorat)

Cazuri concrete:

Alina a urmat cursurile Facultatii de Arhitectura la o universitate din Austria si doreste sa isi echivaleze in Romania diploma de licenta obtinuta.

Pentru acest exemplu, Alina trebuie sa se adreseze Ordinului Arhitectilor din Romania, urmand procedura de aici, intrucat profesia de arhitect este reglementata sectorial, iar diploma a fost obtinuta intr-un stat membru al Uniunii Europene, Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana.

Mihai a urmat cursurile Facultatii de Stomatologie la o universitate din Canada si doreste sa isi echivaleze in Romania diploma de licenta obtinuta.

Pentru acest exemplu, Mihai trebuie sa se adreseze CNRED, urmand procedura de aici, intrucat, desi profesia de medic stomatolog este reglementata sectorial, diploma a fost obtinuta in afara Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau Confederatia Elvetiana.

Florina a obtinut titlul de calificare de contabil in Rep. Ceha si doreste sa profeseze in tara ca si contabil, profesie reglementata in Romania.

Pentru acest exemplu, Florina trebuie sa se adreseze autoritatii competente pentru profesia de contabil conform legii, respectiv CECCAR, urmand procedura descrisa aici.

Maria a urmat cursurile Facultatii de Istorie la o universitate din Germania si doreste sa isi echivaleze in Romania diploma de licenta obtinuta.

Pentru acest exemplu, Maria trebuie sa se adreseze CNRED, urmand procedura de aici, intrucat profesia de istoric nu este reglementata.

SITUATIA 2: Recunoasterea experientei profesionale dobandite in state membre UE, SEE sau Confederatia Elvetiana, pentru persoanele care doresc sa exercite in Romania activitatile cuprinse in anexa IV la Directiva 2005/36/CE

Cazuri concrete1:

Gabriel a desfasurat in Italia activitatii din grupa ISIC 40 ”Lucrari de instalatii ” in calitate de lucrator independent minimum 6 ani consecutivi.

Aceste activitati se regasesc pe Lista I a anexei IV din Directiva 2005/36/CE, preluata si in anexa 2 la Ordinul nr. 695/2016. Avand in vedere ca sunt indeplinite prevederile art. 35^15 alin (1) litera a) din Legea nr. 200/2004, Gabriel trebuie sa trimita la MMPS documentele mentionate mai sus, in vederea eliberarii Atestatului de recunoastere a experientei profesionale.

Florentina a desfasurat in Germania activitati din fosta grupa ISIC 85 ”Ateliere fotografice” in calitate de lucrator independent minimum 5 ani consecutivi.

Aceste activitati se regasesc pe Lista II a anexei IV din Directiva 2005/36/CE, preluata si in anexa 2 la Ordinul nr. 695/2016. Avand in vedere ca sunt indeplinite prevederile art. 35^15 alin (2) litera a) din Legea nr. 200/2004, Florentina trebuie sa trimita la MMPS documentele mentionate mai sus, in vederea eliberarii Atestatului de recunoastere a experientei profesionale.

Georgiana a desfasurat in Confederatia Elvetiana activitati incluse in fosta grupa ISIC 85 ”Saloane de frumusete” in calitate de salariat minimum 3 ani consecutivi, cu norma intreaga. (in acest caz solicitantul trebuie sa dovedeasca ca a urmat, pentru activitatea in cauza o formare prealabila, atestata printr-un certificat recunoscut de statul membru sau considerata pe deplin valabila de catre un organism profesional competent).

Aceste activitati se regasesc pe Lista III a anexei IV din Directiva 2005/36/CE, preluata si in anexa 2 la Ordinul nr. 695/2016. Avand in vedere ca sunt indeplinite prevederile art. 35^15 alin (3) litera d) din Legea nr. 200/2004, Georgiana trebuie sa trimita la MMPS documentele mentionate mai sus, in vederea eliberarii Atestatului de recunoastere a experientei profesionale.

SITUATIA 3: Am nevoie de Recunoasterea unui certificat de calificare dobandit in afara sistemului de invatamant, la furnizori de formare profesionala autorizati/centre de evaluare a competentelor autorizate, in state membre UE, SEE sau Confederatia Elvetiana, dar si am/nu am experienta profesionala

Cazuri concrete:

Ionut a obtinut in Marea Britanie un certificat de calificare pentru profesia de apicultor, dar nu are experienta profesionala. S-a intors in tara si isi cauta un loc de munca potrivit calificarii obtinute in afara granitelor; pentru a putea sa fie angajat cu forme legale in piata muncii si conform pregatirii sale profesionale, are nevoie de recunoasterea certificatului de calificare

SITUATIA 4:

4.1. Am experienta profesionala (cu acte doveditoare/ fara acte doveditoare 3 ) si am certificate de calificare.
4.2. Am experienta profesionala (cu acte doveditoare / fara acte doveditoare), dar NU am certificate de calificare

Caz concret:

1) Nu detin nici certificat de calificare si nu pot face nici dovada experientei, dar am desfasurat activitatea respectiva

Dupa 6 ani de munca fara forme legale in Spania ca tamplar/montator pvc, Anton decide sa se intoarca in tara. Nu poate candida pentru un loc de munca care i-ar putea pune in valoare experienta profesionala neavand certificat de calificare si nici documente care sa dovedeasca unde, cat si ce anume a muncit.

In acest caz, Anton se adreseaza unui centru de evaluare si certificare a competentelor sau ANOFM/AJOFM si poate urma pasii de la punctul 4 pentru evaluarea si certificarea competentelor si dobandirea unui certificat de competente profesionale.

2) Am experienta in munca si pot prezenta documente doveditoare, dar NU am certificat de calificare

Marian a muncit 4 ani in Italia,, ca zidar (prin urmare, are experienta in domeniu). Nu are calificare/diploma de formare. In Romania este angajat ca muncitor necalificat si primeste salariul minim din sector, chiar daca angajatorul este foarte incantat de know-how-ul sau.

Pentru acest exemplu, Marian trebuie sa se adreseze unuia dintre Centrele de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale sau Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul in care are domiciliul sau resedinta in vederea evaluarii competentelor si dobandirea unui certificat de competente profesionale.

3) Am experienta in munca (si pot prezenta documente doveditoare) si am certificat de calificare
Dumitru a lucrat 4 ani in Italia pe un santier unde folosea utilaje (buldozer, excavator), dar pentru care nu poate prezenta documente pentru aceasta perioada. Dupa aceea, Dumitru reuseste sa se angajeze la o firma de constructii unde lucreaza timp de 2 ani. Intre timp, obtine calificarea de excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate in urma unui curs de formare. Din motive familiale, decide sa se intoarca acasa. Are calificarea de excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate, dar experienta pe care o poate demonstra este de numai 2 ani de zile.

Pentru acest exemplu, Dumitru trebuie sa respecte pasii mentionati la punctul 4, respectiv sa se adreseze unuia dintre Centrele de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale sau Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul in care are domiciliul sau resedinta pentru evaluarea competentelor si obtinerea certificatului de competente profesionale

SAU
Dumitru poate urma pasii de la punctul 3 sa isi recunoasca in Romania certificatul de excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate, dupa reglementarea acestei situatii.

Pentru a vedea GHIDUL complet, click AICI««

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "ANOFM a publicat ghidul pentru recunoasterea experientei profesionale si a calificarilor dobandite in afara granitelor":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016