Autostrada Transilvania, mai ieftina cu 50%, isi liciteaza tronsoanele
Potrivit declaratiilor facute saptamana aceasta de Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, costurile aferente construirii autostrazii Transilvania se reduc cu 6,9 milioane euro/km, devenind astfel cu aproximativ 50% mai ieftina. Compania Bechtel mai lucreaza astfel doar pe doua tronsoane, urmand ca celelalte sase sa fie licitate de stat.
In acest sens, premierul Emil Boc a declarat ca firma constructoare nu va fi despagubita ca urmare a noilor modificari efectuate asupra contractului: "Se continua lucrarile pe tronsonul Suplacu de Barcau-Bors, iar la nivelul politic am decis, in coalitie, ca tronsonul de la Gilau la Mihaiesti sa fie scos imediat la licitatie, deoarece proiectarea este finalizata. Pentru tronsonul Targu Mures-Campia Turzii va fi reluata proiectarea, in vederea organizarii licitatiei de executie. Evident ca Bechtel nu va primi despagubiri, ce despagubiri sa primeasca?".
Autostrada Transilvania cuprinde in acest moment 8 tronsoane de constructie. Lucrarile nu au fost incepute pe 6 dintre ele, insumand 297 de kilometri, respectiv Brasov-Fagaras (53 km), Fagaras-Sighisoara (52 km), Sighisoara-Ogra (56 km), Ogra-Campia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihailesti (24 km) si Mihailesti-Suplacu de Barcau (76 km).
"Azi, din totalul de 2,2 miliarde euro prevazute initial pentru executarea celor 413 kilometri de autostrada, avem executati 54 kilometri si am cheltuit 1,25 miliarde euro. Daca in conditiile actuale ale contractului existent cu Bechtel am fi terminat autostrada, costul final al acesteia ar fi fost de 9,9 miliarde euro, iar acum costul pe care il vom avea de suportat in final, in urma acestei negocieri pentru finalizarea lucrarilor, va fi de 3,8 miliarde euro", a declarat ministrul Transporturilor, amintind ca au renegociate si alte clauze din contract in ceea ce priveste penalitatile, termenele de executie si achitarea sumelor restante.
Compania Bechtel ar trebui sa mai primeasca din partea Guvernului plati restante in valoare de aproximativ 90 milioane de euro, pana la finalul acestui an. Modificarea contractului de constructie a fost posibila prin intermediul ambasadei americane la Bucuresti si a presedintelui Traian Basescu. In acest sens, Anca Boagiu a declarat: "Din fericire, si compania Bechtel in sfarsit a inteles ca, intr-un final, Romania este o tara europeana unde nu poti sa faci chiar tot ceea ce iti doresti si daca nu va intra in normalitate si nu se va supune standardelor de cost existente, sansele de a continua sa lucreze in Romania sunt minime".
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Constructia autostrazii Transilvania a fost demarata in anul 2004, contractul avand o valoare de 2,2 miliarde de euro si obligand la finalizarea unui traseu de 415 kilometri. Vreme de 7 ani, pana in acest moment, a fost insa construita o portiune de autostrada care depaseste cu putin 10% din traseul total.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la sursa - 10% din 80% din suma. In ce declaratie se declara sumele platite prin retinere la sursa: in D205 sau D207 si la ce rand? 2. O persoana fizica cu cetatenie romana, cu CNP si rezidenta in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro, cu plata in rate pentru o perioada de trei ani. Au achitat timp de 2 ani doar 50.000 euro din pret si datoreaza penalitati pentru intarzierea la plata ratelor restante. Multinationala le-a pus in vedere sa achite restul de 205.000 euro pana in luna martie. Intrucat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim TVA achizitie intracomunitara. Factura emisa eronat
Intrebare: Firma noastra, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a achizitionat de pe un magazin online din Romania un bun care se incadreaza la mijloace fixe. Factura primita este de la un furnizor din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Olanda (fara CUI romanesc). Factura include TVA de 19%. Noi am inregistrat achizitia ca fiind una din Romania si am dedus TVA. Va rog sa-mi spuneti care este regimul TVA si la ce pozitie trebuie declarata tranzactia in D394 si D300 sau daca factura este emisa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Relocare rafturi metalice
Intrebare: Societatea a demontat rafturile dintr-o locatie (depozit Bucuresti) si le-a mutat intr-o alta locatie (depozit Brasov). Rafturile sunt deja amortizate. Costul pentru montarea acestora in noua locatie este de 5.645 euro. In locatia din Brasov, societatea avea deja montate rafturi (pe 2 niveluri), dar acestea vor fi inlocuite cu cele transferate de la depozitul din Bucuresti, deoarece sunt mai rezistente. Avand in vedere ca acestea sunt mai rezistente si vom putea depozita marfa mai grea, putem...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Microintreprindere. Conditii de incadrare
Intrebare: O societate a fost platitoare de impozit pe profit de la data de 01.01.2023. La finalul anului 2024 nu are salariat, dar alte conditii sunt indeplinite pentru a fi microintreprindere. De la data de 01.02.2025 angajeaza o persoana cu norma intreaga. Poate schimba modalitatea de impozitare incepand cu 01.01.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<