Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avertisment ESMA privind contractele pentru diferenta, optiunile binare si alte produse de tip speculativ

21-Dec-2016
2042

ESMA si un numar de autoritati nationale de supraveghere au observat o crestere a ofertei de produse speculative, inclusiv contracte financiare pentru diferenta (CFD-uri), optiuni binare si alte produse speculative (ex. spot forex) adresate clientilor de retail, si in acelasi timp, o crestere brusca a numarului de plangeri primite din partea investitorilor care au suferit pierderi semnificative la momentul tranzactionarii acestor produse.

Proliferarea acestor tipuri de produse da nastere unor probleme de protectie a investitorilor. Aceste produse sunt in mod inerent riscante, complexe si speculative. Autoritatile de supraveghere au observat, de asemenea, ca acestea sunt adesea distribuite si vandute intr-un mod agresiv si ca unele firme nu isi respecta obligatiile de reglementare stabilite in conformitate cu MiFID, creand conditiile ca investitorii de retail sa sufere prejudicii semnificative, de exemplu sub forma unor pierderi neasteptate.

Aceste produse au un nivel foarte ridicat de risc. Ele nu sunt standardizate si caracteristicile specifice ale produselor pot fi diferite de la un furnizor la altul, inclusiv, de exemplu, in ceea ce priveste termenii, conditiile si costurile implicate. Studiile efectuate de catre unele autoritati nationale de supraveghere arata ca, in majoritatea cazurilor, clientii de retail care tranzactioneaza CFD-uri, optiuni binare sau alte produse speculative isi pierd banii pe care i-au investit. Cu toate acestea, in pofida acestor caracteristici, in multe cazuri, aceste produse sunt oferite pe scara larga pietei de retail pe teritoriul Uniunii Europene, de cele multe ori prin intermediul platformelor online.

In plus, au fost observate cazuri in care aceste produse sunt oferite, de asemenea, si de catre entitati neautorizate si nereglementate, fapt care duce la cresterea riscului de pierdere al investitorilor.

Vanzarea acestor tipuri de produse speculative catre clientii de retail este un subiect pe care ESMA l-a monitorizat in ultimul timp. Avertismentul publicat de ESMA in luna februarie 2013, in legatura cu CFD-urile, evidentiaza unele dintre principalele riscuri de a investi in CFD-uri si indeamna investitorii sa verifice daca furnizorul lor este autorizat sa tranzactioneze astfel de produse in tara lor. De asemenea, descrie, unele practici care au fost observate in acest sector al pietei. ESMA a observat ca potentialele castiguri pot fi promovate intr-un mod care este proiectat astfel incat sa incurajeze investitorii de retail sa tranzactioneze si subliniaza castigurile posibile, fara a explica pe deplin sau de a acorda suficienta importanta riscurilor implicate si potentialelor pierderi. Investitorul de retail ar putea trage concluzia ca riscurile implicate sunt foarte mici sau nu exista atunci cand investesc in produse speculative. Aceasta intelegere este gresita. Furnizorii de CFD-uri, optiuni binare si alte produse speculative pot oferi, de asemenea "free start-up money", cadouri, taxe reduse, sau tutoriale de tranzactionare, in scopul de a atrage investitorii de retail ca si clienti noi.

In general, in cazul cumpararii si vanzarii acestor produse speculative, mai ales on-line, nu sunt este oferita consultanta de investitii. Acest lucru inseamna ca o evaluare a caracterului adecvat al produsului pentru clienti nu are loc. Cu toate acestea, o firma autorizata si reglementata trebuie sa verifice in primul rand, ca tranzactiile cu produse speculative sunt adecvate pentru investitorii de retail si ca acestia sunt constienti de riscurile implicate.

In cazurile mentionate aici, multe dintre riscurile pentru clientii de retail sunt cauzate de modelele de business adoptate de firmele din acest sector, care ar putea genera conflicte intre interesele comerciale ale firmei si interesele clientului de retail. De exemplu, in cazul in care remuneratia personalului sau a afiliatilor este legata in mod exclusiv de numarul de clienti noi sau in cazul in care profitul firmei este direct legat de pierderea clientului de retail, exista in mod clar un conflict de interese, care ar trebui evitat .

In februarie 2014, ESMA a emis o Opinie cu privire la practicile MiFID, adresata firmelor care vand produse complexe, insotita si de un Avertisment adresat investitorilor in ceea ce priveste riscul investitiilor in produse complexe.

ESMA s-a concentrat asupra promovarii unor abordari si practici comune de supraveghere in Europa in ceea ce priveste furnizarea de CFD-uri, optiuni binare si alte produse speculative catre clientii de retail, deoarece aceasta este o zona in care mai multe autoritati competente au ingrijorari serioase cu privire la protectia investitorilor si in care exista un grad considerabil de activitate transfrontaliera.

In aprilie, iunie si iulie 2016, ESMA a publicat documentul intrebari si raspunsuri (Q&A) privind furnizarea CFD-urilor si a altor produse speculative catre clientii de retail. Scopul acestor Q&Auri este acela de a consolida convergenta in supraveghere in aplicarea MiFID I si masurile de punere in aplicare cu privire la subiecte-cheie care sunt relevante, atunci cand astfel de produse speculative sunt vandute investitorilor de retail.

Incepand cu mijlocul anului 2015, ESMA a fost coordonatoarea activitatilor unui grup compus din mai multe autoritati nationale competente (ANC) gazda si Securities and Exchange Commission din Cipru (CySEC), in calitate de autoritate nationala competenta de origine. Activitatea acestui grup s-a concentrat asupra unor probleme care apar in legatura cu o serie de firme de investitii cu sediul in Cipru care ofera CFD-uri, optiuni binare si alte produse speculative si care opereaza in transfrontalier in intreaga Europa. Grupul a functionat ca un forum de cooperare reciproca intre membri. in cadrul planului sau de actiune de supraveghere, CySEC a impus pana in prezent amenzi administrative sau a ajuns la acorduri de decontare in valoare totala de 2,072,000 € cu un numar de firme de investitii care sunt active in acest sector al pietei. In plus, ca urmare a amenzilor administrative impuse de CySEC si a suspendarii licentei unei firme, aceasta a solicitat retragerea autorizatiei si a intrat intr-o perioada de trei luni in care sa inchida activitatea. CySEC a emis, de asemenea, o serie de circulare de reglementare pentru toate firmele de investitii din Cipru, circulare care abordeaza unele dintre problemele identificate. Activitatea de reglementare si supraveghere a CySEC este in curs de desfasurare.

ESMA va continua activitatea de monitorizare si supraveghere in acest domeniu prin promovarea cresterii cooperarii intre Autoritatile Nationale Competente din statele membre de origine, respectiv gazda, in legatura cu operatiunile transfrontaliere desfasurate de firme, inclusiv coordonarea cooperarii continue a grupului de ANC, precum si prin continuarea activitatii sale de reglementare. De asemenea, ESMA va lua in considerare, necesitatea oricarei activitati suplimentare cu privire la acest subiect, pe termen mediu, in lumina noilor cerinte si competente in conformitate cu cadrul MiFID II/MiFIR, care va intra in vigoare in ianuarie 2018.


Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiara

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016