Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluarea imobilizarilor corporale - cand se face, studiu de caz si reglementari cheie

12-Feb-2025
833
Reevaluarea imobilizarilor corporale - cand se face, studiu de caz si reglementari cheie
Reevaluarea imobilizarilor corporale este un proces esential atat pentru transparenta situatiilor financiare, cat si pentru o gestionare eficienta a patrimoniului unei entitati. Prin reevaluare, activele precum cladirile, terenurile, echipamentele sau utilajele isi pot modifica valoarea contabila, asigurand o reprezentare mai fidela in bilantul contabil.

In acest articol vom analiza in detaliu ce inseamna reevaluarea imobilizarilor corporale si in ce conditii se realizeaza. De asemenea, vom prezenta un studiu de caz referitor la reevaluarea imobilizarilor corporale pentru a intelege mai bine acest proces. 

Ce presupune reevaluarea imobilizarilor corporale

Reevaluarea imobilizarilor corporale reprezinta procesul prin care prin care companiile isi actualizeaza si ajusteaza valoarea activelor fixe (cladiri, terenuri, echipamente, utilaje etc.) pentru a reflecta realitatea economica si piata actuala.

Aceasta operatiune are scopul de a oferi o imagine mai precisa a patrimoniului unei entitati, este esentiala pentru raportarile financiare corecte si poate avea implicatii asupra impozitelor si amortizarii activelor respective.

Reevaluarea poate duce fie la cresterea, fie la scaderea valorii activelor, in functie de evolutia pietei. Diferentele rezultate sunt inregistrate in contabilitate. 

Cum se inregistreaza in contabilitate reevaluarea imobilizarilor corporale


Diferenta rezultata dintre valoarea reevaluata si valoarea contabila a activului imobilizat, se prezinta in situatiile financiare anuale ca un plus/minus de valoare.

Modalitatea de inregistrare in contabilitate a surplusului si a minusului din reevaluare in conformitate cu prevederile OMFP nr. 1.802/2014:

1. Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
  • o majorare a rezervei din reevaluare, evidentiata in creditul contului 105 Rezerve din reevaluare, daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ imobilizat;
  • ca un venit evidentiat in contul 755 Venituri din reevaluarea imobilizarilor corporale care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ imobilizat. (pct. 111 alin. (1))

2. Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, atunci aceasta se inregistreaza:
  • integral ca o cheltuiala evidentiata in contul 655 Cheltuieli din reevaluarea imobilizarilor corporale, in cazul in care nu exista o rezerva din reevaluare asociata activului respectiv.
  • ca o scadere a rezervei din reevaluare (contul 105) prezentata in cadrul categoriei Capital si rezerve , cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala evidentiata in contul 655. (pct. 111 alin. (2))

Potrivit pct. 103 din reglementarile contabile (Ordinul 1802/2014) la reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul dintre urmatoarele moduri:
  • recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea sa contabila dupa reevaluare sa fie egala cu valoarea reevaluata. Aceasta metoda este folosita deseori in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau
  • eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita deseori pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.

Rezerva din reevaluare constituita cu ocazia reevaluarilor nu poate fi distribuita direct sau indirect actionarilor/asociatilor, exceptand cazul in care imobilizarea corporala reevaluata este valorificata sau atunci cand ne referim la o rezerva impozitata pe masura amortizarii activului si transferata in contul 1175 Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare , situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta un castig efectiv realizat.

Manual de politici contabile - Stick USB - contine principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale in conditiile specifice domeniului (industrie, constructii, comert, agricultura etc.)!

Tratamentul contabil ulterior rezervei din reevaluare, prevazut in OMFP nr. 1.802/2014:

1. Surplusul din reevaluare recunoscut in contabilitate in contul 105 este capitalizat prin transferul direct la rezultatul reportat (contul 1175) in situatia in care activul este de recunoscut (casat sau vandut). (pct. 109 alin. (1))

2. O parte din surplusul obtinut din reevaluare poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate (valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii determinate pe baza costului initial al activului). (pct. 109 alin. (2))

In situatia in care o imobilizare corporala complet amortizata poate fi utilizata in continuare in cadrul entitatii, se poate apela la politica de reevaluare a acesteia, ocazie cu care i se stabilesc o noua valoare si o noua durata de amortizare, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.

Din punct de vedere fiscal, Codul fiscal (prin art. 26 alin. (6)) limiteaza recunoasterea fiscala a cheltuielilor cu amortizarea aferenta rezervelor din reevaluarea activelor imobilizate corporale.

Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Astfel, in situatia inregistrarii unui surplus din reevaluare, amortizarea fiscala este egala cu cheltuiala cu amortizarea inregistrata in contabilitate, dar diferenta dintre amortizarea calculata avand la baza valoarea reevaluata (justa) si amortizarea aferenta activului imobilizat inainte de reevaluare, reprezinta un element similar veniturilor si se va lua in calcul la stabilirea rezultatului fiscal, impozitandu-se ca atare, nu doar la schimbarea destinatiei rezervei din reevaluare. 

Cand se face reevaluarea imobilizarilor corporale

Reevaluarea imobilizarilor corporale existente se realizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu. Amortizarea aferenta imobilizarilor corporale reevaluate se contabilizeaza incepand cu exercitiul financiar ce urmeaza anului in care a avut loc reevaluarea. 

Orice reevaluare efectuata in cursul anului are un scop pur managerial si nu este destinata sa fie inregistrata in contabilitate. 

Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii. 

Valoarea justa a imobilizarilor corporale se determina, de obicei, pe baza valorii de piata, utilizand informatiile relevante pe care le-ar lua in considerare participantii la piata atunci cand stabilesc pretul activului, presupunand ca acestia actioneaza in vederea obtinerii unui beneficiu economic maxim. 

Valoarea justa este pretul care ar putea fi obtinut pentru vanzarea unui activ intr-o tranzactie reglementata pe piata principala (daca aceasta exista) sau pe cea mai avantajoasa, la data evaluarii, in conditiile actuale de piata. Acest pret reprezinta un pret de iesire, indiferent daca este direct observabil sau estimat printr-o metoda alternativa de evaluare. 


Daca valoarea justa a unei imobilizari corporale nu mai poate fi determinata, valoarea activului prezentata in bilant trebuie sa fie valoarea sa reevaluata la data ultimei reevaluari, din care se scad ajustarile cumulate de valoare.

Studiu de caz practic cu privire la reevaluarea imobilizarilor corporale

Va prezentam mai jos un studiu de caz referitor la reevaluarea imobilizarilor corporale. Raspunsul este oferit de specialistii portalcodulfiscal.ro.

Reevaluarea imobilizarilor corporale


Intrebare: Va rugam sa ne precizati daca mai este valabila prevederea potrivit careia la reevaluarea unei cladiri este necesara reevaluarea intregii grupe de cladiri. 

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 15 Feb 2024 

Da, prevederea este in continuare valabila si obliga entitatile sa reevalueze intreaga categorie de active (in acest caz, cladiri) atunci cand procedeaza la reevaluarea unui activ din acea categorie. Aceasta este o practica standard in contabilitate pentru a asigura uniformitatea si corectitudinea evaluarii activelor corporale in cadrul situatiilor financiare.

Aceasta prevedere are ca scop evitarea reevaluarii selective si garantarea ca valorile raportate in situatiile financiare anuale nu reprezinta o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite, asigurand astfel o mai mare transparenta si coerenta in situatiile financiare.

Conform textului citat mai jos din Reglementarile contabile, care fac parte din Ordinul ministrului finantelor nr. 1802/2014, atunci cand se procedeaza la reevaluarea unei imobilizari corporale, este necesara reevaluarea intregii categorii de imobilizari corporale din care face parte activul respectiv. Acest lucru inseamna ca, daca se reevalueaza o cladire, atunci toate cladirile din aceeasi categorie (definita ca avand natura si utilizari similare si aflandu-se in exploatarea aceleiasi entitati) trebuie de asemenea reevaluate.

Temei legal:

Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014 (Parte integranta din Ordinul ministrului finantelor nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate)

SECTIUNEA 3.4 Evaluarea alternativa la valoarea justa

3.4.1. Reevaluarea imobilizarilor corporale

105. - (1) Elementele dintr-o categorie de imobilizari corporale se reevalueaza simultan pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite.
(2) Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din categoria din care face parte trebuie reevaluate.
(3) O categorie de imobilizari corporale cuprinde active de aceeasi natura si utilizari similare, aflate in exploatarea unei entitati.
(4) Exemple de categorii de imobilizari corporale sunt: terenuri; cladiri; masini si echipamente; nave; aeronave etc. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016