Foarte multe firme aleg ca de ziua Internationala a Femeii, sarbatorita pe 8 Martie, sa ofere cadouri salariatelor, pentru a-si arata recunostinta fata de acestea. Iar aceste cheltuieli pot beneficia de mai multe facilitati fiscale.
In acest articol vom vedea cum sunt tratate fiscal aceste cheltuieli, daca si cum se aplica deductibilitatea lor, dar si cateva spete utile cu privire la aplicarea reglementarilor legale.
Tratament fiscal pentru cadourile oferite de 8 Martie
Potrivit prevederilor art. 76, alin. 4) lit. a) Codului Fiscal, cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia Zilei Femeii sunt considerate venituri neimpozabile daca valoarea acestora nu depaseste 300 de lei per persoana.
Aceasta inseamna ca:
Nu se aplica impozitul pe venit de 10%;
Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii (CAS - 25%, CASS - 10%, CAM - 2,25%).Daca valoarea cadoului depaseste plafonul de 300 de lei, diferenta este supusa impozitului pe venit si contributiilor sociale aferente salariilor.
Deductibilitatea cheltuielilor cu cadourile de 8 Martie

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCCR declara neconstitutionale doua conditii privind raspunderea solidara a persoanelor juridice citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulNeplatitor de TVA achizitie servicii din afara UE Factura primita din USA, upgrade Program mentorat in valoare de 500 euro, care este monografia contabila si regimul fiscal?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulServicii nerezidenti - Acord Turcia Am si eu situatiile prezentate mai jos: Refacturare serv IT Turcia Servicii management Turcia Servicii audit inventar Turcia Va rog frumos sa-mi spuneti care sunt implicatiile din...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulInregistrare incasare cu bon fiscal Daca in sectiune Payments facem inregistrarea la momentul vanzarii (conform raportului Z) si apoi la momentul decontarii efective in contul bancar (conform extrasului de cont) suma...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulVanzare tamplarie PVC cu predare in Romania. Beneficiar din Belgia Un SRL (A) achizitioneaza din Romania de la producator (B) tamplarie PVC (1000kg) la un cost de 5800 euro la cursul Bnr din ziua de ridicare si vinde catre un client din Belgia...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Din perspectiva impozitului pe profit, cheltuielile aferente cadourilor oferite salariatelor sunt deductibile in limita a 5% din fondul de salarii, conform art. 25 alin. 3) lit. b) punctul 3) din Codul fiscal. Aceasta facilitate se aplica tuturor cheltuielilor sociale prevazute in Codul Fiscal, inclusiv cadourilor si tichetelor cadou destinate angajatilor si copiilor minori ai acestora.
Conditii pentru aplicarea facilitatilor fiscale
Pentru ca aceste beneficii sa fie aplicabile, este important ca acordarea cadourilor sa fie reglementata in contractul colectiv de munca sau intr-un regulament intern al companiei. De asemenea, trebuie sa existe documente justificative, cum ar fi decizii interne privind acordarea beneficiilor si documente contabile corespunzatoare.
Cadouri cu ocazia zilei de 8 Martie pentru ziua femeii - spete utile
In continuare vom vedea mai multe spete utile cu privire la tratamentul fiscal al cadourilor oferite angajatelor de 8 Martie, asa cum au fost explicate de specialistii de la portalcodulfiscal.ro.Speta 1. Cadouri cu ocazia zilei de 8 martie. Reglementare in contractul de munca sau in RI
Conform prevederilor Codului fiscal, cu ocazia zilei de 8 martie se pot acorda angajatelor femei 300 lei neimpozabili. Unitatea are contract colectiv de munca. Contractul colectiv de munca nu prevede acordarea de prime cu ocazia zilei de 8 martie angajatelor femei. Totusi, conducerea decide sa acorde angajatelor femei 300 lei cu ocazia zilei de 8 martie in baza unui referat aprobat de Directorul general. In situatia data, cei 300 lei acordati femeilor cu ocazia zilei de 8 martie sunt impozabili sau neimpozabili (avand in vedere faptul ca nu sunt prevazuti in contractul colectiv de munca si nici in contractele individuale ale salariatelor)?
Specialistul ne spune urmatoarele. Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal:
4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i)cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii)cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii)cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Astfel cum puteti observa din textul mai sus citat, rezulta ca sunt neimpozabile cadourile in suma de 300 lei oferite angajatilor si copiilor minori ai acestora aastfel cum este prevazut de contractul de munca sau regulamentul intern. Prin urmare, daca acordarea cadourilor nu este prevazuta de contractul de munca sau de regulamentul intern sau nu sunt acordate conform contractului de munca sau regulamentului intern, contravaloarea acestora reprezinta avantaj salarial supus impozitului pe venit si contributiilor sociale.
In situatia expusa, inteleg ca acordarea cadourilor nu este prevazuta de contractul individual/colectiv de munca, iar daca nu este prevazuta nici in regulamentul intern, contravaloarea cadourilor intra in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit.
Speta 2. Masa oferita angajatelor de 8 martie
De 8 martie societatea a scos femeile la o masa organizata. Cheltuiala cu tva de 4,222.50 lei. Suntem platitori de impozit profit. Va rog un punct de vedere despre deducere tva, cheltuiala deductibila sau beneficiu salarial. Multumesc.
Specialistul ne spune ca dpdv. al salariatului, potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) (...), veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, (...), acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;
Prin urmare, pentru cadouri in natura mai mari de 300 lei, oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, se percepe impozit pe venit si contributii sociale, fiind asimilate avantajelor de natura salariala.
Dpdv al societatii, potrivit art 25 alin (3) lit b pct 3 din Codul fiscal,urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;
Asadar, cheltuielile reprezentand cadouri in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt deductibile limitat la calculul rezultatului fiscal, in limita a 5% din cheltuielile cu salariile personalului.
Daca se depaseste valoarea de 300 lei/salariata, aceste sume (peste plafon) reprezinta avantaje de natura salariala la angajata respectiva (se impoziteaza ca atare) si sunt deductibile integral la calculul rezultatului fiscal, fiind cheltuieli asimilate salariilor (art 25 alin 2 CF).
Societatea va trebui sa aiba o decizie emisa de administratorul societatii prin care se decide acordarea cadoului de 8 martiesub forma suportarii c/v serviciilor de masa la restaurant si implicit suportarea pe cheltuieli a facturii de la unitatea respectiva.
Dpdv TVA, la factura respectiva nu se deduce TVA, deoarece achizitia de servicii restaurant nu este efectuata in scopul unor operatiuni taxabile.