Codul de identificare fiscala (CIF): Ce este si unde il gasesti
Codul de Identificare Fiscala reprezinta identitatea fiscala a oricarei entitati juridice din Romania. Acest numar unic este esential in interactiunile cu autoritatile fiscale, in tranzactiile comerciale si in diverse proceduri administrative. In acest articol, vom detalia ce este CIF-ul, cum se obtine, unde il puteti gasi si care este scopul sau.
Ce este codul de identificare fiscala (CIF)
Codul de identificare fiscala (CIF) sau numarul de identificare fiscala (NIF) este un numar unic atribuit unei persoane fizice sau juridice de catre autoritatile fiscale din Romania, in scopul identificarii acesteia in relatiile fiscale.
Acest cod este utilizat pentru a facilita urmarirea si gestionarea obligatiilor fiscale, cum ar fi plata impozitelor si a altor taxe datorate statului.
Codul de inregistrare fiscala in functie de natura entitatii
Codul de inregistrare fiscala este diferit, in functie de tipul de contribuabil.
CIF pentru comerciantii care au obligatia inscrierii la ONRC
In cazul persoanelor juridice, CIF-ul este atribuit la inregistrarea companiei la ONRC. Inregistrarea se face pe baza cerererii de inregistrare fiscala, care reprezinta anexa la cererea de inregistrare in Registrul Comertului.
In termen de 3
zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, ONRC emite certificatul de inregistrare, care contine codul unic de inregistrare (CUI) si care atesta inregistrarea in registrul comertului, autorizarea functionarii precum si luarea in evidenta de catre organul fiscal competent. Cu alte cuvinte, CUI-ul unei firme este si codul de identificare fiscala al respectivei societati.
CIF pentru profesii liberale si persoane fizice care nu au obligatia inregistrarii la ONRC
In cazul persoanelor fizice care exercita profesii libere si a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice fara a avea obligatia inregistrarii in registrul comertului, codul de identificare fiscala este codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal.
In categoria acestor persoane se afla avocatii, notarii, arhitectii, medicii si alte persoane fizice care exercita o profesie libera, dar si contribuabilii care desfasoara activitati economice in baza unei legi speciale, precum intermediarii in asigurari.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Declaratia de inregistrare fiscala trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, prin formularul 070 - "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere". Declaratia trebuie insotita de copii ale documentelor care dovedesc informatiile declarate. Organul fiscal competent elibereaza certificatul de inregistrare fiscala, ce contine codul de identificare fiscala, in termen de 10 zile de la depunerea declaratiei.
CIF pentru persoane fizice
In cazul persoanelor fizice, in scopul administrarii impozitului pe venit si a contributiilor sociale, codul de identificare fiscala este Codul numeric personal (CNP).
TAX MEMO - Memorator de taxe si impozite! - Sinteza noutatilor legislative 2024 privind OBLIGATIILE FISCAL-CONTABILE acum in buzunarul tau!
Lucrarea contine informatii vitale despre TOATE Taxele si Impozitele in vigoare azi in legislatia romana!!
Comanda ACUM Tax Memo>>>
CIF pentru persoanele fizice care nu detin CNP
Pentru persoanele fizice care nu detin CNP, codul de identificare fiscala este numarul de identificare fiscala (NIF) atribuit de organul fiscal, potrivit prevederilor art. 82, alin.(1), lit.e) din Codul de Procedura Fiscala.
Pentru obtinerea numarului de identificare fiscala, contribuabilii trebuie sa depuna in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit Formularul 030 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal".
Declaratia se depune prin imputernicit/reprezentant fiscal/curator fiscal/platitor de venit/institutie de credit, in format hartie, la registratura organului fiscal competent ori la posta, prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Declaratia se completeaza in doua exemplare; un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit procedurii aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Declaratia se va arhiva la dosarul fiscal al contribuabilului.
Alaturi de declaratia 030, contribuabilii ce nu detin CNP trebuie sa depuna si alte documente, precum:
- copia documentului national de identitate/pasaportului, dupa caz;
- certificat de nastere (in cazul minorilor) eliberat de organele abilitate, potrivit legii;
- documentul din care sa reiasa motivul pentru care se solicita eliberarea NIF-ului (ex: copia actului de proprietate al spatiului care se inchiriaza in Romania, copia actului constitutiv sau orice alte acte prin care se prezinta motivul solicitarii, declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa motivul solicitarii de ex: inmatriculare masini, dobandire bunuri).
IMPORTANT! In cazul obtinerii ulterioare a codului numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit anterior se inlocuieste de catre organul fiscal, cu preluarea informatiilor fiscale inregistrate in perioada detinerii numarului de identificare fiscala pe codul numeric personal. Actele administrative fiscale, actele de executare sau alte acte emise de organele fiscale si comunicate anterior inlocuirii numarului de identificare fiscala raman valabile.
Pentru anularea NIF nu este necesara depunerea unei cereri inlocuirea efectuandu-se de catre organul fiscal.
La ce serveste codul de identificare fiscala (CIF)
Codul de identificare fiscala este esential pentru desfasurarea activitatilor economice si fiscale legale in Romania.
Unde gasesti codul de identificare fiscala
Pentru persoanele juridice, PFA , intreprinderi individuale si familiale, codul de identificare fiscala se regaseste pe certificatul de inregistrare fiscala emis de ANAF sau certificatul de inregistrare al firmei eliberat de Registrul Comertului.
Pentru persoanele fizice, numarul de identificare fiscala este CNP-ul, care se regaseste in cartea de identitate.
CIF vs CUI
Diferenta intre CIF si CUI este mai degraba una de terminologie si context, nu de substanta.Codul de identificare fiscala, indiferent daca este numit CUI sau CIF, serveste aceluiasi scop principal, si anume identificarea unica a unei entitati in relatiile cu autoritatile fiscale si alte institutii.
Pana in anul 2007, termenul utilizat in mod obisnuit era CUI (Cod Unic de Inregistrare), iar dupa 2007, s-a introdus termenul de CIF (Cod de Inregistrare Fiscala).
In practica, ambii termeni sunt inca folositi, uneori interschimbabil.
Codul de identificare fiscala pentru cetatenii straini
Cetatenii straini se incadreaza in categoria persoanelor fizice care nu detin CNP si trebuie sa declare orice obligatie fiscala catre autoritatile fiscale.
In acest caz, cetatenii straini primesc NIF-ul , ca urmare a depunerii formularului 030, copiilor dupa actele de identitate si documentelor justificative din care sa reiasa motivul pentru care se solicita eliberarea NIF-ului .