
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Societatea noastra doreste sa incheie un Contract de prestari servicii de consultanta privind piata de jucarii, cu o persoana juridica rezidenta in ITALIA.
Precizam ca locul prestarii este in ITALIA. Potrivit Art. 115 alin.1 lit.i din Codul Fiscal acestea sunt venituri impozabile in Romania fiind supuse impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti.
Potrivit Art 115 Alin 3 din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr 571/2003 Veniturile obtinute din Romania din prestari de servicii de consultant in orice domeniu care nu sunt effectuate in Romania, sunt impozabile potrivit titlului V atunci cand nu sunt incheiate conventii de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului de venit sau cand beneficiarul de venit nu prezinta documentul care atesta rezidenta sa fiscal.
Romania are incheiata Conventie de evitare a dublei impuneri cu Statul Italian. Fata de cele de mai sus se nasc urmatoarele intrebari:
1) Contractul pe care dorim sa-l incheiem se incadreaza in prevederile Art 115 Alin 3 din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr 571/2003
2) Suntem obligati sa retinem la sursa impozit pe venitul obtinut din Romania de nerezidenti, conform titlului V din Codul Fiscal?
3) Care este cota de impunere?
4) Ce obligatii declarative avem?
Solutii oferite de Serviciul de Consultanta al
Raspuns:
1. Serviciile de consultanta la care va referiti se incadreaza in prevederile art 115 alin 3 din Codul fiscal fiindu-le aplicabile pct. 3 din normele metodologice de aplicare a art.115 alin 3 din CF
2. Pentru a nu retine la sursa impozit pe veniturile nerezdientilor si a aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si Italia ? trebuie ca societatea beneficiara de venit sa va transmita Certificatul de rezidenta fiscala emis de catre autoritatile fiscale din Italia.
In aceste conditii, veniturile obtinute de nerezident se vor impune numai in Italia - conform art. 7 din Conventia de evitare a dublei impuneri.
Certificatul de rezienta fiscala trebuie sa il aveti si sa fie valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident.
Daca certificatul de rezidenta fiscala nu se prezinta la momentul efectuarii platii, atunci va trebui sa retineti impozit de 16%.
In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie.
In acest caz, trebuie sa se mentioneze in Certificatul de rezidenta fiscala ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata Conventia de evitare a dublei impuneri pentru toata perioada in care s-au realizat venituri din Romania
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O societate inregistrata in scopuri de tva doreste sa achizitioneze o cladire de birouri cu terenul aferent (cladirea nu este noua), de la o alta societate inregistrata in scopuri de tva. Suntem obligati sa aplicam masurile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este inregistrarea contabila aferenta unei popriri prin banca in cazul in care aceasta este non fiscala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<