Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Impozit pe dividende

23-Apr-2009
6632

Problema:


Care este cota de impozit pe dividende pe care ar trebui sa o retin unui asociat persoana juridica, rezident al statului Luxemburg, care detine mai mult de 25% din capitalul societatii de 1 an si 7 luni si prezinta certificat de rezindeta fiscala.

Solutionata in februarie 2009:
In conformitate cu art. 117 lit. h) din Titlul V Impozitul pe venitul nerezidentilor ? Cod fiscal, dupa data aderarii la UE, dividendele platite de o intreprindere ? persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru, sunt scutite de impozit, daca:
- beneficiarul dividendelor detine min. 15% din titlurile de participare la intreprinderea persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de 2 ani care se incheie la data platii dividendului.

Incepand cu anul 2009 conditia de detinere minima este de 10%.
In cazul dvs., se indeplinesc urmatoarele conditii:


- nerezident din Luxemburg ? stat membru UE
- participatie detinuta ? minim 25%.
- perioada detinere 1 an si 7 luni;
- certificat rezidenta fiscala

In conditiile in care plata dividendelor s-ar face acum, cand perioada de detinere este mai mica de 2 ani, atunci nu veti putea beneficia de scutire. In acest caz, in conditiile in care detineti certificat de rezidenta fiscala puteti aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata cu Luxemburg (Legea nr. 85/1994), conform careia veti retine un impozit de 5% din dividendele brute (art. 10 din Conventie).

Sfatul nostru: efectuati plata dividendelor la indeplinirea termenului de 2 ani de participatie la capitalul social si veti beneficia de scutire in conditiile art. 117 lit h).

Raspuns oferit in cadrul consultantei gratuite oferite de
Consilier   Taxe si Impozite   pentru Contabili 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 24 aprilie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016