Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reducere capital social

12-Dec-2013
10549
In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati care are capitalul social in valoare de 200.200 lei, format din: aport in natura (un imobil) in valoare de 200.000 lei si aport in numerar 200 lei. In urma hotararii adunarii generale a asociatilor s-a hotarat reducerea capitalului social la nivelul de 200 lei si s-a hotarat ca imobilul care a fost adus ca aport in natura sa ramana in proprietatea firmei si pe care doresc sa-l inchirieze, obiectul de activitate al firmei fiind CAEN 6820 - Inchirierea si subinchirierea bunurilor.

In urma reducerii capitalului social, vom stabili daca imobilul poate ramane in proprietatea firmei, precum si daca asociatul care a adus aport in natura poate sa primeasca in schimbul imobilului suma de 200.000 lei, fiind facuta inregistrarea contabila

1012 = 456 200.000
456 = 5121 200.000.

De asemenea, vom stabili ce alte implicatii fiscale sau juridice exista.

Potrivit art. 65 alin. (1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, bunurile imobile aduse ca aport la capitalul social al unei societati comerciale sunt in proprietatea societatii de la inmatricularea acesteia. Prin urmare, imobilul este in proprietatea societatii.

Din punctul de vedere al reducerii capitalului social, consideram ca aceasta se poate efectua, respectand valoarea capitalului minim si prezentand desigur argumente suficiente judecatorului ce va decide reducerea capitalului social.

Consideram corecte si inregistrarile contabile propuse de dvs.

Dorim, insa, sa va atragem atentia ca ar trebui sa argumentati foarte bine necesitatea acestor tranzactii, deoarece noi consideram ca efectul acestora este retragerea unei sume de bani din societate, fara ca aceste sume sa fie supuse impozitului pe profit sau impozitului pe dividend.

Daca nu se justifica foarte exact si transparent necesitatea tranzactiilor, autoritatile fiscale pot considera ca acestea sunt artificiale si nu reflecta un continut economic corect.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016