Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificare decizie repartizare profit net. Care e procedura?

06-Nov-2015
5410

In analiza urmatoare, facem referire la situatia in care, in luna mai 2015 din profitul anului 2014, o societate a repartizat dividende in valoare de 190.000 lei. In luna august, a achitat actionarilor 90.000 lei inclusiv taxele aferente pe care le-a declarat si platit.

Pentru diferenta neplatita, in valoare de 100.000 lei, doreste sa faca o decizie si sa o repartizeze la alte rezerve sau profit nerepartizat si ulterior sa se decida asupra destinatiei.

Societatea poate face modificare la decizia anterioara in care a repartizat tot profitul la dividende?

 

In cuprinsul legii societatilor comerciale nr.31/1990, nu exista interdictii privind modificarea hotararii AGA in ceea ce priveste repartizarea profitului net. Asadar, adunarea generala legal constituita, cu aceiasi competenta legala decizionala ca si prima adunare generala, poate modifica repartizarea initiala, avand in vedere urmatoarele prevederi legale:

- art. 111 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 31/1990, arata ca adunarea generala (ordinara) este obligata sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de consiliul de administratie, respectiv de directorat si de consiliul de supraveghere, de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa fixeze dividendul.

- la art. 194, alin. (1), lit. a), se prevede ca adunarea generala a asociatilor are obligatia principala sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net.

Potrivit prevederilor art.131 alin (4) din Legea 31/1990, pentru a fi opozabile tertilor, hotararile adunarii generale vor fi depuse in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionate in registru si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, insa , aceste dispozitii se refera la societatile pe actiuni.

Potrivit prevederilor art. 196, dispozitiile prevazute pentru societatile pe actiuni, in ce priveste dreptul de a ataca hotararile adunarii generale, se aplica si societatilor cu raspundere limitata, termenul de 15 zile prevazut la art. 132 alin. (2) urmand sa curga de la data la care asociatul a luat cunostinta de hotararea adunarii generale pe care o ataca.

Astfel, reiese ca pentru hotararile adunarile generale ale asociatilor nu exista obligatia publicarii , neexistand in cuprinsul legii o prevedere cu privire la publicarea acestei hotararii, insa, pentru a fi opozabila tertilor hotararea adunarii generale prin care s-a revenit asupra distributiei initiale a profitului se poate inregistra la ONRC si publica in M.Of., partea a IV-a, dupa caz, conform prevederilor art. 5 din Legea privind registrul comertului nr. 26/1990, cu modificarile si completarile ulterioare.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016