Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solutii inteligente pentru o mai buna gestionare financiar-contabila a unei firme

04-Mai-2018
6807
Solutii inteligente pentru o mai buna gestionare financiar-contabila a unei firme

Potrivit legislatiei financiar-contabile in vigoare, in Romania, societatile comerciale, indiferent de forma lor juridica, au obligatia sa-si inregistreze operatiunile economico-financiare si sa prezinte documente financiar–contabile doveditoare, pe suport fizic de hartie sau in format electronic, cadrul legal in acest sens fiind oferit de prevederile cuprinse in Ordinul Ministerului Finantelor Publice (MFP) nr. 2634/2015, intrat in vigoare din 2016. Va prezentam, in cele ce urmeaza, trei solutii inteligente pentru a gestiona mai usor si mai sigur banii si documentele contabile.

1. O solutie utila de gestionare electronica a documentelor contabile

Daca in trecut gestionarea documentelor contabile se facea doar pe hartie, fiind, totodata, o activitate obositoare si mare consumatoare de timp, in prezent, acest proces de inregistrare a operatiunilor economico-financiare se poate realiza intr-un mod mai simplu si mai rapid prin programele de facturare electronice. Legislatia contabila in domeniul facturarii electronice este definita printr-o serie de acte si norme legislative, dintre care putem mentiona cateva mai des uzitate: Legea 148/2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice, Ordinul MCSI 493/2009 privind normele tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica, Legea 455/2001 privind semnatura electronica si Legea 451/2004 privind marca temporala.

Pentru orice manager sau contabil, programul de facturare este un instrument de lucru foarte util datorita multiplelor operatii pe care le efectueaza, cum ar fi emiterea de facturi si alte documente contabile, furnizarea de informatii despre produse si clienti, monitorizarea incasarilor si a cheltuielilor sau intocmirea eficienta a registrelor cu specific contabil.

Este bine de retinut ca inainte sa optati pentru aceasta metoda de gestionare a documentelor, trebuie sa va asigurati ca serviciul de suport al furnizorului de software este prompt si bine organizat, dar si ca acesta include masuri de siguranta, de confidentialitate, un back-up bun si este accesibil de pe tableta sau telefonul mobil.

2. O modalitate automata si rapida de procesare a banilor

Pentru desfasurarea activitatilor economice curente, atat institutiile financiar-bancare si birourile contabile, cat si marile lanturi de magazine, restaurante si hoteluri, au nevoie de echipamente automatizate care sa le faciliteze procesul de numarare si verificare a banilor. Decizia de achizitionare a echipamentelor de procesat numerarul este influentata, in primul rand, de specificul nevoilor viitorului utilizator economic.

Un alt criteriu important in alegerea masinii de numarat banii este viteza de procesare, care poate varia in functie de model, de la 500 bancnote/minut pana la aproximativ 1.850 bancnote /minut.

Totodata, selectia echipamentelor de procesat banii se bazeaza si pe volumul maxim de numarare a bancnotelor, precum si pe modalitatile de procesare efectuate, precum numararea, verificarea sau sortarea. Unele modele de masini de numarat banii au, de asemenea, incorporate lampi cu raze ultraviolete pentru detectarea bancnotelor false, deteriorate sau lipite, fiind prevazute cu senzori de avertizare sonora.

3. O noua solutie de arhivare

O alta activitate importanta pentru toate unitatile economice este reprezentata de arhivarea documentelor contabile si care se realizeaza, in mod obisnuit, pe hartie. Ideea arhivarii electronice prinde contur si in Romania, insa, la fel ca si in cazul arhivarii clasice, este necesara indeplinirea anumitor conditii de securitate si de garantare a integritatii acestora.

Reglementarile Legii 135/2007 privind regimul arhivarii electronice, Codul fiscal, Codul de procedura fiscala si Legea contabilitatii 82/1991 cu modificarile ulterioare pot detalia conditiile in care se poate face arhivarea electronica, in paralel cu arhivarea clasica, pe hartie. Este important ca locul de arhivare sa fie pe teritoriul tarii noastre, exceptie facand facturile transmise si primite prin mijloace electronice care au un regim mai flexibil, existand posibilitatea ca acestea sa fie stocate in orice loc daca pe perioada arhivarii electronice se asigura autenticitatea sursei si integritatea continutului documentelor.

De asemenea, pot fi arhivate electronic, respectand prevederile legale, cel mai frecvent folosite documente contabile, printre care se numara: factura, chitanta, bonul de consum, bonul fiscal, ordinul de plata, dispozitia de plata, borderoul de achizitie si nota de intrare-receptie. Modul de reglementare si utilizare al acestor documente justificative financiar-contabile este prevazut prin Ordinul 3512 al Ministrului Economiei si Finantelor si prin Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.

Documentele contabile sunt foarte importante pentru orice afacere si la fel si gestionarea acestora, deoarece pe baza lor se poate stabili nivelul de performanta economica, se pot calcula taxele si impozitele pentru stat si bineinteles, se pot calcula sumele ce vor reveni sub forma de dividende sau venituri pentru membrii sau asociatii respectivelor societati economice.

Sursa foto:
https://www.pexels.com/photo/work-desk-948887/

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016