Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dizolvarea fara lichidare a unui SRL cu asociat unic si transmiterea bunurilor catre acesta. Cum procedam?

23-Mar-2015
46748

Avem ca subiect, in analiza de mai jos, un SRL cu asociat unic care doreste dizolvarea cu lichidarea simultana a societatii (fara lichidator). Avem in vedere prevederile OMFP 1376/2004 pct. 4. referitor la valorificarea elementelor de activ (vanzarea imobilizarilor si a stocurilor, incasarea creantelor, a investitiilor financiare pe termen scurt etc.).



Stabilim daca aceasta valorificare poate fi si distribuirea activelor catre asociatul unic si care este modalitatea efectiva de transfer a mijloacelor fixe, daca intocmim factura si cum tratam obiectele de inventar in folosinta.

In plus, vom vedea care este monografia contabila (si din punct de vedere al TVA) privind transferul activelor in urmatoarea situatie:
-Societatea detine un imobil : cost achizitie 10 lei, amortizare 3 lei. Este obligatorie evaluarea imobilului (143^2 din norme metodologice CF)?

Este obligatorie evaluarea tuturor mijloacelor fixe?


-societatea detine obiecte de inventar in folosinta in suma de 50 lei.

Din punct de vedere juridic, sint aplicabile prevederile art. 235 din legea 31/1990 a societatilor (cu modificarile si completarile ulterioare), in special alin. (2), (3) si (4) - introduse prin Legea 441 / 2006.

Art. 236 din legea 31/1990, care se referea la transmiterea universala a patrimoniului societatii doar catre asociatul unic, in cazul dizolvarii fara lichidare a acesteia, a fost abrogat prin legea 441/2006.

Conform prevederilor alineatelor (2), (3) si (4) ale art. 235, un SRL se poate dizolva fara lichidare daca asociatii (inclusiv asociatul unic) hotarasc transmiterea patrimoniului societatii catre ei.
Astfel, bunurile transmise asociatului unic vor intra in proprietatea acestuia pe baza unui certificat constatator emis de ONRC in acest sens.

Insa, pentru aceasta, societatea, in etapa a II-a, odata cu depunerea actelor privind radierea, trebuie sa depuna in mod obligatoriu si un raport privind impartirea activelor (in cazul asociatului unic, va fi vorba de un raport in care se vor inscrie denumirea bunurilor, cantitatea, pretul si valoarea acestora, mentionindu-se faprtul ca acestea vor fi repartizate asociatului unic in urma radierii societatii), impreuna cu o cerere pentru eliberarea certificatului constatator care va atesta dreptul de proprietate al sociatului unic asupra bunurilor ce vor intra in posesia sa (formular tip de la ONRC) numita C E R E R E – C O M A N D A ELIBERARE ACTE (Formular nr. 9), in care se va bifa punctul 3.3. "Certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite ca urmare a lichidarii, conform art. 235 din Legea nr. 31/1990".

Conform acestor prevederi legale, bunurile societatii (imobilul si obiectele de inventar) se vor repartiza si vor trece in proprietatea asociatului unic.

Monografia contabila prin care imobilul se evidentiaza ca fiind repartizat asociatului este urmatoarea:
456 = 212 7 lei
2812 = 212 3 lei.

In ceea ce priveste obiectele de inventar care nu mai sint in soldul contului 303, dar sint date in folosinta, fiind inregistrate si in Debitul contului 8035, se va face doar nota:

Credit 8035 cu valoarea acestora de 50 lei (pe baza raportului de repartizare a activelor, in care vor fi trecute si acestea, astfel incit sa fie cuprinse in certificatului constatator, pentru a intra in proprietatea asociatului).

In ceea ce priveste TVA, sint aplicabile prevederile art. 128 alin. (5) din codul fiscal:

"(5) Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial."

Asadar, daca la dobindirea cladirii s-a dedus TVA, acum, odata cu trecerea acesteia in posesia asociatului unic, se va proceda la colectarea TVA in procent de 24%.

Baza asupra careia se va aplica procentul de 24% se stabileste conform art. 137 alin. (1) lit. c) din codul fiscal:

"ART. 137 Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii

(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din:

c) pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (4) si (5), pentru transferul prevazut la art. 128 alin. (10) si pentru achizitiile intracomunitare considerate ca fiind cu plata si prevazute la art. 130^1 alin. (2) si (3), pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii. in cazul in care bunurile reprezinta active corporale fixe, baza de impozitare se stabileste conform procedurii stabilite prin norme;"

In normele aferente se arata:

"18. (4) In sensul art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, baza de impozitare pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (4) si (5) din Codul fiscal
este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero. "

Baza de impozitare a TVA este valoarea ramasa de amortizat de 7 lei.

TVA va fi de 7 lei * 24% = 1,68 lei, care se va inregistra in contabilitate astfel:
635 = 4427 1,68 lei.

Pentru aceasta suma se va emite o autofactura, conform art. 155 alin. (7) din codul fiscal:

"Art. 155

(7) Persoana inregistrata conform art. 153 trebuie sa autofactureze, in termenul prevazut la alin. (15), fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii catre sine."
Autofactura are rol pur fiscal si doar in sensul colectarii TVA, neavind rol in transferul dreptului de proprietate a cladirii asupra asociatului unic.

In ceea ce priveste impozitul datorat de asociatul unic din lichidarea societatii, sint aplicabile prevederile art. 66 alin. (8) din Codul fiscal:

"ART. 66 Stabilirea venitului din investitii

(8) Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare."
In normele aferente se arata:

"143^2. in cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice la transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociatul unic, proprietatile imobiliare din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.

Baza impozabila in cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice se stabileste astfel:
a) determinarea sumei reprezentind diferenta intre valoarea elementelor de activ si sumele reprezentind datoriile societatii;

b) determinarea excedentului sumei stabilite la pct. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare."

Din cele prezentate se observa ca evaluarea, in vederea stabilirii si platii impozitului din lichidare, este obligatorie doar pentru activele imobile (pentru cladire), nu pentru toate bunurile.
Pe baza valorii evaluate a cladirii si a valorii contabile a celorlate bunuri se va calcula impozitul din lichidare, potrivit celor mentionate la literele a) si b) de mai sus.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman, Expert contabil si Consultant fiscal

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016