Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
In randurile de mai jos, avem ca subiect o microintreprindere fara datorii la stat care are in patrimoniu un apartament. Societatea s-a lichidat prin hotarare judecatoreasca (nu lichidare voluntara) in urma careia asociatul unic intra in posesia apartamentului.
In situatia in care nu se intocmeste factura (in hotarare se decide ca apartamentul trece in posesia asociatului unic) societatea are de platit la stat ceva? Asociatul unic care intra in posesia apartamentului are de achitat impozite?
Conform art. 233 alin. (1) din Legea societatilor 31/1990 dizollvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii. Dizolvarea are loc fara lichidare, in cazul fuziunii ori divizarii totale a societatii sau in alte cazuri prevazute de lege.
Conform normelor metodologice date in aplicarea art. 112 indice 7 din Codul fiscal, microintreprinderile care isi inceteaza existenta in urma unei operatiuni de reorganizare sau de lichidare, potrivit legii, si care pe parcursul perioadei de functionare au fost si platitoare de impozit pe profit, la calculul impozitului pe veniturile microintreprinderilor, nu includ in baza impozabila: rezervele constituite din profitul net, rezervele constituite din diferente de curs favorabil aferente capitalului social in devize sau disponibilului in devize, precum si sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit pe profit, repartizate ca surse proprii de finantare, potrivit legii, care au fost constituite in perioada in care au fost platitoare de impozit pe profit.
Microintreprinderile care isi inceteaza existenta in urma unei operatiuni de reorganizare sau de lichidare, potrivit legii, si care pe parcursul perioadei de functionare au fost si platitoare de impozit pe profit includ in baza impozabila si rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil si nu au fost impozitate in perioada in care au fost platitoare de impozit pe profit.
Normele metodologice date in aplicarea art. 112 indice 4 din Codul fiscal stabilesc ca, perioada impozabila a microintreprinderii se incheie, in cazul dizolvarii urmate de lichidare, la data depunerii situatiilor financiare la registrul unde a fost inregistrata, potrivit legii, infiintarea persoanei juridice respective.
In cazul microintreprinderilor care isi inceteaza existenta in cursul anului, data pana la care se depune declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor este una dintre datele mentionate la pct. 10, la care se incheie perioada impozabila.
Astfel, in cazul dizolvarii urmata de lichidare societatea va depune declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor pana la data depunerii situatiilor financiare la registrul comertului.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Conform art. 128 alin. (5) din Codul fiscal, din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7) al acestui articol, constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
La alin. (7) al articolului este prevazut ca, transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila. Primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege.
Conditiile care trebuiesc indeplinite pentru ca operatiunea sa poata fi considerata transfer de active neimpozabil din punct de vedere al TVA conform art. 128 alin. (7) din Codul fiscal sunt redate de normele metodologice date in aplicarea acestui articol. Potrivit acestora, transferul de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal este un transfer universal de bunuri si/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabila cedenta, indiferent daca este un transfer total sau partial de active.
Se considera transfer partial de active, in sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, transferul tuturor activelor sau al unei parti din activele investite intr-o anumita ramura a activitatii economice, daca acestea constituie din punct de vedere tehnic o structura independenta, capabila sa efectueze activitati economice separate, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati. De asemenea, se considera ca transferul partial are loc si in cazul in care bunurile imobile in care sunt situate activele transferate de cedent nu sunt instrainate, ci realocate altor ramuri ale activitatii aflate in uzul cedentului. Simplul transfer al unor active nu garanteaza posibilitatea continuarii unei activitati economice in orice situatie.
Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, in sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri. Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii. Pentru calificarea unei activitati ca transfer de active nu este relevant daca primitorul activelor este autorizat pentru desfasurarea activitatii care i-a fost transferata sau daca are in obiectul de activitate respectiva activitate.
Persoana impozabila care este beneficiarul transferului prevazut la alin. (7) este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrata in scopuri de taxa sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv pe cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din Codul fiscal. Daca beneficiarul transferului este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, si sa depuna in acest sens declaratia prevazuta la art. 1563 alin. (8) din Codul fiscal.
Momentul de referinta pentru determinarea datei de la care incepe ajustarea taxei, in cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obtinerii bunului de catre cedent, conform art. 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz. Cedentul va trebui sa transmita cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii. Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active de catre persoanele impozabile nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala, in sensul anularii dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile in cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei in care se constata ca tranzactia a fost taxata in scopuri fiscale.
Asadar, daca taxa aferenta bunului transferat asociatului a fost dedusa total sau partial, transferul acestuia nu constituie livrare de bunuri iar societatea nu are obligatia de a colecta TVA daca primitorul este o persoana impozabila din punct de vedere al TVA si intentioneaza sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri.
Transferul de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal se va evidentia intr-un document intocmit de partile implicate in operatiune, fiecare parte primind un exemplar al acestuia. Acest document trebuie sa contina urmatoarele informatii:
a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;
b) data transferului;
c) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, prevazut la art. 153, al ambelor parti, dupa caz;
d) o descriere exacta a operatiunii;
e) valoarea transferului.
In situatia in care primitorul, nu intentioneaza sa desfasoare activitatea economica transferul bunurilor constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial. In conformitate cu prevederile art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si normelor metodologice date in aplicarea acestuia baza de impozitare pentru activele corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (5) din Codul fiscal este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero.
Daca asociatul este o persoana fizica veniturile din lichidarea unei persoane juridice constituie venituri din investitii conform art. 65 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal. Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.
In cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice la transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociatul unic, proprietatile imobiliare din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.
Baza impozabila in cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice se stabileste astfel:
- determinarea sumei reprezentand diferenta intre valoarea elementelor de activ si sumele reprezentand datoriile societatii;
- determinarea excedentului sumei stabilite la pct. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.
Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice se impune cu o cota de 16%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Lichidare microintreprindere. TRANSFER IMOBIL catre asociat. Ce obligatii de plata apar?Articole similare
Prezentarea certificatului de cazier fiscal e obligatorie in cadrul ASOCIATiilor non-guvernamentale?Dividendele distribuite si neplatite ? sursa de finantare in vremuri de crizaInregistrari contabile si implicatii fiscale pentru executare silita a unui imobilMacroprudentialitatea: piedica in calea acordarii de credite?Legea Business Angels a fost publicata. Cine beneficiaza de noile facilitati?Ultimele articole
Registrul RO e-Factura optional. Entitati care NU au obligatia, insa pot opta pentru utilizarea sistemuluiRegistrul RO e-Factura: Cine trebuie sa transmita formularul 082 inainte de 1 iulie 2025SAF-T in 2024. ONG-urile au aceasta obligatie? Daca da, incepand cu ce data?E-Factura in 2024: Cand apare obligatia inscrierii in registrul RO e-FacturaStart Up Nation 2024. A fost aprobat programul care acorda pana la 50.000 euro pentru stimularea micilor afaceriArticole similare
Obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA de catre contribuabilii inactivi sau inactivi temporarFactura de comision din Germania. Cum gestionam TVA-ul si impozitul pe veniturile nerezidentilor?Miercuri, 10 august 2022, este termenul limita pentru depunerea a patru declaratii fiscalePFA - Centrul intereselor vitale si sediul permanentVanzare autoturism in alt stat. Care va fi regimul TVA?Ultimele articole
Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVADin 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele miciE-Factura: Arhivarea facturilor se face in format PDF sau XML?Registrul RO e-Factura optional. Entitati care NU au obligatia, insa pot opta pentru utilizarea sistemuluiE-Transport: Ce sanctiuni se aplica de la 1 ianuarie 2025Articole similare
Ordinul MECS nr. 4686/2015 pentru aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea Parteneriatelor pentru transfer de cunostinteIncepand cu 1 ianuarie 2023 anumite entitati sunt excluse din sfera de aplicare a impozitului microCaz practic: Poate primi tichete de masa de la fiecare loc de munca?Obligatii fiscale cu termen de declarare si plata in 14 si 15 august 2009Vanzarea unui imobil reevaluat. Care vor fi implicatiile fiscale?Ultimele articole
Raportari contabile la 30 iunie 2024. Ce formulare importante trebuie sa depunetiProfit reinvestit 2024. 3 studii de caz utile pentru specialistiTrecere de la impozit pe profit la impozit micro in 2025. ConditiiDoua termene limita importante pentru contribuabili in august 2024, privind activitatea contabilaRaportari semestriale. Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2024 se completeaza in leiArticole similare
Microintreprinderi in 2024. La stabilirea plafonului de 500.000 euro, ce grupe de venituri se iau in calcul?MONOGRAFIE contabila pentru clienti neincasati mai vechi de 1 an in cazul microintreprinderilorDeclaratia 205 pentru anul 2011Schimbare statut MICROINTREPRINDERE la platitoare de impozit pe profit. Care e regimul fiscal?Deductibilitate TVA - achizitie intracomunitara de auto. Transport persoaneUltimele articole
In ce conditii pot incheia firmele contracte de mandat pentru a pastra regimul microintreprinderiiTrecere de la impozit pe profit la impozit micro in 2025. ConditiiMICROINTREPRINDERE in 2024. Daca bilantul a fost depus cu intarziere, firma va trece la impozit pe profit?MICROINTREPRINDERE in 2024. Se poate face trecerea la impozit pe profit in cursul anului?Infiintare MICROINTREPRINDERE in 2024. Plafonul de 500.00 euro se analizeaza pe o singura firma?Sfaturi de la experti
Impactul depasirii plafonului si cesiunea partilor sociale asupra statutului de microintreprindere
Intrebare: Daca in cursul lunii august am depasit cifra de 500.000 euro verificand impreuna la cele 5 firme, trebuie sa modific vectorul la firmele 2 si 3 in platitor de impozit pe profit incepand cu trimestrul III (01.07.2024)? Sau, daca la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Facturi primite de la furnizor cu cod de TVA anulat
Intrebare: Suntem un magazin alimentar si in luna august am efectuat mai multe achizitii de marfa de la un furnizor. In momentul achizitiilor din 03 si 10 august, furnizorul avea codul de TVA anulat (din oficiu) incepand cu data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA