
Raportul Special
realizat de specialisti
In randurile de mai jos, avem ca subiect o microintreprindere fara datorii la stat care are in patrimoniu un apartament. Societatea s-a lichidat prin hotarare judecatoreasca (nu lichidare voluntara) in urma careia asociatul unic intra in posesia apartamentului.
In situatia in care nu se intocmeste factura (in hotarare se decide ca apartamentul trece in posesia asociatului unic) societatea are de platit la stat ceva? Asociatul unic care intra in posesia apartamentului are de achitat impozite?
Conform art. 233 alin. (1) din Legea societatilor 31/1990 dizollvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii. Dizolvarea are loc fara lichidare, in cazul fuziunii ori divizarii totale a societatii sau in alte cazuri prevazute de lege.
Conform normelor metodologice date in aplicarea art. 112 indice 7 din Codul fiscal, microintreprinderile care isi inceteaza existenta in urma unei operatiuni de reorganizare sau de lichidare, potrivit legii, si care pe parcursul perioadei de functionare au fost si platitoare de impozit pe profit, la calculul impozitului pe veniturile microintreprinderilor, nu includ in baza impozabila: rezervele constituite din profitul net, rezervele constituite din diferente de curs favorabil aferente capitalului social in devize sau disponibilului in devize, precum si sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit pe profit, repartizate ca surse proprii de finantare, potrivit legii, care au fost constituite in perioada in care au fost platitoare de impozit pe profit.
Microintreprinderile care isi inceteaza existenta in urma unei operatiuni de reorganizare sau de lichidare, potrivit legii, si care pe parcursul perioadei de functionare au fost si platitoare de impozit pe profit includ in baza impozabila si rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil si nu au fost impozitate in perioada in care au fost platitoare de impozit pe profit.
Normele metodologice date in aplicarea art. 112 indice 4 din Codul fiscal stabilesc ca, perioada impozabila a microintreprinderii se incheie, in cazul dizolvarii urmate de lichidare, la data depunerii situatiilor financiare la registrul unde a fost inregistrata, potrivit legii, infiintarea persoanei juridice respective.
In cazul microintreprinderilor care isi inceteaza existenta in cursul anului, data pana la care se depune declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor este una dintre datele mentionate la pct. 10, la care se incheie perioada impozabila.
Astfel, in cazul dizolvarii urmata de lichidare societatea va depune declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor pana la data depunerii situatiilor financiare la registrul comertului.
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Conform art. 128 alin. (5) din Codul fiscal, din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7) al acestui articol, constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
La alin. (7) al articolului este prevazut ca, transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila. Primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege.
Conditiile care trebuiesc indeplinite pentru ca operatiunea sa poata fi considerata transfer de active neimpozabil din punct de vedere al TVA conform art. 128 alin. (7) din Codul fiscal sunt redate de normele metodologice date in aplicarea acestui articol. Potrivit acestora, transferul de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal este un transfer universal de bunuri si/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabila cedenta, indiferent daca este un transfer total sau partial de active.
Se considera transfer partial de active, in sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, transferul tuturor activelor sau al unei parti din activele investite intr-o anumita ramura a activitatii economice, daca acestea constituie din punct de vedere tehnic o structura independenta, capabila sa efectueze activitati economice separate, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati. De asemenea, se considera ca transferul partial are loc si in cazul in care bunurile imobile in care sunt situate activele transferate de cedent nu sunt instrainate, ci realocate altor ramuri ale activitatii aflate in uzul cedentului. Simplul transfer al unor active nu garanteaza posibilitatea continuarii unei activitati economice in orice situatie.
Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, in sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri. Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii. Pentru calificarea unei activitati ca transfer de active nu este relevant daca primitorul activelor este autorizat pentru desfasurarea activitatii care i-a fost transferata sau daca are in obiectul de activitate respectiva activitate.
Persoana impozabila care este beneficiarul transferului prevazut la alin. (7) este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrata in scopuri de taxa sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv pe cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din Codul fiscal. Daca beneficiarul transferului este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, si sa depuna in acest sens declaratia prevazuta la art. 1563 alin. (8) din Codul fiscal.
Momentul de referinta pentru determinarea datei de la care incepe ajustarea taxei, in cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obtinerii bunului de catre cedent, conform art. 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz. Cedentul va trebui sa transmita cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii. Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active de catre persoanele impozabile nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala, in sensul anularii dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile in cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei in care se constata ca tranzactia a fost taxata in scopuri fiscale.
Asadar, daca taxa aferenta bunului transferat asociatului a fost dedusa total sau partial, transferul acestuia nu constituie livrare de bunuri iar societatea nu are obligatia de a colecta TVA daca primitorul este o persoana impozabila din punct de vedere al TVA si intentioneaza sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri.
Transferul de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal se va evidentia intr-un document intocmit de partile implicate in operatiune, fiecare parte primind un exemplar al acestuia. Acest document trebuie sa contina urmatoarele informatii:
a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;
b) data transferului;
c) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, prevazut la art. 153, al ambelor parti, dupa caz;
d) o descriere exacta a operatiunii;
e) valoarea transferului.
In situatia in care primitorul, nu intentioneaza sa desfasoare activitatea economica transferul bunurilor constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial. In conformitate cu prevederile art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si normelor metodologice date in aplicarea acestuia baza de impozitare pentru activele corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (5) din Codul fiscal este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero.
Daca asociatul este o persoana fizica veniturile din lichidarea unei persoane juridice constituie venituri din investitii conform art. 65 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal. Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.
In cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice la transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociatul unic, proprietatile imobiliare din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.
Baza impozabila in cazul dizolvarii fara lichidare a unei persoane juridice se stabileste astfel:
- determinarea sumei reprezentand diferenta intre valoarea elementelor de activ si sumele reprezentand datoriile societatii;
- determinarea excedentului sumei stabilite la pct. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.
Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice se impune cu o cota de 16%, impozitul fiind final. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Lichidare microintreprindere. TRANSFER IMOBIL catre asociat. Ce obligatii de plata apar?Articole similare
PFA. Ce implica fiscal organizarea unui eveniment caritabil?Contabilitatea microintreprinderilor. Ce trebuie sa stie orice contabil la inceputul lui 2019E clar. Si pentru veniturile neimpozabile datoram CASSUngaria introduce taxa pe fast-food. Va prelua Romania modelul?Principalele modificari ale Codului Fiscal cu privire la impozitul pe venit si la contributiile sociale (Partea I)Ultimele articole
Depunere bilant 2025. Ce se intampla daca NU ai hotararea AGAOrdinul de plata. Cum sa corectezi erorile rapidCe se intampla cu datoriile unei firme in falimentCapital social. 5 etape pentru majorarea capitalului social din profit nerepartizatDeclaratia Unica 2025: Ghid pentru completarea dividendelor in D212 si calcularea CASSArticole similare
Important: Sfaturi utile pentru derularea inspectiei fiscaleCotizatii platite de societate catre o organizatie. Cum stabilim cheltuielile deductibile?Registrul de Evidenta Fiscala NU trebuie completat de microintreprinderi. Categorii care au aceasta obligatieRevista Romana de Fiscalitate nr. 33, Noiembrie 2009Bonurile fiscale emise de casele de marcat. Cum facem inregistrarile bonurilor in contabilitate in situatii diverse?Ultimele articole
Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventarE-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utileLeasing financiar, autoturism cu utilizare mixta. MONOGRAFIE contabilaArticole similare
Tratamentul contabil pentru inregistrarea si evaluarea actiunilorModificari aduse Legii contabilitatiiMicrointreprinderea in 2022 VS. microintreprinderea in 2023. Cum au fost modificate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firmeleNomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, completat cu doua pozitii noi. Instructiuni de completare a D100Noul formular 107: Cine are obligatia depunerii lui?Ultimele articole
LICHIDARE societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-TD101 in 2025. Cum sa procedeze firmele care NU au declarat pierderile fiscale in formularInchidere firma. Aspecte legale privind mijloacele fixe si TVACalendar obligatii fiscale. Pana pe 28 februarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii importantePolitici contabile 2025. Nerespectarea reglementarilor in vigoare este amendata cu pana la 10.000 leiArticole similare
Atentie la CASS! Noi categorii de venituri pentru persoanele fiziceImpozit pe profit sau impozit pe veniturile microintreprinderilor. Care e tratamentul fiscal?Declaratii electronice: Declaratia 205 privind impozitul retinut la sursa si castigurile sau pierderile realizateMICROINTREPRINDERE versus PFA. Cunoaste legea inainte de a opta pentru un anumit tip de entitate economicaCe modificari ale Codului fiscal se aplica de la 1 februarie 2013Ultimele articole
Declaratia 101 in 2025. Cum se completeaza pierderile fiscale in formularul 101Intreprinderi legate. Cum se calculeaza plafonul microFirmele trebuie sa analizeze cifra de afaceri pana pe 31 martie 2025 pentru modificarea vectorului fiscalImpozit micro. 4 exemple de calcul UTILE pentru anul 2025Firmele care NU sunt microintreprinderi in 2025 pot opta pentru acest regim in 2026?Sfaturi de la experti
Acordare premii in bani elevilor de liceu
Intrebare: Daca liceul nu are o fundatie/asociatie inscrisa in Registrul OUG, pot incheia un contract direct cu liceul pentru acordarea premiilor, iar cheltuiala sa fie considerata sponsorizare deductibila din impozitul pe profit? Daca da,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cheltuieli de transport in regimul de marja contabilizare si TVA
Intrebare: Facturile pentru autoturismele second-hand le-am inregistrat in contul 371, iar facturile conexe le-am inregistrat pe cheltuieli, respectiv in contul 624, aplicand taxarea inversa. Este obligatoriu sa includ aceste cheltuieli in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA