Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care va fi evidenta fiscala pentru o asociatie cu venituri din participarea la conferinte?

09-Mai-2014
10010
O asociatie care organizeaza conferinte emite chitante pentru participantii care platesc taxele de participare. Se va stabili daca e suficienta emiterea de chitanta cu explicatia "taxa conferinta" sau daca trebuie emisa si factura. In plus, vom stabili daca aceste venituri sunt scutite de la plata impozitului, conform art. 15 din Codul fiscal.

Asociatiile, infiintate in baza OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare pot desfasura pe langa activitatea non profit si alte activitati economice. Organizatiile nonprofit care desfasoara si activitate economica, trebuie sa evidentieze distinct veniturile si cheltuielile aferente acestei activitati derulate in scopul obtinerii de profit, conform reglementarilor contabile. In scopul aplicarii acestor prevederi sunt in vigoare dispozitiile Omef nr. 1969/2007 privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.

Pentru activitatea economica se folosesc aceleasi grupe de cheltuieli si venituri utilizate si de societatile comerciale, asa cum sunt prezentate acestea de Omfp nr. 3055/2009, cu modificarile ulterioare.

Organizarea contabilitatii de gestiune este obligatorie atunci cand se desfasoara si activitati economice deoarece in acest mod se colecteaza si se repartizeaza cheltuielile pe destinatii. Modul de organizare a contabilitatii de gestiune este la latitudinea fiecarei organizatii nonprofit, in functie de specificul activitatii si necesitatilor proprii. Repartizarea cheltuielilor comune se face prin contul 489 " Decontari intre activitatile fara scop patrimonial si activitatile economice". Cheile de repartizare sunt la latitudinea fiecarei organizatii nonprofit, in functie de activitatea derulata.
Organizatiile nonprofit, in speta asociatiile, datoreaza impozit pe profit numai pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele scutite. Pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, care nu reprezinta mai mult de 10 % din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, acestea nu datoreaza impozit.
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    CASS pentru PFA reactivat Un PFA suspendat la Registru Comertului pana la 01.09.2024 pentru crestere copil, cu reactivarea PFA-ului incepand cu 01.09.2024 realizeaza venituri nete de 15.000 lei in cele 4...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Prosumator. Decont accize Suntem prosumator. Producem energie electrica pe care o facturam partial furnizorului de energie si partial facem autofactura pentru ce consumam noi. Ce cantitate de energie se...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Cesiune autoturism catre persoana fizica, contract leasing Am preluat o societate care avea in derulare un contract de leasing financiar pentru un autoturism. In luna martie firma achita valoarea leasingului, iar valoarea reziduala este...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Stabilirea venitului anual din activitati agricole pe baza de norme de venit Rog sa ma ajutati sa inteleg urmatoarea speta pentru a fi in legalitate. Un PFA cu activitate agricola - cultivare pamant si crestere animale depune declaratia unica la norma de...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Declaratie unica CASS optional O Persoana Fizica ce nu are venituri in 2025, opteaza sa depuna Declaratia Unica pentru asigurare de sanatate. Depune declaratia pe 01.04.2025, pentru ce perioada este asigurat la...citeste mai mult

Conform dispozitiilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 15, alin. (2), organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru venituri de natura cotizatiilor, taxelor de inscriere, contributiilor banesti sau in natura ale membrilor, donatiilor sub forma de bunuri si bani primite prin sponsorizare, dividendelor si dobanzilor obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite, altele expres prevazute.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, organizatiile nonprofit sunt considerate "contribuabili", potrivit dispozitiilor art. 13 din Codul fiscal si pct. 1 din Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 34, alin. (5) din Codul fiscal, toate organizatiile nonprofit, indiferent ca desfasoara sau nu activitati economice, au obligatia sa depuna declaratia 100 privind impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.

Pentru calculul impozitului pe profit organizatia nonprofit trebuie sa completeze registrul de evidenta fiscala (Omf nr.870/2005 cu modificarile aduse de OG nr. 8/2013).

Mentionam ca taxele de participare la conferintele organizate de asociatie, potrivit activitatii de interes general pe care o desfasoara, sunt considerate venituri realizate din activitati economice, venituri care vin sa sustina si activitatea non profit pe care aceasta o dezvolta.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016