
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Problema fiscala
Subventia este intotdeauna binevenita. Atentie insa la inregistrarea in contabilitate si la tratamentul fiscal!
In cadrul subventiilor se reflecta distinct:
Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Important! Subventiile se recunosc drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
1. Cum procedam din punct de vedere contabil
Subventiile se impart in:
a) Subventiile aferente activelor
Subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze active imobilizate.
Subventiile pentru active se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat.
Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
Restituirea unei subventii referitoare la un activ se inregistreaza prin reducerea soldului venitului amanat cu suma rambursabila.
b) Subventii aferente veniturilor
Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.
Restituirea acestor subventii se efectueaza fie prin reducerea veniturilor amanate daca exista, fie, in lipsa acestora, pe seama cheltuielilor. In masura in care suma rambursata depaseste venitul amanat sau daca nu exista un asemenea venit, surplusul, respectiv valoarea integrala restituita, se recunoaste imediat ca o cheltuiala.
2. Exemplu
a) Inregistrarea in contabilitate a subventiilor pentru investitii
Primim o subventie pentru achizitionarea unor echipamente in valoare de 100.000 lei, astfel:
? subventii guvernamentale ? 90% ? 90.000 lei;
? contributii proprii ? 10% ? 10.000 lei.
Achizitionam echipamentul la valoarea de 100.000 lei.
Amortizarea se calculeaza liniar.
Durata de folosinta a echipamentului este de 10 ani.
4451 = 131 90.000
?Subventii guvernamentale? ?Subventii
guvernamentale pentru investitii?
5121 = 4451 90.000
?Conturi la banci in lei? ?Subventii guvernamentale?
2131 = 404 100.000
?Echipamente tehnologice? ?Furnizori de imobilizari?
404 = 5121 100.000
?Furnizori de imobilizari? ?Conturi la banci in lei?
100.000 lei/10 ani/12 luni = 833,33 lei/luna
6811 = 2813 833,33
?Cheltuieli de exploatare ?Amortizarea instalatiilor,
privind amortizarea imobilizarilor? mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor?
833,33 x 90% = 750 lei
131 = 7584 750
?Subventii guvernamentale ?Venituri din subventii
pentru investitii? pentru investitii?
b) Inregistrarea in contabilitate a subventiilor aferente veniturilor
445 = 472
?Subventii? ?Venituri inregistrate in avans?
Pe masura inregistrarii cheltuielilor in conturile din clasa 6, are loc reluarea la venituri a sumelor din contul 472 ?Venituri inregistrate in avans?, astfel:
5121 = 445
?Conturi la banci in lei? ?Subventii?
3. Cum procedam din punct de vedere fiscal
In cazul societatilor platitoare de impozit pe profit, veniturile din subventiile pentru investitii sunt impozabile, iar cheltuielile reprezentand amortizarea activelor sunt deductibile. De asemenea, si subventiile aferente veniturilor sunt impozabile la calculul profitului impozabil.
In cazul microintreprinderilor nici veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si nici subventiile primite pentru finantarea investitiilor nu sunt cuprinse in baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, deductibilitatea acesteia in momentul achizitiei unui bun nu are legatura cu sursa de finantare. De asemenea, in baza de impozitare a TVA din momentul livrarii unui bun sunt incluse si subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
Concluzie
In momentul in care ati primit subventii, deosebit de important este momentul includerii acestora in venituri. Fiscul urmareste modul de inregistrare in contabilitate a acestor sume, de acesta depinzand si modul de plata al impozitului pe profit aferent acestor sume.
Acte normative aplicabile:
Pct. 193 alin. (1) si (2), pct. 194 alin. (1), pct. 195-198 din Reglementari contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005
Art. 108 alin. (1) litera c) si art. 137 alin. (1) litera a) din Codul fiscal
Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 30 ianuarie 2009
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Biblia contabililor 2014Camera Consultantilor Fiscali a stabilit data inscrierilor la examenul din 20 noiembrie 2020. Informatii utile pentru candidatiSe reduce din nou plafonul pentru microintreprinderiANAF cere inca 1,3 miliarde lei de la companiile de statColectie de inregistrari contabile - Volumul I 2013Ultimele articole
De neratat! Cea mai mare colectie de proceduri contabile pentru ONG-uriTratamentul contabil al SUBVENTIIlor acordate prin programul START UP NationCele mai recente modificari aduse Codului Fiscal, discutate in Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop&StratonCum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescGuvenul introduce ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit. Ce trebuie sa stie firmeleArticole similare
Primirea de imprumuturi. Care sunt aspectele fiscale importante?Articole similare
VENITURI aferente anului 2012, facturate in anul 2013. Independenta exercitiuluiMFP a publicat un nou Proiect pentru modificarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale platite in contul unicCadouri pentru salariati - Obligatiile angajatoruluiCodul Economic propune impozitarea cu 3% a VENITURIlor de peste 100.000 euro din prima tranzactionare a actiunilor FPANAF: Calendarul obligatiilor fiscale din luna martie 2019Ultimele articole
Proiect: Doua coduri CAEN din domeniul IT ar putea trece in mod obligatoriu la sistemul real de impunereCe sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliEste oficial! Suma de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie poate fi utilizata pana pe 31 martie 2024, conform OUG 101/2023Impozitare PFA in 2024: VENITURI din dividende, chirii si activitati independentePersoane care obtin VENITURI din chirii si din dividende. Cum se calculeaza CASS pentru 2023?Sfaturi de la experti
Facilitati fiscale pentru zonele defavorizate
Intrebare: Daca o firma are sediul social si presteaza activitatile economice pe care le are autorizate intr-o zona a tarii catalogata ca fiind zona defavorizata este scutita de anumite taxe si impozite? Are anumite facilitati fiscale, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Vanzare bunuri second hand. Documente
Intrebare: O SRL cu codul CAEN 4779 "Comert cu amanuntul al bunurilor de ocazie vandute prin magazine" poate achizitiona in scopul revanzarii obiecte de natura antichtati, anticariat, tablouri, monezi, altele asemenea de la persoane fizice,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<