
Raportul Special
realizat de specialisti
Problema fiscala
Subventia este intotdeauna binevenita. Atentie insa la inregistrarea in contabilitate si la tratamentul fiscal!
In cadrul subventiilor se reflecta distinct:
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Cartea verde a Contabilitatii varianta online Manualul Contabilului Incepator - stick USB Important! Subventiile se recunosc drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
1. Cum procedam din punct de vedere contabil
Subventiile se impart in:
a) Subventiile aferente activelor
Subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze active imobilizate.
Subventiile pentru active se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat.
Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
Restituirea unei subventii referitoare la un activ se inregistreaza prin reducerea soldului venitului amanat cu suma rambursabila.
b) Subventii aferente veniturilor
Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.
Restituirea acestor subventii se efectueaza fie prin reducerea veniturilor amanate daca exista, fie, in lipsa acestora, pe seama cheltuielilor. In masura in care suma rambursata depaseste venitul amanat sau daca nu exista un asemenea venit, surplusul, respectiv valoarea integrala restituita, se recunoaste imediat ca o cheltuiala.
2. Exemplu
a) Inregistrarea in contabilitate a subventiilor pentru investitii
Primim o subventie pentru achizitionarea unor echipamente in valoare de 100.000 lei, astfel:
? subventii guvernamentale ? 90% ? 90.000 lei;
? contributii proprii ? 10% ? 10.000 lei.
Achizitionam echipamentul la valoarea de 100.000 lei.
Amortizarea se calculeaza liniar.
Durata de folosinta a echipamentului este de 10 ani.
4451 = 131 90.000
?Subventii guvernamentale? ?Subventii
guvernamentale pentru investitii?
5121 = 4451 90.000
?Conturi la banci in lei? ?Subventii guvernamentale?
2131 = 404 100.000
?Echipamente tehnologice? ?Furnizori de imobilizari?
404 = 5121 100.000
?Furnizori de imobilizari? ?Conturi la banci in lei?
100.000 lei/10 ani/12 luni = 833,33 lei/luna
6811 = 2813 833,33
?Cheltuieli de exploatare ?Amortizarea instalatiilor,
privind amortizarea imobilizarilor? mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor?
833,33 x 90% = 750 lei
131 = 7584 750
?Subventii guvernamentale ?Venituri din subventii
pentru investitii? pentru investitii?
b) Inregistrarea in contabilitate a subventiilor aferente veniturilor
445 = 472
?Subventii? ?Venituri inregistrate in avans?
Pe masura inregistrarii cheltuielilor in conturile din clasa 6, are loc reluarea la venituri a sumelor din contul 472 ?Venituri inregistrate in avans?, astfel:
5121 = 445
?Conturi la banci in lei? ?Subventii?
3. Cum procedam din punct de vedere fiscal
In cazul societatilor platitoare de impozit pe profit, veniturile din subventiile pentru investitii sunt impozabile, iar cheltuielile reprezentand amortizarea activelor sunt deductibile. De asemenea, si subventiile aferente veniturilor sunt impozabile la calculul profitului impozabil.
In cazul microintreprinderilor nici veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si nici subventiile primite pentru finantarea investitiilor nu sunt cuprinse in baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, deductibilitatea acesteia in momentul achizitiei unui bun nu are legatura cu sursa de finantare. De asemenea, in baza de impozitare a TVA din momentul livrarii unui bun sunt incluse si subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
Concluzie
In momentul in care ati primit subventii, deosebit de important este momentul includerii acestora in venituri. Fiscul urmareste modul de inregistrare in contabilitate a acestor sume, de acesta depinzand si modul de plata al impozitului pe profit aferent acestor sume.
Acte normative aplicabile:
Pct. 193 alin. (1) si (2), pct. 194 alin. (1), pct. 195-198 din Reglementari contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005
Art. 108 alin. (1) litera c) si art. 137 alin. (1) litera a) din Codul fiscal
Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 30 ianuarie 2009
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Documentar fiscal: Cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabilLiderul PSD avertizeaza: Pretul la gaze ar putea creste daca Guvernul nu ia masuri!Incadrare venituri din SUBVENTII. Cum procedam?Guvernul stimuleaza investiitiile cu impact major in economie si instituie noi scheme de ajutor de stat (Hotararea 628/2020)Important pentru microintreprinderi: impozitul si baza impozabila conform HG 150Ultimele articole
Registrul-jurnal de incasari si plati. Obligatii si reglementari cheieMijloace fixe. Monografie contabila pentru mijloacele fixe achizitionate din SUBVENTIIPolitici contabile 2025. Nerespectarea reglementarilor in vigoare este amendata cu pana la 10.000 leiMicrointreprindere in 2024. Cum se stabileste baza impozabila a veniturilorParticularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineArticole similare
Primirea de imprumuturi. Care sunt aspectele fiscale importante?Articole similare
Anunt ANAF privind VENITURIle din cedarea folosintei bunurilor mobile sau imobileMicrointreprinderea in 2023: Cum se face IESIREA din sistemul de impunere pe VENITURIle micro?Cum se vor impozita in acest an tichetele cadou acordate de 8 Martie?Administratiile fiscale europene s-au reunit la BucurestiSenatul A RESPINS proiectul de majorare a ajutorului de stat pentru familiile monoparentaleUltimele articole
Cum sa-ti organizezi mai eficient VENITURIle si cheltuielile atunci cand esti freelancerContract inchiriere apartament. 3 cazuri in care este OBLIGATORIE depunerea C168Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utileReforma fiscala. TVA, salarii, micro, dividende - schimbari fiscale majore in 2025?Sfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA