
Raportul Special
realizat de specialisti
Ordinul ANAF nr. 3.281/2020 a modificat continutul Declaratiei 394, astfel ca, incepand cu declaratia pe septembrie, sunteti obligat sa semnalizati tranzactiile cu persoane afiliate (intra aici rudele pana la gradul al III-lea inclusiv sau persoanele juridice la care detineti minimum 25% din actiuni).
Obligatia se rezolva usor in declaratie, intrucat presupune simpla bifare a unei casute cu DA/NU (“S-au facut sau nu tranzactii cu persoanele afiliate in perioada de raportare vizata de formular?”).
Doar ca nu intotdeauna este evident daca o persoana este afiliata sau nu! De aici si pericolul, deoarece omiterea acestei bife poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 14.000 de lei! ANAF merge din start pe ideea ca tranzactiile cu persoane afiliate inseamna de cele mai multe ori utilizarea unui pret inferior pretului de piata si, implicit, denaturarea profitului raportat.
Cum eliminati, asadar, riscul completarii incorecte a declaratiei?
Aflati absolut tot ce trebuie sa stiti despre Declaratia 394! Parcurgeti lucrarea ONLINE Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate!
Este o lucrare de top, care are marele avantaj ca este completa. Ea explica in detaliu nu numai implicatiile modificarii de mai sus aduse de Ordinul nr. 3.281 (ce sunt persoanele afiliate, cand puneti/cand nu puneti bifa), ci toate aspectele sensibile legate de acest formular esential – un formular pe care ANAF il utilizeaza pentru selectarea contribuabililor ce vor fi supusi inspectiilor fiscale.
Va oferim explicatii amanuntite privind orice aspect legat de Declaratia 394!
Va reamintim, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, in regim normal, conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal, trebuie sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre sau de la:
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar Reguli de baza si proceduri obligatorii
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Cartea neagra a controlului fiscal
-orice persoana impozabila sau
-o persoana juridica neimpozabila sau
-o persoana neimpozabila
Declaratia se completeaza si se depune pentru toate livrarile de bunuri si prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este fie furnizorul/prestatorul conform prevederilor art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal, fie beneficiarul conform prevederilor art. 331 din Codul fiscal.
Lucrarea pe care v-o oferim explica in detaliu urmatoarele subiecte:
1 Cine depune formularul cod 394
2 Cine NU depune formularul cod 394
3 Noul formular D394. Baza legala. Operatiuni cu persoane afiliate
4 Persoane afiliate. Exemple de relatii de afiliere
5 Perioada de raportare
6 Termenul de raportare
7 Completarea formularului
8 Corectarea declaratiei
9 Structura declaratiei
10 Persoana care intocmeste declaratia
11 Exprimarea acordului de utilizare a informatiilor raportate
12 Modalitatea de depunere
13 Scopul declaratiei
14 Responsabilitatea persoanei impozabile
15 Contraventii si sanctiuni
Fiecare dintre aceste subiecte este atent detaliat, cu informatii exprimate concis, la obiect, pentru o intelegere rapida si fara niciun fel de neclaritate a ceea ce aveti de facut. Sunt abordate aspecte ca taxare normala sau taxare inversa, facturi simplificate, regimul bonurilor fiscale, baza impozabila, rambursari de TVA etc.
Lucrarea Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate contine un capitol recapitulativ extrem de util, cu informatii la liniuta, care sintetizeaza excelent aspectele esentiale despre D 394 si va ajuta sa le asimilati rapid si eficient.
Gasiti aici:
-ce operatiuni se raporteaza prin Declaratia cod 394
-ce operatiuni nu se raporteaza prin Declaratia cod 394
-ce documente se raporteaza prin Declaratia cod 394
-cum se raporteaza bonurile fiscale
-ce documente nu se raporteaza prin Declaratia cod 394
-tipuri de operatiuni economice si simboluri
-obligatii speciale pentru tranzactiile intre persoane afiliate, in materie de impozite directe si TVA
-termenul de depunere
-in ce conditii se depune declaratia
-rectificarea declaratiei
-tranzactii cu persoane fizice
-tranzactii cu persoane afiliate
-cine are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer
-regimul tva la incasare
Ce riscati daca nu depuneti Declaratia 394?
Nedepunerea Declaratiei informative cod 394 reprezinta contraventie care se sanctioneaza cu amenda, fie de catre organul fiscal de administrare a impozitelor si taxelor, fie de catre organul de inspectie fiscala, in cadrul unei inspectii fiscale partiale privind taxa pe valoarea adaugata.
Retineti!
In acest stadiu al legislatiei privind procedura fiscala, nu se considera contraventie depunerea unei Declaratii informative cod 394 cu erori sau omisiuni, asa cum se reglementeaza in cazul declaratiei informative cod 390 VIES.
Contraventia este reglementata prin Legea nr. 207 din 20 iulie 2015 privind Codul de procedura fiscala, art. 336 "Contraventii ", alin. (1) lit. h): "Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni: …..h) nefurnizarea la termen de catre contribuabil/platitor a informatiilor periodice solicitate de organul fiscal potrivit art. 59".
Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda conform prevederilor art. 336 alin. (2) lit. c), astfel:
-de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice care se incadreaza in categoria contribuabililor mijlocii si mari;
-de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice.
Comandati chiar acum lucrarea ONLINE “Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate”!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
DECLARATIA 394 se depune pana la 27 noiembrie inclusivANAF modifica DECLARATIA 394! Contribuabilii trebuie sa declare daca au efectuat sau nu operatiuni cu persoanele afiliate in perioada de raportareCe obligatii de raportare detine o companie fara activitateDosar Formularul 394: Un nou termen de depunereNoul formular D394 in 2021. Baza legala. Operatiuni cu persoane afiliateUltimele articole
DECLARATIA 394. Ce este, cine si pana cand trebuie sa o depuna, studii de caz utile contribuabililorBonul fiscal eronat. Poate fi corectat prin emiterea unui bon fiscal pe minus?Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineFacturi neprimite in E-Factura. Cum pot fi inregistrate in contabilitateCalendar ANAF: Joi, 29 februarie 2024, termen limita pentru depunerea Formularului 394Sfaturi de la experti
Productie mezeluri. Inregistrari contabile
Intrebare: Suntemo SRL cu activitatea principala de comercializare si producere de mezeluri pe care le producem si le vindem in magazinul propriu. Achizitionam materie prima de la diverse abatoare (carcase diverse, pui) si diverse...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Emitere factura de avans. Servicii neprestate
Intrebare: SC primeste o comanda pentru executarea unei lucrari pentru care s-a eliberat o factura de avans lucrare, factura fiscala si nu proforma, dar care nu a fost achitata si nici lucrarea executata, din motive tehnice. Au trecut 6 luni...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA