Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conventie de evitare a dublei impuneri. Atentie la impozitul pe dobanda

27-Mar-2014
5533
Un caz in care se aplica din nou conventia de evitare a dublei impuneri este si situatia in care o societate comerciala romaneasca al carei asociat unic este o societate multinationala din Germania primeste la dispozitie de la o societate din cadrul grupului care are sediul in Austria o linie de credit conform contractului dintre parti.

In contract se specifica faptul ca dobanda se va factura lunar si in cazul in care se va constata ca firma din Romania nu va utiliza disponibilul din linia de credit (sau va utiliza numai o anumita suma ) dobanda facturata se va storna in luna imediat urmatoare.

Vom vedea daca este corect ca societatea din Austria sa trimita factura pentru dobanda societatii din Romania. De asemenea, vom constata cand se retine si se plateste impozitul pentru dobanda datorata si daca aceasta operatiune se face la primirea facturii de dobanda sau la plata efectiva a dobanzii.

In plus, vom vedea in ce conditii se aplica conventia privind evitarea dublei impuneri pentru impozitul pe dobanda datorata sau platita.

Societatea din Austria poate sa va emita factura pentru dobanda de plata, dar aceasta nu intra in sfera de aplicare TVA, drept urmare pentru aceasta factura nu veti inregistra taxare inversa si nu o veti declara in Declaratia recapitulativa 390.


Conform art.116 alin.4 din Codul Fiscal
impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateşte, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.

Astfel, veti retine si plati impozit la plata dobanzii.

Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, după caz, o declaratie pe propria răspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.

Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile titlului V. In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala si, dupa caz, a declaratiei prin care se indica calitatea de beneficiar se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislatiei Uniunii Europene si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?


MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016