Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura emisa pe numele asociatului. Ce tratament fiscal si contabil aplicam?

12-Apr-2013
3544
Vom stabili mai jos cum va fi tratata din punct de vedere fiscal si contabil o factura pe numele asociatului unic de la o unitate medicala pentru o interventie in valoare de 10.000 lei.

Solutia consultantului:

In primul rind, daca factura nu este emisa pe numele firmei, ci pe numele asociatului, nici nu ar trebui inregistrata in contabilitate.

Daca, totusi, asociatul doreste a fi inregistrata in contabilitate acea factura, atunci tratamentul fiscal al acesteia este urmatorul:
- pentru firma, este cheltuiala nedeductibila fiscal, in baza art. 21. alin. (4) litera f) din codul fiscal , care dispune ca nu sint deductibile cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor.

In normele date in aplicarea acestui articol, la punctul 44 se arata ca "Inregistrarile in evidenta contabila se fac cronologic si sistematic, pe baza inscrisurilor ce dobindesc calitatea de document justificativ care angajeaza raspunderea persoanelor care l-au intocmit, conform reglementarilor contabile in vigoare."

Reglementarile contabile in vigoare, referitoare la calitatea de document justificativ, sint cele aprobate prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, in care, in norme, la litera A), sunt prevazute conditiile generale pe care un document trebuie sa le indeplineasca pentru a fi document justificativ in conditiile codului fiscal.

In cadrul acestor reguli generele, se regaseste si urmatoarea:

"Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobindi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare".

Ca urmare, factura fiind emisa pe numele asociatului, nu indeplineste conditiile pentru a fi considerat document justificativ (nu are numele cumparatorului - societatea - inscris pe ea, ci are un alt nume).
- pe de alta parte, pentru a fi deductibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, asa cum este specificat la art. 21 alin. (1) din codul fiscal .
Or, serviciile medicale respective nu conduc la obtinere de venituri impozabile.
- pentru asociat, serviciile din factura respectiva reprezinta dividend, asa cum este stipulat la definitia dividendului, din punct de vedere fiscal, prevazuta la art. 7 alin. (1) punctul 12 din codul fiscal :
"Se considera dividend din punct de vedere fiscal si se supune aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:
...
- suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia."

Fiind considerata dividend, suma respectiva se impune, prin calcul, retinere la sursa, plata si declarare de catre societate, cu impozit de 16% din suma respectiva, asa cum este prevazut la art. 67 alin. (1^1.1) din codul fiscal, introdus prin OG 8/2013.

Astfel, calculul impozitului se face pentru suma bruta si nu pentru suma din factura, considerindu-se ca suma din factura este suma neta "primita" de asociat.

Impozitul calculat si retinut de societate, se plateste de aceasta in contul unic de buget de stat si se declara prin declaratia 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit (pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost emisa factura).

Daca se doreste inregistrarea in contabilitate a facturii, monografia este urmatoarea:

- inregistrarea facturii:
628 / analitic nedeductibil = 401 10.000 lei
- plata acesteia:
401 = 5121 10.000 lei
- la data facturii, se va calcula si inregistra impozitul pe dividende:
Baza impozitului pe dividende: [10.000 lei : (100-16)] / 100 = 11.905 lei (sau 10.000 lei : 84/100 = 11.905 lei)
Impozit pe dividende: 11.905 lei * 16% = 1.905 lei
Inregistrare impozit: 635 / analitic impozit dividende = 446 / analitic impozit dividende 1.905 lei
Impozitul se declara prin declaratia 100 si se plateste in contul unic pina la data de 25 a lunii urmatoare celi in care s-a "platit" dividendul (celei in care s-a emis factura).
Suma din contul 635 / analitic impozit pe dividende este nedeductibila, in baza art. 21 alin. (4) litera a) din codul fiscal.

La finalul anului, se va completa si se va depune declaratia informativa 205 pentru acest impozit, conform art. 93 alin. (2) din codul fiscal .

Atragem atentia asupra acestei reglementari juridice, stipulata la art. 272^1 din Legea 31/1990 a societatilor - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare:

"Se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
...
2.incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara sau contrarii celor rezultate din aceasta."

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Redirectionare impozit pe profit 2025. Termen, formular si reglementari cheie

    • Redirectionarea impozitului pe profit reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabilii care doresc sa sustina organizatiile non-profit si cauzele sociale, culturale sau educationale. Prin completarea formularului 177, firmele pot directiona o parte din impozitul datorat catre entitati eligibile, respectand anumite conditii si limite legale. In acest articol vom vedea cine poate beneficia de aceasta facilitate, ce documente sunt necesare, termenul de depunere si regulile esentiale...» citeste mai departe aici

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • SAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancar

    • Implementarea SAF-T (Standard Audit File for Tax) a adus numeroase intrebari din partea contribuabililor, mai ales din randul firmelor mici si al celor aflate la inceput de drum. Una dintre cele mai frecvente dileme este legata de necesitatea unui cont bancar pentru a putea depune aceasta declaratie. Este sau nu obligatoriu sa ai un cont bancar activ ca sa poti raporta catre ANAF? In cele ce urmeaza, clarificam acest aspect.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

  • Mijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firme

    • Mijloacele fixe reprezinta o componenta esentiala in patrimoniul oricarei societati, iar o evidenta contabila corecta a acestor active este cruciala. Cu toate acestea, in practica se pot intalni frecvent erori in clasificarea sau inregistrarea mijloacelor fixe. Identificarea si corectarea lor reprezinta pasi importanti pentru asigurarea transparentei si conformitatii contabile. Avem acest caz. Societatea A va absorbi societatea B. Data de referinta a absorbtiei a fost data de 31.12.2024. In...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016