
Raportul Special
realizat de specialisti
In acest articol specialistul nostru analizeaza situatia in care o societate din domeniul transporturilor doreste sa utilizeze contractul de mandat in locul celui de munca, pentru a perfecta relatia contractuala cu angajatii. Cand este mai bine sa folosesti contractul de mandat sau cel de munca, precum si diferentele esentiale dintre ele, vedem in randurile urmatoare.
In plus, vom primi raspuns si la intrebarea urmatoare: clauza de mobilitate se aplica atat pentru contractele de mandat, cat si pentru cele de munca?
Intrebari punctuale
1. Un sofer in cadrul unei societati care are ca obiect de activitate transport de persoane poate utiliza contractul de mandat pentru a perfecta relatia contractuala in locul contractului de munca? Mentionam ca activitatea soferilor nu este 100% dependenta de societatea respectiva, acestia alegand data si cursele pe care le fac.
2. Clauza de mobilitate se poate aplica atat pentru contractele de mandat, cat si pentru cele de munca? Daca in cadrul societatii nu exista un punct fix unde se desfasoara activitatea, iar activitatea presupune efectuarea de curse de catre soferi pe anumite rute indicate, la o distanta de mai mult de 50 de km de locatia de domiciliu care este cuantumul clauzei de mobilitate neimpozabile?
1. Potrivit art. 2009 alin. (1) din Codul civil: ,,Mandatul este contractul prin care o parte, numita mandatar, se obliga sa incheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte parti, numita mandant.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Diferenta principala intre contractul de mandat si contractul individual de munca consta in baza legala care le reglementeaza si in natura relatiilor pe care le stabilesc.
Contractul de mandat este reglementat de Codul civil si poate fi incheiat intre doua parti, numite mandatar si mandant. Mandatarul se angajeaza sa incheie acte juridice in numele si in beneficiul mandantului. Acest tip de contract este potrivit pentru functiile de reprezentare, cum ar fi administratorii si directorii societatilor, care actioneaza in numele si in interesul companiei.
Pe de alta parte, contractul individual de munca este reglementat de Codul muncii si se incheie intre un angajat si un angajator. Acest contract stabileste relatiile de munca si drepturile si obligatiile reciproce ale partilor implicate. Este potrivit pentru functiile de executie, in care angajatul indeplineste sarcini si activitati sub autoritatea si controlul angajatorului.
Astfel, diferenta esentiala consta in faptul ca contractul de mandat este mai adecvat pentru pozitii de reprezentare, in timp ce contractul individual de munca este potrivit pentru functiile de executie. De asemenea, reglementarile legale care se aplica in fiecare caz sunt diferite, Codul civil si Legea 31/1990 pentru mandat in cazul contractului de mandat, iar Codul muncii in cazul contractului individual de munca.
In ceea ce priveste raportul dintre parti, in contractul individual de munca exista un raport de subordonare intre angajator si salariat. Angajatorul exercita un anumit nivel de autoritate si control asupra salariatului, stabilind sarcinile de lucru, orarul, modalitatea de indeplinire a acestora si alte aspecte legate de activitatea desfasurata. Salariatul este subordonat si are obligatia de a respecta instructiunile angajatorului.
In schimb, in contractul de mandat, mandatarul, precum administratorul sau directorul, are o mai mare independenta in ceea ce priveste modalitatea de indeplinire a mandatului. Chiar daca ii sunt stabilite anumite obiective sau directii de actiune, mandatarul are libertatea de a-si organiza activitatea intr-un mod mai autonom, fara a fi direct subordonat mandantului.
In legatura cu incetarea contractului, in contractul individual de munca, angajatorul trebuie sa respecte procedurile legale si poate inceta contractul doar in situatiile expres prevazute de Codul muncii si in mod motivat. In unele cazuri, poate fi necesara parcurgerea unei proceduri de cercetare disciplinara prealabila.
In schimb, in contractul de mandat, incetarea poate avea loc fara a fi necesara o motivare specifica din partea societatii sau parcurgerea unei proceduri prealabile. Cu toate acestea, este posibil ca contractul de mandat sa prevada anumite conditii si termene pentru incetarea acestuia.
2.Clauza de mobilitate poate fi aplicata in cazul contractelor de munca.
Conform art. 25 din Codul muncii:
(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Astfel, conform art. 76 alin. (2) lit. k) si art. 142 lit. g) din Codul fiscal in forma modificata prin Legea 72/2002 intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale ....prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i)in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii)in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
Se poate face un act aditional la contractul de munca unde sa se specifice acordarea procentuala sau in suma fixa a unei indemnizatii de mobilitate care sa se incadreza in plafonul de 33% din salariul de baza. Daca angajatul mai are in aceeasi luna si alte venituri neimpozabile incadrabile in acest plafon se va avea in vedere ca per total venituri sa nu se depaseasca acest plafon.
In cazul contractelor de administrare orice beneficii acordate administratorilor numiti potrivit actului constitutiv sau adunarii generale a asociatilor/actionarilor reprezinta, din punct de vedere fiscal, avantaje impozabile supuse tratamentului fiscal obisnuit aplicat remuneratiei primite de acestia.
Exceptie de la includerea sumelor acordate administratorilor printre avantajele impozabile fac doar acele beneficii care pot fi acordate acestei categorii de persoane si care se incadreaza drept venituri neimpozabile conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
Acesta este cazul spre exemplu al indemnizatiilor si oricaror alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, in limita plafonului neimpozabil stabilit la de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin HG 714/2018 sau HG 518/1995, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic, precum si celor primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare pe aceasta perioada.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Inspectorii ITM, controale in domeniul constructiilor. Sunt verificate cazurile de munca nedeclarata!Venituri din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident. Ce obligatii fiscale exista?Ce documente sunt necesare pentru acordarea scutirii de impozit pentru programatori?Cumulare pensie limita de varsta cu venituri dn activitati independenteImpozit pe dividende si contibutia CASS pentru anul 2017. Care e regimul fiscal?Ultimele articole
Taxe PFA cu CIM. Conditii de declarare CAS si CASS in cazul veniturilor din asigurari si dividendeCate luni trebuie sa ai lucrate pentru un credit de nevoi personale? Ghid pentru obtinerea rapida a unui imprumutDeducerea personala de baza a crescut din ianuarie 2025. Impact asupra salariilor si impozitului pe venitDecontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileD112 in 2024. Cum se completeaza formularul din punct de vedere al programului de lucruArticole similare
Prime de Paste 2023: Firmele pot acorda suma de 300 lei neimpozabili si persoanelor care au contracte de mandat/ administrare?Doua noi formulare reglementate pentru anul 2016: Declaratiile 402 si 403Studiu de caz: Contributii aferente unui contract de managementCheltuieli de deplasare efectuate de administratorContributii sociale asociatie de proprietariUltimele articole
Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesareTrecere de la impozit pe profit la impozit micro din 1 ianuarie 2025Avantajele contractului de mandat pentru firme si microintreprinderiIn ce conditii pot incheia firmele contracte de mandat pentru a pastra regimul microintreprinderiiLegea privind stabilirea salariilor minime europene, aprobata de GuvernSfaturi de la experti
Intrebare: PFA va trebui sa lucreze cu zilieri. Ce declaratie se depune la ANAF pentru inregistrarea in vectorul fiscal a obligatiilor salariale: D700 sau D010? Daca se depune D700, ce date se trec la Capitolul II, punctul 3, avand in vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie de la unitati protejate. Deducere din fondul de handicap
Intrebare: In luna iunie 2025 am achizitionat materiale de la unitati protejate. Daca plata facturii se face pana la data de 25.06.2025, se poate scadea din fondul aferent lunii mai (plata contributiei se face la 25.06.2025)? Concret: fondul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T
[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie
[E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti
[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utile
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA