Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trecere de la impozit pe profit la impozit micro din 1 ianuarie 2025

30-Oct-2024
678
Trecere de la impozit pe profit la impozit micro din 1 ianuarie 2025

Pentru ca regimul microintreprinderilor a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului, cele mai importante fiind Legea 293/2023 si OUG 115/2023 despre care am discutat si AICI, care se aplica si in 2024, este de interes pentru contribuabili modul in care se poate face trecerea la acest sistem de impozitare.

Spre exemplu, luam cazul in care o firma plateste impozit pe profit 16%, fara angajati. In ce conditii poate sa schimbe cota de impozitare anul acesta? Poate sa o faca acum sau din 2025? Cod CAEN 1089 - Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.

Trecere de la impozit pe profit la microintreprindere de la 1 ianuarie 2025

Specialistul nostru considera ca pentru a putea opta pentru impozitarea ca microintreprindere incepand cu 01.01.2025, firma trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de art. 47 si art. 48 din Codul Fiscal, cu modificarile aduse prin OUG nr. 115/2023.

Astfel:

1. Conditii generale de eligibilitate pentru a aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor:

Sa aveti cel putin un angajat inregistrat cel tarziu pana la finalul lunii decembrie 2024. Acest angajat poate fi cu norma intreaga, cu un salariu minim brut, sau pot fi 2 angajati part-time a caror remuneratie totala sa fie cel putin echivalentul unui salariu minim brut. Alternativ, puteti avea un contract de mandat cu remuneratie la nivelul salariului minim brut.



Sa nu fi fost platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor dupa 01.01.2023. Daca societatea a fost platitoare de impozit micro dupa aceasta data, atunci nu se mai poate aplica regimul de impozitare pentru microintreprinderi.

2. Verificarea criteriilor de microintreprindere

Conform art. 47 alin. (1) din Codul Fiscal, pe langa criteriul angajarii, este necesar sa indepliniti si urmatoarele conditii:

Sa aveti o cifra de afaceri realizata la data de 31 decembrie 2024 sub pragul de 500.000 EUR (echivalent in lei);

Sa nu desfasurati activitati excluse din obiectul de activitate pentru microintreprinderi (ex: consultanta mai mult de 20% din venituri, activitati bancare si asigurari, etc.).

Sa aveti depuse in termen situatiile financiare anuale.

Pentru a opta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 01.01.2025, firma va trebui sa depuna declaratia specifica de mentiuni la ANAF: D700.


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce atributii are un presedinte de bloc

    • Asociatia de proprietari are ca scop administrarea si gestionarea eficienta a spatiilor si intereselor comune dintr-un bloc de apartamente sau complex rezidential. Prin intermediul asociatiei, se colecteaza si gestioneaza fonduri pentru intretinere, reparatii sau imbunatatiri ale cladirii, iar deciziile comune sunt luate in mod democratic, in beneficiul tuturor membrilor. In acest articol, vom explora legislatia care reglementeaza organizarea si functionarea asociatilor de proprietari si vom...» citeste mai departe aici

  • Noi amendamente la Legea nr. 227/2015, adoptate de Guvern. Va fi ELIMINATA Declaratia Unica estimativa

    • Guvernul a aprobat recent un nou OUG care contine mai multe amendamente la Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Amintim aici introducerea Declaratiei Unice inteligente si ELIMINAREA formularului estimativ. Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare Prin actul normativ se stabilesc urmatoarele: simplificarea mecanismului de calcul, plata si declarare de catre contribuabilii persoane fizice a...» citeste mai departe aici

  • PFA care NU mai are activitate. Ce obligatii fiscale ii revin?

    • In acest articol vom vedea explicatiile specialistului cu privire la o speta in care un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024? PFA care NU mai are activitate. Ce obligatii fiscale ii...» citeste mai departe aici

  • Formularul C168. Termen depunere si instructiuni de completare

    • Declaratia C168 “Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune” este folosita pentru inregistrarea contractelor de locatiune (inchiriere) la ANAF. Acest document este necesar pentru persoanele fizice care inchiriaza bunuri imobile si trebuie sa declare veniturile obtinute din chirii. In articolul de fata vom explica in detaliu cum se completeaza corect formularul C168, care este termenul sau de depunere la organul fiscal competent si care este modelul de declaratie in 2024.» citeste mai departe aici

  • Valabil inca din 1 ianuarie 2024! Modificari IMPORTANTE privind cheltuielile deductibile si nedeductibile

    • Inca de la 1 ianuarie 2024 se aplica noi reguli fiscale, conform OUG nr. 115/2023! E bine sa le cunoasteti si sa le integrati rapid in activitatea dvs. Mai ales cand ele vizeaza deductibilitatea cheltuielilor - o sursa de recuperare a unor bani folositori pentru bugetul dvs. Evitati acum: erori in inregistrarile dvs. fiscal-contabile amenzi consistente penalizari sau recalculari paguboase pentru buzunarul dvs. datorate necunoasterii noilor cerinte legislative privind...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016