Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli penalitati refacturate de societatea mama. Ce deduceri sunt posibile?

15-Mai-2015
2785


Cazul de mai jos face referire la o societate X care factureaza produsele finite la societatea-mama, cu mentiunea ca marfa pleaca direct la clientul final. Societatea-mama mentine relatiile comerciale cu clientii finali si rezolva reclamatiile de calitate. Astfel, societatea mama plateste daune clientilor finali, dupa care aceste daune sunt refacturate societatii X. Sunt aceste daune deductibile? Pentru factura de daune se aplica taxare inversa sau este neimpozabila?

Din informatiile prezentate presupunem ca desfasurati activitate de productie cod CAEN 1310 "Pregatirea fibrelor si filarea fibrelor textile" si ca derulati contracte cu societatea-mama. Contractul incheiat cu aceasta trebuie sa fie acoperitor, in sensul ca trebuie sa prevada, printre altele:

obligatiile ce revin partilor in derularea contractului,
conditiile de livrare si de calitate a bunurilor,
termenele,
modalitatile de plata si de garantare a platii pretului,
instrumentele de plata,


clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii,
riscul contractual,
modul de solutionare a eventualelor litigii aparute in legatura cu derularea si executarea contractului etc.

De asemenea, in contract este prevazut si faptul ca destinatia produselor finite este direct la clientul societatii-mama. Contractul prevede si un calcul al penalitatilor de neindeplinire a obligatiilor privind termenele, destinatia, conditiile de calitate etc.

Ca urmare, societatea-mama este indreptatita sa calculeze si sa solicite dobanzi, penalitati, daune-interese, daca acestea au fost prevazute.

Cheltuielile de aceasta natura se incadreaza in prevederile art. 21, alin. (1) din Codul fiscal si ale pct. 23, lit. d) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare, daca sunt inregistrate in evidenta contabila. Ele sunt considerate deductibile la calculul impozitului pe profit.

Factura primita de la societatea-mama este fara TVA deoarece, potrivit prevederilor art.137, alin. (3), lit. b) din Codul fiscal (conforme cu Directiva 2006/112/CE) in baza de impozitare a TVA nu se includ penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale.

Calcularea de catre furnizor, inclusiv firma-mama, a penalitatilor de intarziere si a daunelor nu reprezinta o operatiune economica impozabila, din sfera de aplicare a TVA. Din acest motiv, penalitatile nu intra in baza de impozitare a TVA.

Astfel, pentru daunele respective nu se aplica regimul de taxare inversa, motiv pentru care valoarea acestora nu se raporteaza nici la randul 26 denumit "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile", din decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia cod 390 VIES.

Practic, penalitatile nu se incadreaza in categoria prestarilor de servicii efectuate cu plata, calcularea acestora fiind doar o consecinta a nerespectarii clauzelor contractuale.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016