Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce conditii incheiem un contract de prestarii servicii? Ce obligatii fiscale il insotesc?

12-Mar-2015
24039

Stabilim mai jos daca se poate incheia un contract de prestari servicii in baza art.1851-1873 din Codul Civil cu o persoana fizica specialist in evaluare care este angajat cu contract de munca la alta societate. De asemenea, stabilim care sunt obligatiile fiscale si declarative.



Pentru a stabili legalitatea incheierii unui contract de antrepriza intre specialistul in evaluarea si beneficiarul lucrarii, consideram ca trebuie sa va raportati in primul rand la eventualele reglementari speciale care guverneza modul de organizare si desfasurare a activitatii enuntate, urmand ca in cazul in care nu exista restrictii impuse de acestea, sa va raportati la prevederile Codului civil.

Sunt considerati profesionisti in acceptiunea art. 3 din Codul civil, toti cei care exploateaza o intreprindere, in sensul de exercitarea sistematica, de catre una sau mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ. Notiunea de „profesionist" prevazuta la art. 3 din Codul civil include categoriile de comerciant, intreprinzator, operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data intrarii in vigoare a Codului civil.

De asemenea, orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile OUG 44/2008, in timp ce orice profesie libera va fi supusa reglementarilor speciale de organizare si desfasurare a actvitiatii.
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Regim TVA operatiuni intracomunitare PJ RO (A) vinde din Romania catre o filiala a ei cu VAT de FR (A1) si cu VAT de DE (A2) produse finite, al caror producator este A. Ulterior produsele finite sunt vandute de pe VAT...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Contabilitatea proiectelor finantate din subventii Un ONG primeste de la un alt ONG (organism international) fonduri pentru derularea unui program de incluziune sociala. Acest program ONG-ul din Romania il deruleaza cu Filialele pe...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Continuare Am constituit plafonul pentru dividente aprobat de Adunarea generala in luna aprilie si a fost 50 la suta distribuit respectiv 50000 din care 16 la suta reprezinta impozit aferent...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Cheltuieli privind ambalajele Intre doua entitati legale diferite (una din Polonia, una din Romania), dar apartinand aceluiasi Grup, exista un proces prin care ambalajele circula in sistem de retur (europaleti,...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital Societatea a achizitionat o cladire in regim de scutire, taxare inversa. Achizitia este facuta in anul 2024. Cladirea este inchiriata catre o societate din grup, la...citeste mai mult

Contractul de antrepriza este un contract civil in care antreprenorul se obliga sa execute o lucrarea sau sa presteze un serviciu pentru beneficiar in schimbul unui pret si care este reglementat in mod expres de Codul civil in cadrul art. 1851 si urmatoarele din Codul civil, fiind un contract de regula cu executare succesiva, in sensul ca antreprenorul realizeaza lucrarea sau presteaza serviciul intr-un interval de timp.

De asemenea, caracteristic antreprizei este faptul ca antreprenorul isi pastreaza independenta economica si operativa in ceea ce priveste organizarea muncii si a executarii lucrarii si realizeaza lucrarea pe riscul sau.

Contractul de antrepriza este definit prin referire la continutul sau. antreprenorul obligandu-se, astfel cum se precizeaza si la art. 1851 din noul Cod civil „ca, pe riscul sau, sa execute o anumita lucrare, materiala ori intelectuala, sau sa presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret".

In concluzie apreciem ca activitatea desfasurata de specialistul in evaluare este una independenta, veniturile realizate fiind supuse impozitului pe venit si contributiilor de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate.

Persoana fizica va avea obligatia de asemenea de a depune declaratia de inregistrare fiscala in termen de 30 de zile de la data eliberarii actului legal de functionare, data inceperii activitatii, data obtinerii primului venit sau dobandirii calitatii de angajator, dupa caz, in cazul persoanelor fizice. Formularul care trebuie depus este 070 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

Persoana fizica datoreaza, in temeiul art. 84 din Codul fiscal, impozitul anual pe venit in cota de 16% aplicata asupra venitul net anual impozabil, determinat pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla potrivit art. 48 din Codul fiscal. Determinarea venitului net din activitati independente se face respectand regulile art. 48 din Codul fiscal, a normelor de aplicarea ale acestuia aprobate prin HG 44/2004, precum si a prevederilor OMFP 1040/2004. Art. 48 alin. (4) – (6) din Codul fiscal si pct. 37 – 39 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol cuprind detalierea cheltuielilor care se adminit la deducere si a celor nedeductibile.

Contribuabilul care desfasoara o activitate calificata drept independenta datoreaza plati anticipate in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru si va avea obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia referitoare la veniturile si cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal (formularul 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit) si declaratia privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal urmator celui de realizare a veniturilor (formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania).

Potrivit art. 296 indice 21 allin. (1) din Codul fiscal, persoanele care desfasoara activitati independente (PFA sau profesii libere) au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz.

- In raport cu obligatiile privind contributia de asigurari sociale, persoana fizica avand si calitatea de salariat va fi exceptata de la plata contributiei de asigurari sociale.

- In raport cu obligatiile privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorate, declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza urmare depunerii formularului 220 - Declaratie privind venitul estimat/norma de venit, prevazut la art. 81 din Codul fiscal, respectiv a formularului 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania, prevazut la art. 83 din Codul fiscal.

Termenele de depunere sunt cele stabilite de art. 81 din Codul fiscal, respectiv 15 de la data producerii evenimentului in cazul declaratie referitoare la veniturile si cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, sau odata cu declaratia privind venitul realizat pentru contribuabilii care in anul anterior au realizat pierderi si care au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si care, din motive obiective, estimeaza ca vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.

In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate datorate in cursul anului sunt stabilite de catre organul fiscal in decizia de impunere si se platesc trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat, in cazul impunerii in sistem real, prin aplicarea cotei contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra bazei de calcul stabilita conform art. 296 indice 22 alin. (3) din Codul fiscal. Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate, astfel cum este prevazut la art. 296 indice 25 din Codul fiscal. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016