Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Detinerea in custodie a produselor accizabile. Ce conditii sunt obligatorii?

11-Aug-2014
4502
Se va stabili, prin cele ce urmeaza, daca este permis unei societati sa detina marfa (produse accizabile cu acciza platita pusa in circulatie conform legii) in custodie si sa presteze servicii de logistica pentru aceasta marfa.

Se precizeaza ca firma detine autorizatie de comercializare en-gros produse supuse accizei. De asemenea, firma are contract de custodie si contract prestari servicii logistica, avand inscris in obiectul de activitate si cod CAEN pentru aceste activitati.

Potrivit prevederilor art.206^21 alin.(7) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in continuare Codul fiscal, "detinerea de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal, pentru care nu se poate face dovada perceperii accizelor, atrage plata acestora."

De asemenea, la alin.(10) al art.206^21 din Codul fiscal, se prevede interdictia de a detine un produs accizabil in afara antrepozitului fiscal, daca acciza pentru acel produs nu a fost perceputa.

Precizarile alin.(31) si (32) ale pct.83 de la titlul VII din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, clarifica conditiile in care produsele accizabile pot fi detinute in afara antrepozitului fiscal, precum si consecinta pentru nerespectarea respectivelor conditii.


Totodata, in cazul anumitor produse supuse accizelor (bauturi alcoolice, produse din tutun si produse energetice) se prevede obligatia de inregistrare a operatorilor economici care doresc sa distribuie, sa comercializeze si/sau sa depoziteze, dupa caz, astfel de produse [art.206^69 alin.(2) si (4) din Codul fiscal], inregistrare care consta in obtinerea unui atestat.

Prin urmare, in situatia prezentata, societatea dumneavoastra poate detine in custodie produse accizabile care au fost eliberate pentru consum in conformitate cu prevederile legale, sub rezerva inregistrarii accizei ca obligatie de plata de catre operatorul economic care a eliberat pentru consum produsele respective, iar prin circuitul economic se poate stabili de catre autoritatile competente cu atributii de control ca produsele provin de la un antrepozitar autorizat, de la un destinatar inregistrat sau de la un importator.

De asemenea, operatorul economic caruia societatea dumneavoastra ii pastreaza in custodie marfurile ar trebui sa detina atestat de comerciazare angro de produse supuse accizelor (pentru bauturi alcoolice, produse din tutun sau produse energetice, dupa caz).


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016