Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordare masa calda. Care e tratamentul fiscal pe care il aplica societatea?

06-Iul-2015
11467

O societate acorda salariatilor o masa calda pe zi, pregatita in unitatea proprie. Poate firma sa asimileze aceasta masa calda ca avantaj in natura? Datoreaza contributii si va deduce TVA-ul pentru materiile prime cumparate?

In ceea ce priveste suma TVA deductibila aferenta marfurilor alimentare destinate prepararii mesei calde, aveti de ales una din urmatoarele trei variante:

- sa exercitati dreptul de deducere a TVA, caz in care suma respectiva reintregeste valoarea avantajului in natura acordat fiecarui salariat;
- sa exercitati dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei bunurilor, dar sa ajustati suma TVA dedusa daca suma TVA nu este inclusa in valoarea avanstajului la salariat;
- sa nu exercitati dreptul de deducere a TVA, considerand suma respectiva nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.

 
Avantajele in natura sunt venituri asimilate salariilor, fiind reglementate prin art. 55 alin. (3) lit. b). Astfel, valoarea acestor avantaje se impoziteaza la salariati prin retinerea la sursa a impozitului pe venituri 16% si a contributiilor sociale obligatorii conform prevederilor art. 296 ^4 alin. (1) lit. u) din Codul fiscal "Baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296^3 lit. a) si b), reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include:…. u) orice alte sume de natura salariala sau avantaje asimilate salariilor in vederea impunerii.".


Deci, valoarea avantajului in natura poate cuprinde si suma TVA aferenta, dar numai daca s-a exercitat dreptul de deducere. Valoarea avantajului astfel calculat se inscrie intr-o coloana distincta din statul de salarii, fiind inclus in baza de calcul pentru determinarea:

- obligatiilor de plata ale angajatului constand in contributii si impozit pe venit cu retinere la sursa;
- obligatiilor de plata datorate de angajator.

Avand in vedere faptul ca includerea sumei TVA deduse in valoarea avantajului in natura acordata salariatilor nu este obligatorie, suma TVA dedusa de catre angajatorul persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie ajustata, prin colectarea TVA pe baza unei autofacturi emise deoarece suma TVA dedusa nu a fost destinata realizarii de operatiuni taxabil din punctul de vedere al TVA. Practic, in acest caz, are loc o operatiune asimilata unei livrari de bunuri conform prevederilor art. 128 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal " (4) Sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata urmatoarele operatiuni:.....b) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;" pentru care se emite autofactura ca document fiscal prin care se colecteaza TVA. In aceasta situatie, avand in vedere ca suma TVA dedusa nu este inclusa in valoarea avantajului in natura, dar trebuie colectata ca efect al ajustarii obligatorii a dreptului de deducere, cheltuiala inregistrata prin formula contabila 635 sau 6588 = 4427 este nedeductibila la determinarea profitului impozabil. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 21 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal prin care legiuitorul ofera contribuabilului, indirect, posibilitatea de a selecta alternativa convenabila acestuia (sa includa sau sa nu includa TVA in valoarea avantajului): " (4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: d) cheltuielile cu taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor acordate salariatilor sub forma unor avantaje in natura, daca valoarea acestora nu a fost impozitata prin retinere la sursa; ....".

Deci, cheltuiala cu suma TVA care nu se deduce, este nedeductibila d.p.d.v. al impozitului pe profit, dar numai daca suma TVA nu a fost impozitata prin retinere la sursa la salariat. Asa cum se poate constata, reintregirea avantajului in natura cu suma TVA dedusa este optionala.

Pentru cea de a treia varianta, in situatia in care nu se exercita dreptul de deducere a TVA, suma TVA deductibila care nu se deduce, se inregistreaza pe cheltuieli de exploatare, nedeductibile la determinare profitului impozabil deoarece nu sunt aferente realizarii de venituri impozabile.

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca valoarea facturii emise pe numele societatii trebuie raportata prin declaratia cod 394, indiferent de tratamentul fiscal aplicat sumei TVA deductibile inscrise in facturile de achizitiei.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016