Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe venit. Cine si cand plateste impozitul pe venit

11-Apr-2023
8982
Impozitul pe venit. Cine si cand plateste impozitul pe venit

Impozitul pe venit este acel impozit care trebuie platit catre stat de angajati sau de persoanele care obtin venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din alte surse, din chirii, din investitii, din jocuri de noroc, din pensii, din piscicultura si silvicultura, din premii, din salarii si asimilate salariilor, din transferul proprietatilor imobiliare.

Cum calculam impozitul pe venit?

Pentru veniturile din salarii, pensii, arenda, activitati independente, activitati agricole, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, investitii sub forma de dobanzi, premii cota unica de impozitare este de 10%.

Cine plateste impozit pe venit

In Romania impozitul pe venit se plateste de catre urmatoarele categorii de contribuabili:

• persoanele fizice rezidente; • persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania; • persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania; • persoanele fizice nerezidente care obtin venituri prevazute la art.129 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare .

Termen de plata impozit pe venit

Exista mai multe termene de plata, spre exemplu:

-in anumite cazuri termenul este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut;

-in anumite cazuri termenul este data de 25 mai, inclusiv a anului fiscal urmator celui de realizare a venitului.

Exceptii de la plata impozitului pe venit

Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:

1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:

a) activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere;

b) salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1) - (3);

c) pensii;

d) activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele prevazute la art. 105, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica;

2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator.

Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala, al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice si al ministrului finantelor publice.

Legislatia care reglementeaza impozitul pe venit

Legislatia care reglementeaza impozitu pe venit este Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In continuare vom discuta despre Impozitul pe venituri din activitati independente. Veniturile din activitati independente cuprind:

- veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii

- veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Reglementare legala:

Titlul IV din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 67-693

Contribuabil:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv activitati adiacente.

Termen de plata

25 mai al anului urmator celui de rezlizare a venitului

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri in baza contractelor de activitate sportive impozitul se calculeaza, retine si declara de catre platitorii de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Declaratie

Formularul 212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice

Formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale,impozitului pe venit si evidenta nominal a persoanelor asigurate“ - contracte de activitate sportiva

Exceptii/Scutiri:

Sunt scutite de la plata impozitului persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere.

Observatii

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii. Nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit este stabilit prin O.M.F.P. nr. 925/2017.

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net. Optiunea este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior.

Pentru detalii despre TOATE tipurile de impozit pe venit, descopera lucrarea TAX MEMO -Memorator Taxe si Impozite. O sinteza unica a tuturor taxelor si impozitelor care se aplica in Romania! Click AICI«

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Impozitul pe venit. Cine si cand plateste impozitul pe venit":
Rating:

Nota: 4.19 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • E-Factura: Bonurile fiscale SUB si PESTE 100 euro trebuie transmise prin sistem? Care sunt exceptiile

  • Va rugam sa ne clarificati daca incepand cu 01.07.2024 furnizorii nostri care emit bonuri fiscale au obligatia transmiterii acestora prin portal ANAF (e-Factura). Ne referim la bonurile fiscale sub 100 euro, cat si cele peste 100 euro care au CUI societatii noastre pe ele si pentru care dorim sa fim clari in ceea ce priveste deducerea de TVA. Va rugam sa ne precizati si felul in care acestea vor trebuie declarate in D394 ca bon fiscal sau ca factura simplificata. Transmiterea facturilor...» citeste mai departe aici

 • Bunuri/produse cu risc fiscal ridicat 2024 vizate de e-Transport

  • Avem rugamintea sa ne prezentati daca lista cu bunuri cu risc fiscal se modifica cu data de 01.07.2024 si daca da prin ce text de lege, care sunt conditiile obligativitatii e transport pe teritoriul Romaniei, si care sunt conditiile pentru e transport pentru tranzactiile intracomunitare, extracomunitare, marfa in tranzit. Va multumim! RO e-Transport si lista bunurilor cu risc fiscal in 2024 – raspunsul specialistului: Potrivit Ordinului ANAF nr. 802/2022, bunurile cu risc fiscal ridicat...» citeste mai departe aici

 • OUG 87/2024 pentru e-Transport, e-TVA, e-Factura si salariul minim

  • OUG 87/2024, publicata in M. Of. nr. 608/28.06.2024, produce modificari in domeniul e-Transport, e-TVA, e-Factura, precum si in ceea ce priveste tratamentul fiscal al tichetelor de masa pentru salariatii incadrari cu salariul minim. OUG 87/2024 pentru e-Transport, e-TVA, e-Factura si salariul minim I. Referitor la sistemul RO e-transport Pentru utilizatorii sistemului privind transporturile rutiere internationale de bunuri (prevazuti la art. 8 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr....» citeste mai departe aici

 • Bon fiscal de combustibil NU trebuie sa fie stampilat pentru a fi inregistrat in contabilitate

  • Compania deconteaza transportul salariatilor la si de la locul de munca, respectand conditiile legale (procedura de acodare, dreptul este prevazut in CIM, etc). Documentul justificativ lunar este bonul fiscal de carburant. Am rugamintea sa imi spuneti daca este obligatoriu ca bonul fiscal de carburant sa fie stampilat. Inregistrare in contabilitate bon fiscal de combustibil – raspunsul specialistuli: Potrivit prevederilor art.V din OG 17/2015, alin.(2) si (3) persoanele fizice, persoanele...» citeste mai departe aici

 • E-Factura. Daca si in ce conditii se transmit in sistem facturile simplificate

  • Va rugam sa ne clarificati daca incepand cu 01.07.2024 furnizorii nostri care emit bonuri fiscale au obligatia transmiterii acestora prin portal ANAF (e-Factura). Ne referim la bonurile fiscale sub 100 euro cat si cele peste 100 euro care au CUI societatii noastre pe ele si pentru care dorim sa fim clari in ceea ce priveste deducerea de TVA. Va rugam sa ne precizati si felul in care acestea vor trebuie declarate in D394 ca si bon fiscal sau factura simplificata. Transmitere facturi...» citeste mai departe aici

 • Amenzi e-Factura. Sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor

  • Care sunt sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor in e-Factura incepand cu 01.07.2024? Amenzi E-Factura Raspunsul specialistilor de la portalcodulfiscal.ro este urmatorul: Amenzi e-Factura pentru destinatar Primirea si inregistrarea unei facturi emise fara respectarea art. 10 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii (Art. 13 indice 2 alin. (1) lit. b) din OUG 120/2021). Amenzi e-Factura pentru emitent Emitentul facturii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016