Asa cum prevede legea in vigoare, firmele incadrate la regimul micro care depasesc plafonul de venituri stabilit pentru regimul de impozit pe venit sunt obligate sa treaca la impozitul pe profit. Astlfe, daca o microintreprindere a depasit pragul de 250.000 EUR la 31.12.2024, va trece impozit pe profit prin depunerea D700 la ANAF.
In acest articol vom vedea termenul limita si campurile ce trebuie completate in D700, pentru a asigura conformitatea cu noua reglementare fiscala.
Depasire plafon impozit micro la 31.12.2024 - speta utila
Sa luam cazul urmator. Societatea X, microintreprindere, platitoare de impozit pe venit de 5 ani, platitoare de TVA lunar, la 31.12.2024 are o cifra de afaceri de 2.600.000 lei (a depasit plafonul de 500.000 euro), deci trebuie sa devina platitoare de impozit pe profit. Nu s-au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri niciodata. Perioada fiscala a TVA a fost lunara de la infiintarea societatii. Trebuie depusa D700.
Care este termenul de depune a D700 cu trecere la impozit pe profit de la 01.01.2025?
Ce sectiuni (campuri) se completeaza in D700 pentru trecerea la impozit pe profit si ramanerea perioadei fiscale lunare a TVA?
Cum se face modificarea vectorului fiscal
Modificarea vectorului fiscal prin trecerea de la micro la impozit pe profit se va face prin depunerea D700 pana la data de 31 martie 2025 conform art. 55 alin. (5) din Codul fiscal, potrivit caruia:
(5) Microintreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 47 sau ca urmare a exercitarii optiunii comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.
Conditii impozit microintreprindere
Cu privire la trecerea de la micro la profit, conform art. 47 din Codul fiscal, pentru anul fiscal 2025, limita veniturilor realizate, reprezentand echivalentul in lei a 250.000 euro, se verifica pe baza veniturilor realizate de catre persoana juridica romana la data de 31 decembrie 2024. Art. 47 din Codul fiscal prevede:
„(1) In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) *** A B R O G A T ***
b) *** A B R O G A T ***
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f)*** A B R O G A T ***
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);

Cartea neagra a controlului fiscal

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPlata impozitului pe constructii. Declaratia 100. Bonificatie Va rugam sa ne spuneti ce suma se declara in declaratia 100 (referitor la impozitul pe constructii speciale) si ce suma se plateste pana la 25 mai 2025. Mentionam ca intentionam sa...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTVA societati afiliate Am urmatoarea situatie: 2 societati afiliate (au acelasi asociat) una mai veche, A are activitati de curatentie industriala si una mai noua, B cu CAEN de constructii. Societatea...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulBaza de impozitare V-am prezentat care este serviciul in cuprinsul intrebarii: bonus acordat furnizorului de afine. Considerati ca este un serviciu accesoriu?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulOperatiuni de asigurare Conform Codului Fiscal, operatiunile de asigurari sunt scutite de la TVA, fara drept de deducere. Acest lucru inseamna ca serviciile de asigurari nu sunt supuse taxei pe valoare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulInchiriere apartamente in regim hotelier.AIRBNB BOOKING Persoana fizica detine doua apartamente pe care le inchiriaza in sistem AIRBNB si BOOKING. In ambele platforme, are posibilitatea sa bifeze ca nu ofera factura, insa date fiind...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.”
Astfel, pentru anul 2025, ne raportam la cifra de afaceri de 250.000 euro pe baza veniturilor realizate de la 31 decembrie 2024, cumulate pentru toate intreprinderile legate, daca este cazul, nu 500.000 euro.
Cum se completeaza D700 pentru trecere la impozit pe profit
In D700 se completeaza sectiunea C, prin bifarea urmatoarelor randuri:
− trecere de la micro la profit,
− luare in evidenta impozit profit de la 01.01.2025,
− perioada fiscala trimestriala,
− scoatere din evidenta impozit micro la 31.12.2024.“
Reguli privind schimbarea perioadei fiscale pentru TVA
In legatura cu ramanerea la TVA lunar, in vectorul fiscal nu trebuie facuta nicio modificare, deoarece perioada fiscala ramane luna, asa cum a fost si in perioada anterioara.
Conform art. 310 din Codul fiscal, cifra de afaceri luata in calcul pentru stabilirea perioadei fiscale (lunara sau trimestriala) include:
− Operatiuni taxabile;
− Operatiuni scutite cu drept de deducere;
− Operatiuni neimpozabile in Romania.
La determinarea cifrei de afaceri pentru plafonul de 100.000 euro se cuprind si facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii.
Daca la 31.12.2024 cifra de afaceri din operatiuni relevante pentru TVA (asa cum este definita la art. 310) depaseste plafonul de 100.000 euro (echivalentul a 497.410 lei pentru 2024) sau societatea a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri, perioada fiscala pentru TVA, in 2025, obligatoriu, ramane luna.
Potrivit O.P.A.N.A.F. nr. 6.580/2024, D700, sectiunea B.II se completeaza numai in urmatoarele situatii:
„1.18. Mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania.
1.19. Mentiuni privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent.“