Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este aplicat de foarte multe firme din Romania, insa conditiile cu privire la acest regim, dar si cotele de impozitare au tot fost modificate de-a lungul timpului, chiar si recent, si de aceea multi contribuabili au neclaritati in privinta aplicarii corecte a legislatiei.
Spre exemplu, daca in anul 2024 cifra de afaceri a unei firme a fost de 85.000 euro si s-a calculat impozit de 3%, in anul 2025 se mentine cota de impozitare de 3% sau se calculeaza din nou 1% pana la depasirea cifrei de 60.000 de euro?
Ce este si conditiile microintreprinderii
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
Cote impozitare microintreprindere
(1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microintreprinderile care:
1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN:
5821 - Activitati de editare a jocurilor de calculator,
5829 - Activitati de editare a altor produse software,
6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client),
6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei,

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii Cum trebuie sa fac declaratia 700 pentru a modifica societatea de la impozit pe venit la impozit pe profit in conditiile in care societatea a fost infiintata in 02,04,2025. Cand...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclaratia 107 si Declaratia 177 Daca sponsorizarea de 75.000 lei nu a fost folosita in trim 4, ea nu se poate reporta, atunci cand se va face declaratia 177 pentru tot anul, se tine cont de ea sau nu se ia in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReguli de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real Inteleg ca tva-ul este nedeductibil sau neutru? Il impozitez fiind nedeductibil sau nu tin cond de plata acestuia, nu iau in considerare sumele efectiv platite? Aceeasi intrebare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReduceri comerciale Nu este vorba de un discount acordat de furnizor, ci societatea cumparatoare doreste sa bonifice furnizorul ulterior. Furnizorul va trebui sa faca o factura catre mine, societate...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulNoi reguli pentru organizarea cabinetelor medicale: modificari importante in OUG nr. 1241998 citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare,
5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata,
5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere,
5590 - Alte servicii de cazare,
5610 - Restaurante,
5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente,
5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a.,
5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor,
6910 - Activitati juridice - numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii,
8621 - Activitati de asistenta medicala generala,
8622 - Activitati de asistenta medicala specializata,
8623 - Activitati de asistenta stomatologica,
8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
(1-1) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1) lit. b) pct. 2, incepand cu 1 ianuarie 2025, se au in vedere, dupa caz, si activitatile, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN 6210 - Activitati de realizare a softului la comanda (software orientat client), 6290 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5611 - Restaurante, 5612 - Activitati ale unitatilor mobile de alimentatie, 5622 - Alte servicii de alimentatie n.c.a.
Aplicare cote microintreprindere
(4-1) In cazul in care, in cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microintreprindere depasesc nivelul de 60.000 euro sau microintreprinderea incepe sa desfasoare activitatile prevazute la alin. (1) lit. b) pct. 2, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de impozitare prevazuta la alin. (1) lit. b).
(4-2) In situatia in care, in cursul anului fiscal, o microintreprindere nu mai desfasoara activitatile prevazute la alin. (1) lit. b) pct. 2 si veniturile nu depasesc nivelul de 60.000 euro, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de impozitare prevazuta la alin. (1) lit. a).
(4-3) In situatia in care persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la alin. (1) lit. b) pct. 2 obtin venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare acestor coduri CAEN, cota de impozitare de 3% se aplica si pentru veniturile din aceste alte activitati.
Regim aplicare cota de impozitare micro
Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor se aplica trimestrial, in functie de veniturile cumulate si de obiectul de activitate al societatii, conform prevederilor art. 51 alin. (1), (4-1) si (4-2) din Codul fiscal.
In acelasi timp, pentru ca o societate sa fie incadrata ca microintreprindere la inceputul anului fiscal, trebuie sa indeplineasca toate conditiile prevazute la art. 47 din Codul fiscal, in mod cumulativ, la data de 31 decembrie a anului precedent.
Situatia din intrebare:
-In anul 2024, societatea a realizat venituri de 85.000 euro, adica:
-a depasit pragul de 60.000 euro relevant pentru aplicarea cotei de 1% (conform art. 51 alin. (1) lit. a)),
-dar nu a depasit pragul de 250.000 euro (echivalent in lei la 31 decembrie 2024) prevazut la art. 47 lit. c), ceea ce inseamna ca poate ramane microintreprindere si in 2025.
In ce conditii pot firmele sa aplice din nou cota de 1% impozit micro?
Daca la 31.12.2024 sunt indeplinite toate conditiile art. 47, inclusiv:
-capital social detinut de persoane fizice (lit. d),
-cel putin un salariat (lit. g),
-asociati unici (sau majoritari) care nu mai detin alta microintreprindere (lit. h),
-situatii financiare depuse (lit. i),
atunci in trimestrul I 2025, societatea poate aplica din nou cota de 1%, conform art. 51 alin. (1) lit. a), daca la acel moment veniturile cumulate nu depasesc plafonul de 60.000 euro si nu desfasoara activitati CAEN restrictive.
Ce se intampla la depasirea plafonului de 60.000 euro impozit micro in anul anterior
Depasirea plafonului de 60.000 euro in anul anterior (2024) nu are caracter permanent si nu obliga aplicarea cotei de 3% in anul urmator, daca in noul an (2025):
-veniturile revin sub plafon,
-societatea nu desfasoara activitati restrictive (CAEN din art. 51 alin. (1) lit. b) pct. 2) si alin. 1 -1)
-sunt respectate in continuare conditiile pentru microintreprindere (art. 47).
Concluzie
Da, in anul 2025, societatea poate aplica din nou cota de 1%, incepand cu trimestrul I, daca:
-veniturile nu depasesc plafonul de 60.000 euro pana la acel moment,
-nu desfasoara activitati CAEN prevazute la art. 51 alin. (1) lit. b) pct. 2, si alin. 1 -1)
-indeplineste toate conditiile prevazute la art. 47 pentru a ramane microintreprindere.
Raspunsuri oferite in luna APRILIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.