Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprinderile care trec la plata impozitului pe profit in 2023 mai pot reveni la impozitul micro din 2024?

13-Ian-2023
18403
Microintreprinderile care trec la plata impozitului pe profit in 2023 mai pot reveni la impozitul micro din 2024?

O microintreprindere care intruneste conditiile sa ramana micro in anul 2023, dar opteaza pentru impozit pe profit in 2023, mai poate reveni in anul 2024 la impozitare micro? 

Potrivit prevederilor art. 48 alin. (1) din Codul fiscal, asa cum au fost modificate prin OG nr. 16/2022, pct. 9, incepand cu anul 2023, aplicarea impozitul pe veniturile microintreprinderilor este optionala.

Din informatiile prezentate retinem ca societatea isi desfasoara activitatea in baza codului CAEN 4778 Comert cu amanuntul al altor bunuri noi, in magazine specializate si ca, desi indeplineste in continuare conditiile de a aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor, opteaza pentru statutul fiscal de platitor de impozit pe profit.
Chiar daca societatea se incadreaza in criteriile privind sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, aceasta nu mai este obligata sa aplice dispozitiile titlului III deoarece impozitul pe veniturile microintreprinderilor a devenit optional de la data de 1 ianuarie 2023.
Pentru schimbarea statutului fiscal trebuie sa completeze si sa depuna declaratia de mentiuni D700, pana la data de 15 ianuarie 2023, potrivit OMFP nr. 2578/2022 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.

Referitor la revenirea la sistemul de impunere pentru microintreprinderi in anul 2024, apreciem ca acest lucru va fi posibil, avand in vedere prevederile art. 48 alin. 2 din Codul fiscal modificate prin OG 16/2022 conform carora, persoanele juridice romane pot opta sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. 1, daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.


In continuare, daca se va trece din nou la impozit pe profit (prin optiune sau prin neindeplinirea conditiilor), o alta revenire la sistemul de impunere pentru microintreprinderi nu va mai putea fi posibila.

La formularea acestui raspuns avem in vedere si dispozitiile art. 48 alin. (2 indice 1) nou introdus de pct. 10 din OG nr. 16/2022, precum si prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, art. 88 alin. (1).
Important de retinut este faptul ca, potrivit prevederilor art. 54, stabilirea corecta a sumei veniturilor in baza carora se stabileste statutul fiscal pentru exercitiul urmator, se iau in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal. Aceasta prevedere atentioneaza ca sunt si venituri care se scad din baza, asa cum sunt cele enumerate la alin. (1) de care trebuie sa se tina cont.

Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Microintreprinderile care trec la plata impozitului pe profit in 2023 mai pot reveni la impozitul micro din 2024?":
Rating:

Nota: 4.36 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Pentru anul 2023 se mai poate ajusta norma de venit in cazul unui PFA?

    • Pentru un PFA in sistem de norma care a avut activitate doar 6 luni in anul 2023, se poate ajusta norma conform art. 69, alin. 9 din norme? Mentionez ca a avut un singur contract de prestari servicii pe perioada determinata si nu a avut alti clienti in cursul anului. Multumesc! Ajustare norma de venit PFA – raspunsul specialistului: Potrivit art. 69 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care genereaza...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016