Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari privind impozitul pe venit si impozitul pe profit in Noul Cod fiscal 2016

07-Sep-2015
7827

In cele ce urmeaza, regasiti unele dintre cele mai importante modificari aduse de noul Cod fiscal. Multe dintre aceste prevederi schimba domeniul regimului de TVA, regimul microintreprinderilor, aria contributiilor sociale si, de asemenea, impozitul pe venit si impozitul pe profit.



Printre modificarile de mai jos, regasiti unele dintre cele mai importante schimbari aduse in ce priveste impozitul pe venit si impozitul pe profit, potrivit unei analize intocmite recent de consultantul fiscal Cristian Rapcencu pentru HotNews.ro.

AFLATI AICI TOTUL DESPRE REGIMUL MICROINTREPRINDERILOR IN 2016!

Astfel, se modifica prevederile pentru cei care isi modifica anul fiscal, astfel incat "dreptul organului fiscal de a stabili impozitul pe profit se prescrie in termen de 5 ani incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care se implinesc 6 luni de la incheierea anului fiscal pentru care se datoreaza obligatia fiscala".

Totodata, se mentioneaza ca "deducerile fiscale prevazute in cazul cheltuielilor de cercetare-dezvoltare NU se recalculeaza in cazul nerealizarii obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare.


In ce priveste facilitatea privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, potrivit sursei, in situatia in care in trimestrul in care activele sunt puse in functiune se inregistreaza pierdere contabila , iar in trimestrul urmator sau la sfarsitul anului se inregistreaza profit contabil , impozitul pe profit aferent profitului investit nu se recalculeaza.

De asemenea, "dividendele primite de la o persoana juridica romana sunt neimpozabile, eliminandu-se astfel conditia introdusa la 1 ianuarie 2014 conform careia entitatea care primeste dividendele trebuie sa detina la data inregistrarii acestora, pe o perioada neintrerupta de 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende.

O alta modificare importanta consta in faptul ca, in ce priveste sediile permanente, rezultatul fiscal se stabileste tinand cont de noi conditii.

De asemenea, in cazul contribuabililor care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, platile anticipate aferente trimestrului IV se declara si se platesc pana la data de 25 decembrie , respectiv pana la data de 25 a ultimei luni din anul fiscal modificat.

 

In ce priveste impozitul pe venit, redam urmatoarele modificari importante:

- se reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%, incepand cu 1 ianuarie 2017 ;


- deducerea cheltuielilor reprezentand contributii sociale obligatorii se efectueaza de organul fiscal competent la recalcularea venitului net anual/ pierderii nete anuale;

- se majoreaza plafonul aferent cheltuielilor sociale pana la 5% din fondul de salarii (in loc de 2%);

- "cotizatiile platite asociatiilor profesionale sunt deductibile in limita a 4.000 euro anual, in loc de 2% aplicata la o baza de calcul", precizeaza sursa;

- de asemenea, se modifica lista veniturilor pentru care platitorii persoane juridice sau alte entitati care conduc evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate; de asemenea, impozitul final retinut de 16% nu se mai aplica la venitul brut , ci la venitul brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli, dupa caz, si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa.

- nu se mai impoziteaza tichetele cadou acordate acordate cu ocazia evenimentelor speciale (Paste, 1 iunie, Craciun si 8 martie);
- sunt eliminate avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% din categoria avantajelor in natura;

- se majoreaza sumele acordate sub forma de deducere personala ;

- in ce priveste veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor, inclusiv arenda, se majoreaza cota de cheltuieli forfetara de la 25% la 40%;


- de asemenea, se majoreaza plafonul neimpozabil in cazul veniturilor din pensii de la 1.000 lei la 1.050 le i, urmand ca apoi, in urmatorii 3 ani, sa creasca cu cate 50 de lei/an pana cand ajunge la plafonul de 1.200 lei;

- in ce priveste veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, "notarii vor notifica organelor fiscale acea tranzactie in care valoarea declarata este inferioara valorii minime stabilite prin studiul de piata realizat de catre camerele notarilor publici", explica pentru HotNews.ro consultantul fiscal Cristian Rapcencu.

- se schimba pana la 7 ani termenul de recuperare a pierderii fiscale de la 5 ani la 7 ani in cazul veniturilor obtinute din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016