Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Notificare de neconcordanta intre D100 si bilant. Corectia situatiei in functie de natura erorii

14-Oct-2020
6054

Intrebare: Am primit o notificare de neconcordanta intre D100 si bilant, aferenta anului 2019. Am gasit eroarea, de 25 lei, am refacut D100 cu D710, dar va trebui sa prezint in scris, modul de indreptare a erorii identificate. Nu stiu in ce consta aceasta. Exista declaratie tip de acest fel?

Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:


Nu se intelege despre ce neconcordanta este vorba pentru ca, de regula, obligatiile fiscale sunt evidentiate in situatia financiara anuala pe cumulat (solduri si/sau rulaje).

Daca este vorba de o neconcordanta legata de impozitul pe profit (de regula, pentru acest impozit se extrag neconcordante, intre cheltuiala cu impozitul pe profit din contul de profit si pierdere si declaratia anuala D101), atunci nu trebuia depusa declaratia rectificativa D710, ci tot declaratia D101, cu bifarea casetei pentru declaratie rectificativa.

Oricum, din cele prezentate reiese ca eroarea este in legatura cu declararea obligatiilor fiscale, nu in legatura cu situatia financiara anuala, care se presupune corecta. Ca atare, nu trebuie prezentata o declaratie anume, este suficient ca s-a transmis declaratia rectificativa, astfel incat datele din declaratiile fiscale depuse sa fie concordante cu cele din situatia financiara anuala. Eventual, se poate intocmi o adresa de raspuns catre organul fiscal care a transmis notificarea, in care va fi explicata eroarea identificata (spre exemplu, declarat mai putin cu 25 lei la impozitul X cu scadenta in data de Y) si modalitatea de corectie (depunerea in data Z a declaratiei rectificative).


Daca neconcordanta nu este urmare a unei erori de declarare in declaratiile fiscale transmise, atunci trebuie sa se analizeze daca eroarea este de natura erorilor contabile, reglementate la pct. 66 -67 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 ori este o eroare legata de intocmirea situatiei financiare anuale, ce intra sub incidenta Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin OMFP 450/2016.

In cazul in care este vorba de o eroare contabila (spre exemplu, inregistrarea eronata in contabilitate a impozitului, cu 25 lei mai mult/mai putin fata de impozitul declarat corect prin declaratia fiscala), acesta este corectata in functie de gradul de semnificatie a erorii si de politicile contabile proprii. Astfel, daca eroarea este considerata nesemnificativa (spre exemplu, valoarea sumei omise la anulare este extrem de mica in acest caz si nu ar fi influentat semnificativ soldul contului profit si pierderi aferent anului 2019), atunci contabilizarea sumelor se poate realiza direct pe seama contului de profit si pierdere (direct in conturile de cheltuieli) aferente anului 2020, daca politicile contabile proprii adoptate la nivelul societatii prevad acest lucru. In schimb, daca politicile contabile proprii impun corectarea erorilor nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente pe seama rezultatului reportat ori daca eroarea ar fi considerata semnificativa, atunci corectia se va face exclusiv pe seama contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".

Si in acest caz, se va raspunde notificarii organului fiscal cu o adresa in care se va explica situatia.

In cazul in care este vorba de un tip de eroare ce intra sub incidenta Procedurii aprobate prin OMFP 450/2016, atunci corectia se face conform acestei proceduri.

Spre exemplu, daca suma impozitului a fost declarata corect in declaratia fiscala si inregistrata la nivelul declarat si in conturile din evidenta contabila, dar a fost preluata eronat in situatia financiara anuala, atunci poate fi vorba de eroarea de la pct. 4 lit. c) din procedura, care se refera la intocmirea si transmiterea electronica de situatii financiare anual folosind date eronate, determinate inclusiv de procesele de extragere si prezentare a informatiilor din bazele de date. Intr-o asemenea ipoteza, corectia se face potrivit pct. 6 din procedura, respectiv prin depunerea unui alt set de situatie financiara anuala (format electronic si listat), insotita de declaratia pe proprie raspundere a administratorului, din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, cu indicarea naturii erorii corectate, precum si faptul ca acestea reflecta realitatea entitatii raportoare. Aceasta declaratie pe propria raspundere se va include in fisierul zip atasat bilantului PDF. Un exemplar in format tiparit al acestei declaratii va fi depus la registraturile unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, impreuna cu situatia financiara anuala corectata.

Dupa cum se poate observa se procedeaza diferit, in functie de eroarea descoperita in urma primirii notificarii de neconcordanta. In orice caz, nu exista un model tipizat al declaratiei/adresei ce trebuie intocmita ca raspuns la notificarea organului fiscal.

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016