Depunerea declaratiei D101 pentru anul 2024 aduce din nou in atentie obligatiile companiilor platitoare de impozit pe profit, inclusiv cele care au inregistrat pierderi fiscale. Potrivit legislatiei in vigoare, termenul limita de depunere este 25 iunie 2025, indiferent de rezultatul fiscal: profit sau pierdere.
In practica, insa, pot aparea situatii in care firmele omit sa declare pierderile fiscale din anii anteriori. In acest context, articolul de mai jos explica ce pasi trebuie urmati pentru a corecta aceasta omisiune, cum se recupereaza pierderile fiscale, daca este necesara depunerea unei declaratii rectificative si ce implica intrarea in procedura de lichidare voluntara a unei firme, inclusiv din punct de vedere fiscal si contabil.
Ce este D101
D 101 este Declaratia privind impozitul pe profit conform OPANAF nr. 206/11.02.2025.Valabil pentru an sfarsit de perioada >= 2024.
Cand se va depune D101 daca firmele au pierderi fiscale

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare RO e-Transport bunuri transportate pe teritoriul national urmate de export Societatea noastra (Boldesti Scaieni) efectueaza export de marfuri in Moldova. Bunurile sunt transportate cu un mijloc de transport propriu in vama Ploiesti pentru intocmire DVE...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTaxType in SAF-T pentru biserici Pentru o biserica ce trebuie sa selectam la taxtype? Codul 100020 sau 100050?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulInchiriere apartament persoana fizica Persoana fizica inchiriaza un apartament catre o persoana juridica pe o durata de 12 luni, 01.01.2025-31.12.2025. Din acest an nu am mai depus DU cu venituri anticipate pe an 2025....citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAnul 2025 - intre reforma si confuzie: Ce se intampla cu asigurarea la sanatate pentru persoanele fizice cu venituri nesalariale? citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulModificari fiscale 09 - 15 iunie 2025 citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Conform prevederilor art. I alin. (13) lit. a) din OUG 153/2020, toti contribuabilii care datoreaza impozit pe profit beneficiaza de un termen extins pentru depunerea declaratiei D101 si achitarea impozitului aferent. Astfel, indiferent daca firma a avut profit sau a inregistrat pierdere fiscala, termenul limita pentru depunerea D101 este 25 iunie a anului urmator.
Aceasta prevedere se aplica general, fara a impune conditii legate de existenta unui impozit efectiv de plata. Asadar, orice societate platitoare de impozit pe profit poate depune declaratia pana pe 25 iunie pentru un an fiscal anterior, chiar daca inregistreaza pierdere.
Cum se recupereaza pierderile fiscale
Avem cazul urmator. Societatea a inregistrat pierdere atat in anii 2022, 2023, cat si 2024. La declaratia 101 din anul 2023 am omis sa trec pierderea anului 2022. Trebuie sa fac rectificativa la 101 pentru acel an sau pot sa o cumulez la anul 2024?
Societatea urmeaza sa intre in lichidare voluntara, deoarece terenul aferent firmei urmeaza sa fie vandut. Cand trebuie sa modific vectorul fiscal pentru a dovedi ca firma urmeaza lichidarea voluntara?
Potrivit prevederilor de la art. 31 alin. (1) si (7) din Codul fiscal:
(1) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, incepand cu anul 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz, se recupereaza din profiturile impozabile realizate, in limita a 70% inclusiv, in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
(..)
(7) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.
Se depune D101 rectificativa daca nu au fost declarate pierderile fiscale
Asadar, in D101 aferenta anului 2024 se inregistreaza pierderile fiscale, respectiv cele inregistrate in declaratiile de impozit pe profit ramase de recuperat la 31.12.2023, astfel ca apreciez ca trebuie sa depuneti declaratie rectificativa pentru anul 2023 in care sa inregistrati si pierderea fiscala din anul 2022.
Din datele societatii rezulta ca societatea este platitoare de impozit pe profit prin urmare societatea nu trebuie sa-si modifice vectorul fiscal.
Ce procedura trebuie sa urmati daca doriti modificarea vectorului fiscal
In cazul lichidarii voluntare exista o procedura de urmat, lista documentelor necesare pentru inregistrarea mentiunilor privind radierea urmare dizolvarii si lichidarii simultane a SNC, SCS, SRL si GIE (art. 235 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) poate fi consultata aici:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/dizolvari-lichidari-radieri/persoane-juridice/dizolvarea-si-lichidarea-simultana-a-snc-scs-srl-si-gie
Mentionam ca exista doua etape importante in acest caz.
1. Etapa de dizolvare si lichidare
Etapa de dizolvare si lichidare, in care societatile comerciale isi inceteaza practic activitatea, iar asociatii decid cu privire la modul de impartire a activului proportional cu cota de capital social detinuta de fiecare. Astfel, dizolvarea si lichidarea au loc simultan, deoarece asociatii s-au inteles asupra modului de impartire a bunurilor ramase in urma lichidarii firmei, fara a fi necesara interventia unui lichidator. Se platesc toate datoriile catre toti creditorii, inclusiv catre ANAF. In aceasta etapa are loc depunerea si publicarea hotararii AGA in Monitorul Oficial al Romaniei cu privire la lichidare.
Primul bilant de lichidare (S 1039) se intocmeste la data inceperii procedurii de lichidare si se depune la ANAF, in termen de 30 de zile de la data inceperii lichidarii.
2. Etapa de radiere
Etapa de radiere, initiata la minim 30 de zile de la finalizarea primei etape la ONRC, va avea ca efect radierea societatii din evidentele Registrului Comertului.
Declaratiile se depun in regim normal la ANAF pana obtineti certificatul de radiere (100, situatii financiare etc).
- Al doilea bilant de lichidare (tot formulaul S 1039) cu solduri zero, trebuie depus in termen de 15 zile de la terminarea lichidarii, odata cu cererea de radiere a societatii din registrul comertului, conform art. 260 alin. 6) din Legea societatilor nr. 31/1990, care se depune atat la ANAF, cat si la ONRC.
Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.