Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

D101 in 2025. Cum sa procedeze firmele care NU au declarat pierderile fiscale in formular

05-Iun-2025
1654
D101 in 2025. Cum sa procedeze firmele care NU au declarat pierderile fiscale in formular

Depunerea declaratiei D101 pentru anul 2024 aduce din nou in atentie obligatiile companiilor platitoare de impozit pe profit, inclusiv cele care au inregistrat pierderi fiscale. Potrivit legislatiei in vigoare, termenul limita de depunere este 25 iunie 2025, indiferent de rezultatul fiscal: profit sau pierdere.

In practica, insa, pot aparea situatii in care firmele omit sa declare pierderile fiscale din anii anteriori. In acest context, articolul de mai jos explica ce pasi trebuie urmati pentru a corecta aceasta omisiune, cum se recupereaza pierderile fiscale, daca este necesara depunerea unei declaratii rectificative si ce implica intrarea in procedura de lichidare voluntara a unei firme, inclusiv din punct de vedere fiscal si contabil.

Ce este D101

D 101 este Declaratia privind impozitul pe profit conform OPANAF nr. 206/11.02.2025.Valabil pentru an sfarsit de perioada >= 2024.

Cand se va depune D101 daca firmele au pierderi fiscale

Conform prevederilor art. I alin. (13) lit. a) din OUG 153/2020, toti contribuabilii care datoreaza impozit pe profit beneficiaza de un termen extins pentru depunerea declaratiei D101 si achitarea impozitului aferent. Astfel, indiferent daca firma a avut profit sau a inregistrat pierdere fiscala, termenul limita pentru depunerea D101 este 25 iunie a anului urmator.

Aceasta prevedere se aplica general, fara a impune conditii legate de existenta unui impozit efectiv de plata. Asadar, orice societate platitoare de impozit pe profit poate depune declaratia pana pe 25 iunie pentru un an fiscal anterior, chiar daca inregistreaza pierdere.

Cum se recupereaza pierderile fiscale

Avem cazul urmator. Societatea a inregistrat pierdere atat in anii 2022, 2023, cat si 2024. La declaratia 101 din anul 2023 am omis sa trec pierderea anului 2022. Trebuie sa fac rectificativa la 101 pentru acel an sau pot sa o cumulez la anul 2024?

Societatea urmeaza sa intre in lichidare voluntara, deoarece terenul aferent firmei urmeaza sa fie vandut. Cand trebuie sa modific vectorul fiscal pentru a dovedi ca firma urmeaza lichidarea voluntara?

Potrivit prevederilor de la art. 31 alin. (1) si (7) din Codul fiscal:

(1) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, incepand cu anul 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz, se recupereaza din profiturile impozabile realizate, in limita a 70% inclusiv, in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
(..)

(7) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.

Se depune D101 rectificativa daca nu au fost declarate pierderile fiscale

Asadar, in D101 aferenta anului 2024 se inregistreaza pierderile fiscale, respectiv cele inregistrate in declaratiile de impozit pe profit ramase de recuperat la 31.12.2023, astfel ca apreciez ca trebuie sa depuneti declaratie rectificativa pentru anul 2023 in care sa inregistrati si pierderea fiscala din anul 2022.

Din datele societatii rezulta ca societatea este platitoare de impozit pe profit prin urmare societatea nu trebuie sa-si modifice vectorul fiscal.

Ce procedura trebuie sa urmati daca doriti modificarea vectorului fiscal


In cazul lichidarii voluntare exista o procedura de urmat, lista documentelor necesare pentru inregistrarea mentiunilor privind radierea urmare dizolvarii si lichidarii simultane a SNC, SCS, SRL si GIE (art. 235 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) poate fi consultata aici:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/dizolvari-lichidari-radieri/persoane-juridice/dizolvarea-si-lichidarea-simultana-a-snc-scs-srl-si-gie

Mentionam ca exista doua etape importante in acest caz.

1. Etapa de dizolvare si lichidare

Etapa de dizolvare si lichidare, in care societatile comerciale isi inceteaza practic activitatea, iar asociatii decid cu privire la modul de impartire a activului proportional cu cota de capital social detinuta de fiecare. Astfel, dizolvarea si lichidarea au loc simultan, deoarece asociatii s-au inteles asupra modului de impartire a bunurilor ramase in urma lichidarii firmei, fara a fi necesara interventia unui lichidator. Se platesc toate datoriile catre toti creditorii, inclusiv catre ANAF. In aceasta etapa are loc depunerea si publicarea hotararii AGA in Monitorul Oficial al Romaniei cu privire la lichidare.

Primul bilant de lichidare (S 1039) se intocmeste la data inceperii procedurii de lichidare si se depune la ANAF, in termen de 30 de zile de la data inceperii lichidarii.

2. Etapa de radiere

Etapa de radiere, initiata la minim 30 de zile de la finalizarea primei etape la ONRC, va avea ca efect radierea societatii din evidentele Registrului Comertului.

Declaratiile se depun in regim normal la ANAF pana obtineti certificatul de radiere (100, situatii financiare etc).

- Al doilea bilant de lichidare (tot formulaul S 1039) cu solduri zero, trebuie depus in termen de 15 zile de la terminarea lichidarii, odata cu cererea de radiere a societatii din registrul comertului, conform art. 260 alin. 6) din Legea societatilor nr. 31/1990, care se depune atat la ANAF, cat si la ONRC.

Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016