Prin Oug 156/2024 a fost modificata Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, fiind astfel introdus impozitul pe constructii, cunoscut anterior ca taxa pe stalp. In acest context, mai multi contribuabili se intreaba daca este necesara actualizarea vectorului fiscal atunci cand trebuie declarat impozitul pe constructii.
In acest articol vom vedea mai multe detalii despre acest impozit, precum bunurile care intra in categoria bunurilor la care se aplica taxa de 1%, cum si cand se declara impozitul pe constructii, dar si daca trebuie facuta actualizarea vectorului fiscal.
Pana cand se plateste si declara impozitul pe constructii
Impozitul pe constructii se declara si plateste astfel:
Se plateste in doua rate egale:
-30 iunie inclusiv
-31 octombrie inclusiv
Impozitul se calculeaza o singura data pe an, la valoarea constructiilor de la 31 decembrie a anului anterior. Modificarile valorii constructiilor pe parcursul anului nu afecteaza impozitul curent, fiind luate in considerare pentru anul urmator.
Prin ce documente se declara impozitul pe constructii
Formularul de declarare pentru Impozitul pe constructii este 100 (D100) actualizata recent (07 februarie 2025), conform art. 499 alin. (2) din Codul fiscal si Ordinul nr. 193/2025 pozitia 112 in nomenclatorul obligatiilor fiscale.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulObligatii TVA AIC autoturism O firma inregistrata in scopuri de tva in Romania achizitioneaza un autoturism de la o persoana fizica din Germania. Care sunt implicatiile din punct de vedere al tva? Autoturismul...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCabinet medical, incasare fonduri europene, cifra de afaceri O societate care presteaza servicii psihlogice a atins cifra de afaceri de 299954 RON in anul 2022 (cifra de afaceri cuprinde venituri inregistrate din activitatea de baza, cont...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReguli de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real Inteleg ca tva-ul este nedeductibil sau neutru? Il impozitez fiind nedeductibil sau nu tin cond de plata acestuia, nu iau in considerare sumele efectiv platite? Aceeasi intrebare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulJustificare neconcordante in sistemul VIES Va multumim pentru raspunsul oferit. Codul care figureaza pe acest raport al inspectiei fiscale, de care amintiti si Dvs este plus, codul dar pe 209 sunt nesemnificative...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPrestari servicii consultanta Marea Britanie Este vorba despre venituri obtinute si plati facute in anul 2025, nu in anul 2024. Rog reveniti asupra raspunsului dvs, nu am inteles decat ca aceste venituri din consultanta sunt...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Ce bunuri intra in categoria bunurilor la care se aplica taxa de 1% pentru impozitul pe constructii
Impozitul de 1% se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabilului la data de 31 decembrie a anului anterior, cu exceptia:
-Cladirilor pentru care se datoreaza impozit pe cladiri conform Titlului IX din Codul fiscal.
-Cladirilor din parcuri industriale, stiintifice si tehnologice care beneficiaza de scutire legala de la plata impozitului pe cladiri.
Intra sub incidenta:
-Constructiile inregistrate in conturile contabile 212 Constructii si 105 Rezerve din reevaluare (in cazul in care reevaluarea a fost inclusa in valoarea constructiei).
-Constructiile din patrimoniu utilizate in scop economic care nu sunt incadrate drept cladiri cu impozit separat.
-Constructiile de natura domeniului public/privat al statului sau UAT-urilor, daca sunt administrate, concesionate, inchiriate sau utilizate cu titlu gratuit.
Ce bunuri nu intra in categoria bunurilor la care se aplica taxa de 1% pentru impozitul pe constructii
Nu intra:
-Constructiile deja impozitate la impozitul pe cladiri.
-Constructiile scutite prin alte prevederi legale speciale
Actualizare vector fiscal impozit pe constructii
Este obligatorie actualizarea vectorului fiscal atunci cand intervine obligatia de declarare a impozitului pe constructii.
Actualizarea se face prin Declaratia 700.
Conform OUG 156/2024 Ministerul Finantelor are la dispozitie 90 de zile sa vina cu norme metodologice de aplicare. OUG 156/2024 a intrat in vigoare de la 31 decembrie 2024.