
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
"O societate comerciala infiintata in august 2018, cu capital social de 45.500 lei declara ca va avea angajati si opteaza pentru plata impozit pe profit de la infiintare. Pana la 31.12.2018 societatea nu are angajati. In ianuarie 2019 angajeaza 4 persoane cu norma intreaga". Plecand de la aceasta situatie, specialistul nostru va raspune in cele ce urmeaza la urmatoarele intrebari:
Din punctul de vedere al prevederilor legale aplicabile in luna august 2018, mentionam urmatoarele:
Aceasta conditie este preluata si la pct. 2 din normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, aprobate prin HG nr. 1/20016, cu modificarile ulterioare.
Adica, o microintreprindere care indeplineste conditiile impuse de lege privitoare la infiintarea ei, poate opta ulterior datei de 1 aprilie 2018 ca sa plateasca impozit pe profit, daca indeplineste cumulativ cele doua conditii referitoare la marimea capitalului social si existenta celor doi angajati.
Modificarea art. 48 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin introducerea prevederilor alin. (3 indice 1) a reglementat optiunea microintreprinderilor care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si care aveau cel putin 2 salariati sa treaca la regimul fiscal de platitori de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care aceste conditii erau indeplinite cumulativ, respectiv chiar din trimestrul III 2018.
In cazul in care aceste conditii nu erau indeplinite trebuia sa aplicati prevederile titlului III referitoare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, deoarece obligatia privind numarul de salariati se considera indeplinita la momentul optiunii si nu in viitor. Termenul de 60 de zile, pe care il amintiti in intrebare se refera la indeplinirea conditiei privind cota de impozitare (art. 51 alin. (2).
Daca ati fi avut salariati in cursul anului 2018 si numarul acestora ar fi scazut sub 2, conditia trebuia reindeplinita in termen de 60 de zile, termen care se prelungea si in anul 2019.
Fata de aceste prevederi legale prezentate, consideram ca in anul 2018 ati datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor si ca incepand cu trimestrul I 2019 puteti solicita, prin optiune, ca sa fiti platitor de impozit pe profit. Intr-adevar trebuie sa modificati vectorul fiscal si sa depuneti declaratii rectificative.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile aferente unei vanzari de carburant la care se aplica prevederile OUG 106/2022: clientul plateste mai putin cu 50 de bani cu TVA inclusa/litru, din care 25 de bani se suporta de la buget, iar 25...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate este platitoare de TVA lunar,. A efectuat o achizitie locala de pe platforma Emag a unui bun. Factura a fost intocmita de un furnizor inregistrat in Spania (fara cod de Romania), Electrostore S.L., cu cota de TVA din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<