Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate nou infiintata. Inregistrare - Eroare Declaratia 700 . Regim fiscal

01-Feb-2019
5670

Studiul de caz propus astazi de specialistii nostri pleaca de la urmatoarea situatie descrisa in cele ce urmeaza:

"Societate infiintata in 08.11.2018, majoreaza capitalul social la 45.000 lei si angajeaza mai mult de 2 salariati in luna decembrie 2018. Deci in trimestrul IV 2018 indeplineste conditiile pentru a trece prin optiune la impozit pe profit.

1. Oricat am incercat prin declaratia 700 sa facem trecerea la impozit pe profit nu am reusit (am primit eroare cu mentiunea ca nu avem trimestrul intreg). Nici cu 010 la ghiseu nu a fost posibil pentru ca doamna de la vector a spus ca nu se poate face trecere la impozit pe profit cu 08.11.2018, insa nu am primit nicio baza legala pentru acest refuz. Dvs. puteti sa ne indicati baza legala pentru inregistrare sau imposibilitatea inregistrarii in vector ca si platitor de impozit pe profit incepand cu 08.11.2018?

2. Daca nu reusim inregistrarea ca platitori de impozit pe profit prin optiune incepand cu 08.11.2018, putem sa exercitam aceasta optiune incepand cu 01.01.2019 sau cu 01.04.2019, avand in vedere faptul ca am indeplinit conditiile in trim. IV 2018 si nu in trim. I 2019 sau trim. II 2019? In acest caz care este termenul de depunere a D700 sau D010?

3. Presupunand ca ne vom inregistra ca si platitori de impozit pe profit si avand cod CAEN 5630 inseamna ca vom intra, de fapt, in impozit specific conform Legii 170/2016?

4. Desfasurand activitate pe cod CAEN 5630 in ce conditii intram sub incidenta Legii 170/2016? Aplicarea impozitului specific se poate face si prin optiune?"

Raspunsul specialistului

1. Cu ocazia inregistrarii in registrul comertului, orice societate care a obtinut statutul de persoana juridica trebuie sa se inregistreze si fiscal deoarece aceasta are nevoie de cod fiscal pentru a-si putea desfasura activitatea pentru care s-a infiintat.

Aceasta completeaza si depune formularul 010 "Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni/Declaratia de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", aprobata prin OPANAF nr. 3725/2015. In aceasta prima declaratie la forma de organizare se bifeaza ”persoana juridica” si nu se completeaza codul de inregistrare fiscala la inregistrarea initiala.



Formularul 010 se depune de catre orice persoana juridica romana la data infiintarii.
Potrivit instructiunilor de completare, la rd. 3 "Impozit pe veniturile microintreprinderilor" se bifeaza la poz. 3.1. luarea in evidenta.

Am facut trimitere la impozitul pe veniturile microintreprinderilor deoarece la art. 48, alin. (3) din Codul fiscal se prevede ca persoana juridica nou infiintata trebuie sa plateasca acest tip de impozit incepand cu primul an fiscal, daca sunt indeplinite conditiile privind natura capitalului social.

Totodata, la alin. (1) al aceluiasi articol, legea dispune ca este obligatorie plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Declaratia de inregistrare 010 se depune direct la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, in termen de 30 zile de la infiintare.

Obligativitatea inregistrarii fiscale si a depunerii declaratiei, pe baza careia se obtine codul fiscal, este prevazuta de Codul de procedura fiscala la art. 82.

2. La alin. (3 indice 1) al art. 48 se prevede ca o persoana juridica cu statut fiscal de microintreprindere poate opta (o singura data) sa devina platitoare de impozit pe profit daca subscrie un capital social de cel putin 45.000 lei si are cel putin 2 salariati, incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ.

Optiunea este definitiva si nu se revine la impozitul pe veniturile microintreprinderilor decat atunci cand se reduce capitalul social sau nu mai este respectat numarul de salariati.

In toata aceasta perioada trebuie sa se tina cont si de celelalte prevederi ale art. 47.
Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv, adica din trim. IV 2018.

In speta prezentata mai sus, dupa ce s-a majorat capitalul social in cursul trim. IV trebuie sa depuneti formularul 700 (sau declaratia 010 daca nu aveti posibilitatea transmiterii online) prin care sa bifati scoaterea din evidenta ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor si luarea in evidenta ca platitor de impozit pe profit. Declaratia 010 se depune in conditiile prezentate la pct. 1.

3. Daca in obiectul de activitate aveti inscrisa una dintre activitatile din domeniul alimentatiei si cel al turismului, respectiv cea de “Baruri si alte activitati de servire a bauturilor” cod CAEN 5630 si in trim. IV ati obtinut venituri de aceasta natura, prin derogare de la prevederile titlului II privind impozitul pe profit, societatea datoreaza pentru aceasta perioada impozit pe profit si impozit specific.

Asa cum am mai prezentat, pentru trim. IV 2018 se determina impozitul pe profit luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate in aceasta perioada, iar rezultatul fiscal se ajusteaza corespunzator etapei respective (08.11.2018 - 31.12.2018).

Indeplinirea conditiilor prevazute la art. 3 din Legea nr. 170/2016 se verifica la inceputul fiecarui an fiscal, pe baza situatiei existente la data de 31 decembrie a anului precedent. In speta prezentata, comunicarea catre organul fiscal teritorial se efectueaza pana la data de 31 martie 2019 inclusiv (art. 1 alineat (4) din normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului turismului si al ministrului finantelor publice nr. 264/464/2017).

In ceea ce priveste declararea si plata impozitului specific, aceasta se face semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare semestrului, in doua transe egale. Declararea se efectueaza prin formularul 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat.

4. Aplicarea impozitului specific nu se efectueaza prin optiune.
Asa cum se prevede la art. 3 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie a anului precedent aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile din alimentatie publica si turism, au realizat venituri din aceste activitati si nu se afla in lichidare, au obligatia determinarii acestui tip de impozit.

Persoanele juridice infiintate in cursul anului platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii (art. 5 din lege).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Societate nou infiintata. Inregistrare - Eroare Declaratia 700 . Regim fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Autoturisme utilizate in scop personal. Cheltuielile sunt deductibile sau nedeductibile?

    • Societate platitoare de impozit pe profit, detine un parc de autoturisme pentru desfasurarea activitatii. O parte din autoturisme se folosesc si in scop personal. Cheltuiala cu impozitul pe mijloacele de transport este deductibila 50% si nedeductibila 50%? Cheltuieli cu autoturisme utilizate in scop personal – raspunsul specialistului: Da, cheltuielile cu impozitele locale pentru autovehiculele utilizate si in scop personal sunt deductibile in proportie de 50%. Potrivit art. 25 alin. (3)...» citeste mai departe aici

  • Cum se face incadrarea corecta a firmelor intr-o anumita categorie si cand trebuie depus bilantul

    • Suntem o societate producatoare de energie si primim si certificate verzi pentru productia obtinuta. Veniturile din energie sunt inregistrate pe contul 7015 (val.950000lei) iar cele din certificate verzi pe contul 768 (3.800000lei). Valoarea mare o au veniturile din certificate. Avem 9 anagajati iar activele soc sunt de 8mil. lei. Va rog, sa-mi precizati daca in cifra de afaceri intra ambele categorii de venituri in vederea incadrarii societatii la categoriile privind bilantul contabil (micro...» citeste mai departe aici

  • Microintreprinderi in 2024. Cotele de impozit sunt de 1% sau 3%, in functie de cifra de afaceri si/sau de domeniul de activitate

    • Societate cu obiect de activitate in domeniul constructiilor si in domeniul HORECA (cazare) (CA totala 400.000 euro). Ponderea activitatii de constructii in cifra de afaceri este de 90%, iar in domeniul HORECA 10%. Care este cota de impozitare aplicabila, 1% sau 3%? Cote microintreprinderi in 2024 – raspunsul specialistului: Incepand cu anul 2024, cotele de impozit pentru microintreprinderi vor fi 1% sau 3%, in functie de cifra de afaceri si/sau de domeniul de activitate. Art....» citeste mai departe aici

  • De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?

    • O firma noua, inregistrata in 12.04.2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere? Multumesc. Trecere la regimul micro si conditia unui salariat – raspunsul specialistului: Conform prevederilor Codului fiscal, modificat si completat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere sunt mentionate la art.47: (1) In sensul...» citeste mai departe aici

  • Pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit

    • Pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular: Legea 296/2023 (masuri privind impozitul minim, modificarea impozitului pe venitul microintreprinderilor, majorarea cotelor de TVA, modificari privind impozitarea...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in luna MAI 2024

    • ANAF a publicat recent, pe site-ul oficial, un material care cuprinde toate declaratiile fiscale si termenele lor limita de depunere din luna mai 2024, util pentru contribuabilii care au aceste obligatii. Primul termen limita se implineste vineri, pe data de 10 mai. Declaratii fiscale cu scadenta in luna mai 2024 Termen de depunere Vineri 10 mai Depunerea declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016