Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Societate nou infiintata. Inregistrare - Eroare Declaratia 700 . Regim fiscal

01-Feb-2019
1551

Studiul de caz propus astazi de specialistii nostri pleaca de la urmatoarea situatie descrisa in cele ce urmeaza:

"Societate infiintata in 08.11.2018, majoreaza capitalul social la 45.000 lei si angajeaza mai mult de 2 salariati in luna decembrie 2018. Deci in trimestrul IV 2018 indeplineste conditiile pentru a trece prin optiune la impozit pe profit.

1. Oricat am incercat prin declaratia 700 sa facem trecerea la impozit pe profit nu am reusit (am primit eroare cu mentiunea ca nu avem trimestrul intreg). Nici cu 010 la ghiseu nu a fost posibil pentru ca doamna de la vector a spus ca nu se poate face trecere la impozit pe profit cu 08.11.2018, insa nu am primit nicio baza legala pentru acest refuz. Dvs. puteti sa ne indicati baza legala pentru inregistrare sau imposibilitatea inregistrarii in vector ca si platitor de impozit pe profit incepand cu 08.11.2018?

2. Daca nu reusim inregistrarea ca platitori de impozit pe profit prin optiune incepand cu 08.11.2018, putem sa exercitam aceasta optiune incepand cu 01.01.2019 sau cu 01.04.2019, avand in vedere faptul ca am indeplinit conditiile in trim. IV 2018 si nu in trim. I 2019 sau trim. II 2019? In acest caz care este termenul de depunere a D700 sau D010?

3. Presupunand ca ne vom inregistra ca si platitori de impozit pe profit si avand cod CAEN 5630 inseamna ca vom intra, de fapt, in impozit specific conform Legii 170/2016?

4. Desfasurand activitate pe cod CAEN 5630 in ce conditii intram sub incidenta Legii 170/2016? Aplicarea impozitului specific se poate face si prin optiune?"

Raspunsul specialistului

1. Cu ocazia inregistrarii in registrul comertului, orice societate care a obtinut statutul de persoana juridica trebuie sa se inregistreze si fiscal deoarece aceasta are nevoie de cod fiscal pentru a-si putea desfasura activitatea pentru care s-a infiintat.

Aceasta completeaza si depune formularul 010 "Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni/Declaratia de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", aprobata prin OPANAF nr. 3725/2015. In aceasta prima declaratie la forma de organizare se bifeaza ”persoana juridica” si nu se completeaza codul de inregistrare fiscala la inregistrarea initiala.Formularul 010 se depune de catre orice persoana juridica romana la data infiintarii.
Potrivit instructiunilor de completare, la rd. 3 "Impozit pe veniturile microintreprinderilor" se bifeaza la poz. 3.1. luarea in evidenta.

Am facut trimitere la impozitul pe veniturile microintreprinderilor deoarece la art. 48, alin. (3) din Codul fiscal se prevede ca persoana juridica nou infiintata trebuie sa plateasca acest tip de impozit incepand cu primul an fiscal, daca sunt indeplinite conditiile privind natura capitalului social.

Totodata, la alin. (1) al aceluiasi articol, legea dispune ca este obligatorie plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Declaratia de inregistrare 010 se depune direct la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, in termen de 30 zile de la infiintare.

Obligativitatea inregistrarii fiscale si a depunerii declaratiei, pe baza careia se obtine codul fiscal, este prevazuta de Codul de procedura fiscala la art. 82.

2. La alin. (3 indice 1) al art. 48 se prevede ca o persoana juridica cu statut fiscal de microintreprindere poate opta (o singura data) sa devina platitoare de impozit pe profit daca subscrie un capital social de cel putin 45.000 lei si are cel putin 2 salariati, incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ.

Optiunea este definitiva si nu se revine la impozitul pe veniturile microintreprinderilor decat atunci cand se reduce capitalul social sau nu mai este respectat numarul de salariati.

In toata aceasta perioada trebuie sa se tina cont si de celelalte prevederi ale art. 47.
Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv, adica din trim. IV 2018.

In speta prezentata mai sus, dupa ce s-a majorat capitalul social in cursul trim. IV trebuie sa depuneti formularul 700 (sau declaratia 010 daca nu aveti posibilitatea transmiterii online) prin care sa bifati scoaterea din evidenta ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor si luarea in evidenta ca platitor de impozit pe profit. Declaratia 010 se depune in conditiile prezentate la pct. 1.

3. Daca in obiectul de activitate aveti inscrisa una dintre activitatile din domeniul alimentatiei si cel al turismului, respectiv cea de “Baruri si alte activitati de servire a bauturilor” cod CAEN 5630 si in trim. IV ati obtinut venituri de aceasta natura, prin derogare de la prevederile titlului II privind impozitul pe profit, societatea datoreaza pentru aceasta perioada impozit pe profit si impozit specific.

Asa cum am mai prezentat, pentru trim. IV 2018 se determina impozitul pe profit luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate in aceasta perioada, iar rezultatul fiscal se ajusteaza corespunzator etapei respective (08.11.2018 - 31.12.2018).

Indeplinirea conditiilor prevazute la art. 3 din Legea nr. 170/2016 se verifica la inceputul fiecarui an fiscal, pe baza situatiei existente la data de 31 decembrie a anului precedent. In speta prezentata, comunicarea catre organul fiscal teritorial se efectueaza pana la data de 31 martie 2019 inclusiv (art. 1 alineat (4) din normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului turismului si al ministrului finantelor publice nr. 264/464/2017).

In ceea ce priveste declararea si plata impozitului specific, aceasta se face semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare semestrului, in doua transe egale. Declararea se efectueaza prin formularul 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat.

4. Aplicarea impozitului specific nu se efectueaza prin optiune.
Asa cum se prevede la art. 3 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie a anului precedent aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile din alimentatie publica si turism, au realizat venituri din aceste activitati si nu se afla in lichidare, au obligatia determinarii acestui tip de impozit.

Persoanele juridice infiintate in cursul anului platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii (art. 5 din lege).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Societate nou infiintata. Inregistrare - Eroare Declaratia 700 . Regim fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • Legea nr.214/2019 - Alocatiile copiilor se vor majora anual
  • UPDATE 18 noiembrie Legea nr. 214/2019, pentru completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 924 din 15 noiembrie 2019. Propunerea legislativa pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a devenit LEGE in data de 14 noiembrie: Legea nr. 214/2019. Propunere legislativa pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a fost...» citeste mai departe aici

 • Loteria bonurilor fiscale, noiembrie 2019: Pana la 1 milion de lei pentru un bon de 86 de lei
  • Cine a facut cumparaturi in data de 20 octombrie este cu un pas mai aproape de castigarea a pana la 1 milion de lei la Loteria bonurilor fiscale din luna noiembrie. Duminica, 17 noiembrie, a avut loc extragerea Loteriei bonurilor fiscale la care au participat toate bonurile din luna octombrie. Castigatoare insa sunt doar cele in valoare de 86 de lei, emise in data de 20 octombrie. Fondul de premiere este de un milion de lei, suma din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. Aceasta este...» citeste mai departe aici

 • Recalcularea pensiilor, pe ordinea de zi a ministrului Muncii
  • Ministrul Muncii si Protectiei Sociale a discutat cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii despre situatia dosarelor de recalculare a pensiilor care sunt intarziate, dar si posibilele solutii. Potrivit statisticii Casei Nationale de Pensii Publice, in luna septembrie, 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor erau intarziate. Dintre acestea, unele ajungeau si pana la 6 luni de intarziere, media intarzierilor fiind intre 1 si 3 luni. Ministrul Muncii si Protectiei Sociale,...» citeste mai departe aici

 • Modificarea Legii RCA, la un pas de adoptare tacita in Senat
  • Persoanele care beneficiaza de despagubiri directe de la societatile de asigurare vor fi obligate ca in termen de maximum 45 de zile de la data reparatiei intr-o unitate autorizata sa prezinte societatii de asigurari decontul lucrarilor. In caz contrar, vor fi obligate sa returneze integral suma de bani primita cu titlu de decontare directa. Proiectul de lege este la un pas de a fi adoptat tacit de Senat. Noi modificari aduse Legii RCA sunt la un pas de a fi adoptate tacit de Senat, daca...» citeste mai departe aici

 • Subventii pentru active. Tratament contabil
  • "O societate a primit ajutor de minimis nerambursabil pentru achizitia unui mijloc fix in valoare de 109143 lei amortizabil in 8 ani. Perioada de implementare a proiectului este de 3 ani. Va rog sa-mi transmiteti in acest caz, care este venitul amanat care se vireaza la venituri pe masura recunoasterii cheltuielilor cu amortizarea?" - la aceasta intrebare vor raspunde specialistii nostri in cele ce urmeaza. Tratamentul contabil al subventiilor este prevazut de reglementarile contabile in...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016