Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprinderi in 2023. Cum se face iesirea din acest sistem de impunere in timpul anului

27-Sep-2023
8406
Microintreprinderi in 2023. Cum se face iesirea din acest sistem de impunere in timpul anului

O microintreprindere depaseste pragul de 500.000 euro in luna august 2023 va trece la impozit pe profit incepand cu trimestrul IV al anului 2023.



Pana cand trebuie depusa D010 la ANAF pentru modificarea vectorului fiscal?

Se mai depun si alte declaratii legate de acest aspect? Daca da, care sunt aceste declaratii si ce termen de depunere au?

Cum se calculeaza si impoziteaza profitul la sfarsitul anului 2023, avand in vedere ca 9 luni societatea a fost microintreprindere si 3 luni va fi platitoare de impozit pe profit? Multumesc.

Iesirea din sistemul microintreprinderilor - raspunsul specialistului:

1. In legatura cu data de la care datorati impozit pe profit



Luna august 2023 face parte din Trim. III. 2023. Daca microintreprinderea a depasit plafonul de 500.000 Euro cifra de afaceri in luna august 2023, atunci aceasta va datora impozit pe profit din trimestrul in care a depasit plafonul (Trim. III 2023). Chiar daca depasirea va avea loc in luna august, impozitul pe profit se va calcula incepand cu luna Iulie, prima perioada de impozit pe profit fiind Trim. III: 01.07.2023-30.09.2023.

Art. 52 din Codul fiscal: Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului
(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.

2. In legatura cu schimbarea vectorului fiscal: trecerea de la microintreprindere la impozit pe profit

Avand in vedere ca in cursul anului fiscal (2023) microintreprinderea a realizat venituri mai mari de 500.000 euro, conform descrierii spetei, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita. Se depune in acest sens declaratia 700 in termen de 15 zile de la data producerii modificarii, prin completarea datelor de la SECTIUNEA C - DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL PENTRU IMPOZITELE DIRECTE DATORATE (100)

Intrucat s-a depasit plafonul de 500.000 euro in august 2023, microintreprinderea va datora impozit pe profit incepand cu 1 iulie 2023, si va depune D700 (nu 010) pana pe 15 octombrie 2023.

Potrivit Ordinului 2578/2022 privind modificarea OPANAF nr. 1.699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, formularul 010 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1.

Temei legal: Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal:

Art. 1. Se aproba modelul, continutul, precum si instructiunile de completare a urmatoarelor formulare:
j) Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale (700), prevazuta in anexa nr. 10;

3. In legatura cu calcularea impozitului pe profitul la sfarsitul anului 2023 (avand in vedere ca 9 luni societatea a fost microintreprindere si 3 luni va fi platitoare de impozit pe profit)

Pentru Trim. I si Ttrim. II ati calculat deja impozit pe venit, iar incepand cu Trim. III veti calcula impozit pe profit. In ceea ce priveste modalitatea de calcul a impozitului pe profit, nu veti impozita soldul contului 121 ci rezultatul fiscal, pentru veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu 01.07.2023.

Art. 19 Cod fiscal: Reguli generale
(1) Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.


Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016