
Raportul Special
realizat de specialisti
Va rog sa-mi spuneti ce declaratie trebuie depusa pana in data de 10 a lunii urmatoare celei in care s-a depasit plafonul de scutire. Ce alte obligatii declarative mai avem? Multumesc.
Potrivit art. 310 alin. (6) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, este mai mare sau egala cu plafonul de scutire trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316.
In cazul prevazut la art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane se va considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea, conform punctului 88 alin. (1) lit. c) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Daca, de exemplu, depasiti plafonul in lunia iunie, solicitati inregistrarea in scopuri de tva (prin depunerea formularului 010 instotit de balanta de verificare) in luna iulie si deveniti platitori de tva incepand cu prima zi a lunii august.
Luna august va fi prima luna cuprinsa in decontul de tva-formularul 300 (depus pana pe 25 octombrie pentru trimestrul III format din lunile august si septembrie).
Din momentul inregistrarii pentru tva, persoana juridica devine obligata la depunerea decontului de taxa reglementat de art. 323 alin. (1) si (2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, intocmit pentru perioada fiscala reglementata de art. 322 alin. (2) din acelasi act normativ.
Persoana juridica va raporta in decontul de tva formular D300 si in declaratia informativa formular D394 toate tranzactiile realizate dupa data la care se considera valabila inregistrarea in scopuri de taxa.
Decontul de TVA formular 300 se completeaza prin raportarea documentelor emise/primite incepand cu data inregistrarii in scopuri de taxa, conform instructiunilor de completare aprobate prin Ordinul nr. 632/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata".
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA formular 394 se completeaza prin raportarea documentelor emise/primite incepand cu data inregistrarii in scopuri de taxa pe valoare adaugata, conform instructiunilor de completare aprobate prin Ordinul nr. 2264/2016 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA .
In plus, persoana impozabila care are obligatia depunerii deconturilor trimestriale va trebui sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator, o declaratie de mentiuni formular 094 Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent (OPANAF 631/2016 cu modificari ulterioare), in care sa inscrie atat cifra de afaceri din anul precedent, determinata conform reglementarilor mai sus mentionate, cat si o mentiune referitoare la faptul ca nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent.
Daca se va depasi plafonul de 100.000 euro pentru cifra de afaceri in cursul anului 2022, persoana impozabila va depune pana la data de 25 ianuarie 2023 declaratiile de mentiuni formular 094 si pana la data de 15 ianuarie 2023 declaratiile de mentiuni formular 010 sau 700 si va deveni platitoare de tva lunar incepand cu luna ianuarie 2023.
In situatia in care persoana impozabila realizeaza in cursul anului 2022 o achizitie intracomunitara de bunuri si subliniem faptul ca se face referire in mod strict la achizitii de bunuri si nu la achizitii de servicii- va fi obligatorie modificarea perioadei fiscale pentru tva din trimestru in luna pentru anul curent si pentru anul urmator si se vor aplica reglementarile prevazute de art. 322 alin. (7) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
Astfel, pentru situatia in care este realizata o achizitie intracomunitara de bunuri exista obligatii declarative dupa cum urmeaza:
-in termen de maxim 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare trebuie depusa declaratia de mentiuni formular 092 Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (OPANAF 169/2019) .
- in termen de 15 zile de la data modificarii perioadei fiscale pentru tva trebuie depusa una din cele 2 declaratii, in care se bifeaza schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna: fie in sistem on-line declaratia de mentiuni pentru modificarea vectorului fiscal formular 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal (OPANAF 3725/2017) fie declaratia de mentiuni 010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (OPANAF 3725/2017).
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Venituri nerezidenti si regim special de scutire. Cateva posibile erori in contabilitatePFA vs. Intreprindere individuala/familiala vs. microintreprindere (SRL). Ce e mai bine?Depasirea plafonului de 300.000 lei in cazul microintreprinderilor. Termen limita pentru solicitarea inregistrarii in scopuri de TVAE-factura este obligatorie pentru TOATE firmele din 2024. Spete utile pentru contabiliArticole similare
Scutirea de TVA pentru importul bunurilor de capital si alte echipamente la transferul de activitateModificari privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024Firme care testeaza angajatii periodic impotriva Covid-19. Testele achizitionate beneficiaza de SCUTIREA TVA?Articole similare
Conventie remitere datorii. Ce documente sunt necesare si cum declaram TVA?Inregistrare in contabilitate pentru facturile aferente anilor precedenti. DECLARARE TVAA fost aprobata Procedura de inregistrare a persoanelor neimpozabile in vederea utilizarii unor regimuri speciale pentru serviciile electronice. DECLARARE TVANeindeplinire criterii pentru inregistrare in scopuri de TVA. Ce optiuni are firma in 2016?Procedura DECLARARE TVA prin formularul 311Sfaturi de la experti
Impozit si contributii sociale pe venitul din arenda 2025
Intrebare: Societatea a luat in arenda teren. Cum calculam impozitul pe venit, CAS si CASS? Se achita sume intre 1.000 lei si 80.000 lei/persoana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere declaratii dupa radiere
Intrebare: In data de 12.03.2025, o societate a primit certificatul de radiere. In data de 15.03.2025, pe site-ul ANAF, societatea figureaza ca persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de tva a fost anulata. Tot pe site-ul ANAF,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile
Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor
Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit
E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA