Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare in contabilitate pentru facturile aferente anilor precedenti. Declarare TVA

24-Dec-2020
9810

Am primit niste facturi din anii 2018 si 2019 pentru materii prime utilizate in activitatea firmei (procesul de productie de ansambluri de locuinte). As dori sa stiu ce inregistrari contabile sa fac in acest caz tinand cont de faptul ca locuintele rezultate la momentul facturilor au fost deja vandute.

Firma este platitoare de impozit pe venit. Trebuie sa fac declaratii rectificative la 394 si la deconturi sau le inregistrez in decontul de la momentul constatarii la regularizari si respectiv in 394 la momentul actual? Multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:


Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Acestea se corecteaza la data constatarii lor, in conformitate cu prevederile din sectiunea 2.5.2. Corectarea erorilor contabile din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014. 

Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care: 
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise; 
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale. 



Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat – cu ajutorul contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile". 

Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza fie pe seama rezultatului reportat, fie pe seama contului de profit si pierdere, conform politicilor contabile adoptate la nivelul entitatii.

Astfel, daca eroarea este semnificativa se va corecta prin formula: 1174,4426=401, urmand sa identificati tranzactiile contului de furnizori (daca a fost achitata sau nu datoria). Daca eroarea este nesemnificativa si conform politicilor contabile proprii se corecteaza pe seama contului de profit si pierderei aceasta se inregistreaza prin formula contabila: 601,4426=401. In decontul de TVA vezi inscrie suma la randul de regularizari. 

Conform instructiunilor de completare a declaratiei 394 declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice, contracte incheiate cu persoane fizice si/sau alte documente.

Daca societatea face dovada ca facturile au fost primite acum acestea se vor inscrie in declaratia 394 aferenta perioadei in care au fost primite. Daca facturile au fost primite in perioada in care au fost emisa dar au fost ratacite/omise se va intocmi declarative rectificativa pentru perioadele in care au fost emise.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016