In lumea afacerilor, leasingul financiar reprezinta o solutie populara pentru obtinerea bunurilor necesare desfasurarii activitatii fara a necesita o investitie initiala considerabila. Totusi, este esential ca managerii financiari sa fie constienti de implicatiile contabile care deriva din aceste aranjamente. Data la care se recunoaste datoria, impreuna cu cursul valutar aplicabil, joaca un rol crucial in contabilizarea corecta a tranzactiilor de leasing.
In continuarea articolului vom vedea aspectele legate de inregistrarea datoriei in cazul leasingului financiar si cumpararii unui autoturism, subliniind cand si cum se realizeaza aceasta inregistrare, precum si reglementarile contabile relevante.
Ce este leasingul financiar
Leasingul financiar reprezinta un acord de inchiriere care iti permite, la incheierea contractului, sa devii proprietarul unui bun. Pe parcursul perioadei stabilite, vei plati o suma lunara, in functie de valoarea bunului inchiriat, iar la finalul contractului, acesta va fi al tau.
Ce este leasingul auto

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Examen Consultant Fiscal 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulSAF-T. Eroare D406 ONG La actualizare date pentru D406, nu-mi permite utilizarea contului 101, dar nici a contului 1012 - nu e corect 1012?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTVA la incasare. Inceperea aplicarii sistemului Firma infiintata in 27.05.2025 platitoare de tva trimestrial si impozit profit, cand trebuie sa depuna D700, D010 pentru trecere la TVA la incasare? S-a incercat acest lucru...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare RO e-Transport retur produs din UE si cereale transportate pe teritoriul national Societatea din Romania a facut o livrare intracomunitara catre o societate din Bulgaria, a facturat corect, dar a trimis un alt produs decat cel de pe factura. Cand s-a constatat...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAchizitii servicii spatiu de stocare, regim TVA Rog sa ne spuneti cum tratam din punct de vedere fiscal factura emisa lunar de catre APPLE DISTRIBUTION INTERNATIONAL LTD., avand nr. inreg.TVA IE9700053D reprezentand ICLOUD+...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulD107 sponsorizare reportata din anii anteriori Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind declaratia 107. In cazul in care societatea nu are sponsorizari in anul fiscal 2024, nu are nimic dedus din impozitul pe profit...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Leasingul auto este o optiune de finantare care permite unei companii sa achizitioneze o masina, fie noua, fie second-hand, de la un dealer autorizat sau o reprezentanta auto. In acest aranjament, proprietatea asupra vehiculului va fi transferata abia la finalul perioadei contractuale.
Pentru a vedea mai multe detalii despre leasingul AUTO, click pe ACEST articol»
Cand se inregistreaza datoria in contabilitate
In cazul leasingului financiar la ce data se inregistreaza datoria in contabilitate? La data semnarii contractului de leasing financiar si la cursul folosit in contract (de exemplu aprilie 2025)? Sau la data procesului verbal de receptie a autoturismului (de exemplu mai 2025) la cursul BNR valabil la data semnarii procesului verbal de receptie?
In cazul leasingului financiar, data inregistrarii datoriei in contabilitate este data acordarii finantarii, iar cursul valutar utilizat este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la data acordarii finantarii si nu data procesului-verbal de receptie.
Conform pct. 321 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Ordinul 1802/2014:
In cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data acordarii finantarii.
Data acordarii finantarii este, in mod uzual, data de la care finantatorul achita contravaloarea bunului furnizorului. In practica, aceasta data este reflectata in contract.
Inregistrari contabile leasing financiar
Inregistrari contabile:
1. La data acordarii finantarii - aprilie 2025:
223 mijloace de transport in curs de aprovizionare = 167 Alte imprumuturi si datorii asimilate (curs BNR valabil la data contractului)
2. La primirea efectiva a bunului (pe baza procesului-verbal mai 2025):
2133 Mijloace de transport = 223 mijloace de transport in curs de aprovizionare (cu aceeasi valoare in lei de la data contractului).
Temei legal
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014
Parte integranta din Ordin 1802/2014
196. - Sunt reflectate distinct in contabilitate acele imobilizari corporale cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare (grupa 22 "Imobilizari corporale in curs de aprovizionare" din Planul de conturi general).
319. - O tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.
321. -
(1) In cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data acordarii finantarii. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi bancara anterioara acesteia.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute.
325. -
(1) La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
(2) Pentru ultima zi a lunii se efectueaza atat contabilizarea tranzactiilor in valuta, cat si evaluarea lunara la cursul Bancii Nationale a Romaniei, utilizandu-se:
a) pentru contabilizarea tranzactiilor efectuate in ultima zi a lunii, cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii;
b) cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara a lunii in cauza, pentru evaluarea creantelor si datoriilor in valuta, a disponibilitatilor in valuta si a altor valori de trezorerie, cum sunt titlurile de stat in valuta, acreditivele si depozitele in valuta, existente in sold la sfarsitul lunii.
(3) Prevederile prezentului punct se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.