Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbare vector fiscal: ANAF face modificari din oficiu daca firmele nu depun D700 la timp

04-Sep-2024
1753
Schimbare vector fiscal: ANAF face modificari din oficiu daca firmele nu depun D700 la timp

Conform Ordinului 3792/2024, ANAF a aprobat o Procedura noua, prin care poate sa faca modificari din oficiu, in cazul in care firmele nu depun in termen de 15 zile D700 pentru schimbarea vectorului fiscal.

Procedura privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor a fost aprobata prin ORDINUL nr. 3.792 din 24 iulie 2024, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 774 din 7 august 2024.

PROCEDURA:

I. Dispozitii generale

1. Procedura privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor potrivit art. 91 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul de procedura fiscala), se aplica de catre compartimentul cu atributii in gestionarea registrului contribuabililor, denumit in continuare compartiment de specialitate, din cadrul organului fiscal competent.

2. Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat, ca platitor de impozite, taxe si contributii, contribuabilul/platitorul pentru care se aplica prezenta procedura.

3. Procedura se aplica in situatiile in care se constata ca platitorul/contribuabilul nu si-a indeplinit obligatia de a depune declaratia de mentiuni, in termen de 15 zile de la data producerii modificarilor, potrivit art. 88 alin. (1) si art. 89 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, sau la alte termene prevazute expres de lege.

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inchiriere apartament persoana fizica Persoana fizica inchiriaza un apartament catre o persoana juridica pe o durata de 12 luni, 01.01.2025-31.12.2025. Din acest an nu am mai depus DU cu venituri anticipate pe an 2025....citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Lichidare societate. Transmitere imobil O firma cumpara in 2021 un imobil (construit in 2020) cu suprafata utila 102 mp (suprafata desfasurata 140 mp) pentru sediul social, in valoare de 545.000 lei (cota Tva 19%), prin...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Contract de mecenat cu persoana fizica fara afiliere la ONG Probabil nu m-am facut bine inteleasa. Persoana fizica are un copil cu probleme de autism dovedite prin acte medicale. Poate incheia un contract de mecenat cu o persoana juridica...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Restituire subventii Cheltuiala o sa fie deductibila? Societatea a fost platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor pana in 31-12-2023, a devenit platitoare de impozit pe profit abia...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Neconcordanta RO-Transport si e-TVA Avand in vedere corelatiile pe care le face ANAF intre RO e-TVA si RO e-Transport, nu am putea avea probleme daca achizitiile si livrarile intracomunitare pe care le raportam in...citeste mai mult

4. Nedepunerea de catre contribuabil/platitor la termenul prevazut de lege a declaratiei de mentiuni constituie contraventie, potrivit prevederilor art. 336 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura fiscala.

II. Modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

A. Notificarea contribuabililor/platitorilor

5. In cazul in care se constata ca este necesara modificarea din oficiu a datelor inscrise in Registrul contribuabililor/platitorilor, organul fiscal notifica contribuabilul/platitorul in cauza cu privire la aceasta situatie.

6. Prin exceptie, organul fiscal nu notifica contribuabilii/platitorii in situatia in care constatarea a fost efectuata de organele fiscale cu atributii de control prin acte administrativ-fiscale ramase definitive prin neexercitarea cailor de atac prevazute de lege sau prin hotarare judecatoreasca definitiva, in situatia in care acestea au fost atacate in justitie.

7. Notificarea cuprinde si termenul in care contribuabilul/ platitorul se poate prezenta in vederea exercitarii dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art. 9 din Codul de procedura fiscala. Modelul si continutul notificarii sunt prevazute in anexa nr. 2 la ordin.

8. Notificarea se comunica contribuabilului/platitorului, in conformitate cu prevederile art. 47 din Codul de procedura fiscala. Pentru contribuabilii/platitorii care sunt inrolati in Spatiul Privat Virtual, comunicarea notificarii se face prin intermediul acestui serviciu.

9. In cazul contribuabililor/platitorilor care, ca urmare a notificarii, au refuzat explicit sa se prezinte la termenul stabilit de organul fiscal, audierea se considera indeplinita potrivit art. 9 alin. (3) lit. a) din Codul de procedura fiscala si sunt aplicabile prevederile lit. C.

Prin refuz explicit in sensul prezentei proceduri se intelege renuntarea in scris la dreptul de a fi ascultat in procedura audierii.

10.(1) Compartimentul de specialitate, in termen de 10 zile de la data comunicarii notificarii, transmite o invitatie, prin care stabileste cel de-al doilea termen privind exercitarea dreptului de a fi ascultat in cazul contribuabililor/platitorilor care:

a) nu au depus declaratia de mentiuni;

b) nu si-au exercitat dreptul de a fi ascultati in procedura audierii;

c) nu au refuzat explicit sa se prezinte la termenul stabilit de organul fiscal pentru desfasurarea audierii.

(2) Modelul si continutul invitatiei sunt prevazute in anexa nr. 3 la ordin. Prevederile pct. 8 se aplica in mod corespunzator.

11. Pentru contribuabilul/platitorul care, in urma notificarii/invitatiei, a depus declaratia de mentiuni, precum si in cazul in care contribuabilul/platitorul a prezentat organului fiscal, in procedura audierii, documente din care rezulta ca nu au intervenit modificari in datele din declaratia de inregistrare fiscala, compartimentul de specialitate aplica prevederile lit. B.

B. Incetarea procedurii de modificare din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor12.

(1) Compartimentul de specialitate intocmeste formularul „Referat privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor“, prevazut in anexa nr. 4 la ordin, prin care se propune incetarea procedurii de modificare din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor.

(2) Referatul se semneaza de catre persoana care l-a intocmit, se avizeaza de seful compartimentului de specialitate si se aproba de conducatorul organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.

In cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aproba de directorul general adjunct care coordoneaza compartimentul de specialitate. 

C. Modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor13.

(1) Organul fiscal aplica procedura de modificare din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor in urmatoarele situatii:

a) pentru contribuabilii/platitorii care, ca urmare a notificarii/invitatiei, nu au depus declaratia de mentiuni si nici documente justificative care sa ateste faptul ca nu au intervenit modificari in datele din declaratia de inregistrare fiscala;

b) in cazul contribuabililor/platitorilor pentru care organele fiscale cu atributii de control au constatat neindeplinirea obligatiei de depunere a declaratiei de mentiuni, prin acte administrativ-fiscale ramase definitive prin neexercitarea cailor de atac prevazute de lege sau prin hotarare judecatoreasca definitiva, in situatia in care acestea au fost atacate in justitie.

(2) Compartimentul de specialitate intocmeste formularul referat, prevazut in anexa nr. 4 la ordin, in care se consemneaza datele din Registrul contribuabililor/platitorilor care se modifica din oficiu, precum si data de la care modificarile produc efecte.

(3) Referatul se semneaza de catre persoana care l-a intocmit, se avizeaza de seful compartimentului de specialitate si se aproba de conducatorul organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul. In cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aproba de directorul general adjunct care coordoneaza compartimentul de specialitate.

D. Emiterea si comunicarea deciziei privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor14.

(1) Inainte de intocmirea deciziei privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor, compartimentul de specialitate verifica daca respectivul contribuabil/platitor a depus declaratia de mentiuni pentru situatia pentru care a fost notificat, iar in cazul in care se constata ca respectivul contribuabil/platitor a depus declaratia de mentiuni cu privire la situatia pentru care a fost notificat, compartimentul de specialitate inceteaza procedura.

(2) Compartimentul de specialitate aplica prevederile lit. B.

15. Pentru contribuabilul/platitorul care nu a depus declaratia de mentiuni pentru situatia pentru care a fost notificat, pe baza referatului privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor, compartimentul de specialitate intocmeste formularul „Decizie privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor (701)“, prevazut in anexa nr. 5 la ordin.

16. Decizia privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor, prevazuta la pct. 15, se intocmeste in doua exemplare, din care: 

– un exemplar, semnat doar de conducatorul unitatii fiscale, se comunica contribuabilului/platitorului;

– un exemplar, avizat de seful compartimentului de specialitate si semnat de conducatorul unitatii fiscale, se pastreaza la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului.

17. Formularul „Decizie privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor (701)“ se comunica contribuabilului/platitorului in conformitate cu dispozitiile art. 47 din Codul de procedura fiscala. Pentru contribuabilii/platitorii care sunt inrolati in Spatiul Privat Virtual, comunicarea deciziei se face prin intermediul acestui serviciu.

18. Pe baza deciziei, compartimentul de specialitate opereaza modificarea datelor din Registrul contribuabililor/ platitorilor.

19. Documentele primite de la contribuabil/platitor si cele emise de organul fiscal in desfasurarea prezentei proceduri se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016