Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se face schimbarea vectorului fiscal in cazul microintreprinderilor cesionate in cursul anului

03-Apr-2024
651
Cum se face schimbarea vectorului fiscal in cazul microintreprinderilor cesionate in cursul anului

La finalul anului 2023 asociatul X detinea 3 societati platitoare de impozit pe micro, A, B, C. CA a celor 3 nu depaseste 500.000 euro.

In perioada 01.01.2024-31.03.2024, partile sociale ale lui B si C au fost cesionate catre alte persoane fizice. Pana pe 15.04.2024 eu voi depune vectorul pentru societatea A pentru a ramane la impozit pe micro.

Cum procedez cu vectorul celorlaltor doua societati, B si C, avand in vedere ca juridic asociatul /administratorul societatii A nu mai poate depune nimic in numele lor?

Schimbare vector fiscal microintreprinderi cesionate – raspunsul specialistului: 

La 31 decembrie 2023, asociatul X detinea 100% din societatile A, B, si C, toate microintreprinderi in anul 2023. Incepand cu 01.0.2024, conform art. 47 din Codul fiscal, un asociat poate detine peste 25% din capitalul social pentru o singura microintreprindere, ceea ce inseamna ca, incepand cu 1 ianuarie 2024, doua dintre aceste societati (B si C) ar trebui sa treaca la sistemul de impozitare pe profit, avand in vedere ca una din cele trei (A) a fost stabilita pentru a ramane ca microintreprindere, pe baza deciziei asociatului.

Pentru a gestiona aceasta tranzitie corect, este obligatoriu sa formalizati alegerea societatii care va continua sa opereze ca microintreprindere. Aceasta alegere trebuie sa fie formalizata printr-un act oficial, precum o hotarare a adunarii generale a asociatilor.

Ulterior, trebuie sa informati noii asociati ai societatilor B si C despre statutul fiscal al societatilor la momentul transferului de proprietate. Aceasta comunicare presupune transmiterea hotararii adunari generale privind alegerea societatii A ca microintreprindere si trecerea societatilor B si C la impozit pe profit.Pentru societatile B si C, noii asociati sau administratori vor trebui sa depuna Formularul 700 pentru a reflecta schimbarea regimului fiscal de la microintreprindere la impozit pe profit, conform deciziei initiale a asociatului X. Aceasta schimbare este considerata efectiva incepand cu 1 ianuarie 2024, bazata pe structura de proprietate si deciziile fiscale de la 31 decembrie 2023.

Temei legal 

Codul fiscal

Art. 47. - Definitia microintreprinderii 

In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.

(1 1) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau in calcul sunt cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53. 

In sensul prezentului titlu, persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:

a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice romane;
b) persoana juridica romana care verifica conditia este detinuta de o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridica romana care verifica conditia, aceasta alta persoana juridica romana are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere;
c) persoana juridica romana care verifica conditia este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica. In situatia in care persoana care detine titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoana juridica romana, persoana juridica romana care verifica conditia cumuleaza si veniturile acestei persoane;
d) persoana juridica romana care verifica conditia daca are unul sau mai multi actionari/asociati care detin, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In aceasta situatie, veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.


Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Cum se face schimbarea vectorului fiscal in cazul microintreprinderilor cesionate in cursul anului":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016