Taxa pe stalp, sau impozitul pe constructii, reprezinta un aspect important al legislatiei fiscale romanesti, aplicandu-se asupra cladirilor si structurilor anexe, cum ar fi stalpii de electricitate si turnurile de telecomunicatii. Reglementarile fiscale stabilesc modalitatile de calcul, cotele de impozitare, precum si termenele de plata pentru contribuabili. De asemenea, contribuabilii care platesc anticipat impozitul au dreptul la o bonificatie de 10% din valoarea acestuia, stimuland astfel conformarea fiscala.
In acest articol vom vedea monografia contabila pentru inregistrarea taxei pe stalp, obligatia de evidentiere a bonificatiei si detaliile metodologiei de calcul ce trebuie respectate de contribuabili.
Ce este taxa pe stalp
Taxa pe stalp, cunoscuta si sub denumirea de „taxa de proprietate pe imobile”, este o impozitare aplicata asupra constructiilor, cum ar fi cladirile si amplasamentele anexe (de exemplu, stalpii de electricitate, turnurile de telecomunicatii, etc.). Aceasta taxa este reglementata de legislatia fiscala a fiecarei tari si este de obicei aplicata de autoritatile locale.
Cota de impozitare si baza impozabila taxa pe stalp
(1) Impozitul pe constructii anual se calculeaza astfel:

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAntecontracte apartamente O societate care a finalizat un complex imobiliar in anul 2023 si nu a putut incheia contracte de vanzare-cumparare pentru toate apartamentele in anii precedenti, cu ce cota de TVA...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAjustare TVA achizitie utilaj In cadrul unui SRL neplatitor de TVA, implementam un proiect cu finantare nerambursabila, unde achizitionam un utilaj, iar TVA-ul este eligibil. Dupa 6 luni depasim pragul si...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulSAF-T. Eroare D406 ONG La actualizare date pentru D406, nu-mi permite utilizarea contului 101, dar nici a contului 1012 - nu e corect 1012?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTermen depunere D406 ONG neplatitor de TVA Asociatie fara scop patrimonial, neplatitoare de TVA, conduce contabilitatea in partida dubla, benevol, ce face cu Saf-t declaratia 406, la ce termen o depune? Lunar, trimestrial,...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare RO e-Transport bunuri transportate pe teritoriul national urmate de export Societatea noastra (Boldesti Scaieni) efectueaza export de marfuri in Moldova. Bunurile sunt transportate cu un mijloc de transport propriu in vama Ploiesti pentru intocmire DVE...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
a) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a constructiilor, altele decat cele prevazute la lit. b), pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri/taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX, existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii;
b) prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii constructiilor din contracte/acorduri sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere, in cazul celor apartinand domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii, pentru care nu se datoreaza taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX; in acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere.
Se va acorda o bonificatie de 10%?
Contribuabilii care declara si platesc anticipat impozitul anual pe constructii pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, respectiv pana pe 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat, beneficiaza de o bonificatie de 10% din valoarea impozitului.
In cazul contribuabililor care inceteaza sa existe in cursul anului si au platit anticipat acest impozit, bonificatia de 10% se va recalcula raportandu-se la impozitul determinat conform articolului 498 alin. (2^1).
Cand se face plata impozitului
Plata impozitului se face in doua transe, cu termene standard stabilite la:
- 30 iunie (sau ultima zi a lunii a sasea a anului fiscal modificat)
- 31 octombrie (sau ultima zi a lunii a zecea).
MONOGRAFIE contabila inregistrare in contabilitate taxa pe stalp
Impozitul pe constructii se datoreaza atat pentru constructiile din patrimoniu cat si pentru cele utilizate in baza unui contract de inchiriere cu titlu gratuit sau contra unei sume.
Impozitul pe constructii se inregistreaza prin articolul contabil:
635 = 446
Cheltuiala cu impozitul pe constructii este cheltuiala deductibila la calculul rezultatului fiscal.
Impozitul pe constructii se declara pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul.
Impozitul se declara prin formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat
In cazul bonificatiei pentru plata cu anticipatie nu se inregistreaza in contabilitate un venit corespondent se inregistreaza direct cheltuiala cu suma impozitului datorat, rezultat dupa aplicarea bonificatiei, efectiv platit.
In ce cont se plateste impozitul pe constructii
Depunand declaratia 100 cu creanta fiscala 7011 - impozit pe constructii (cu bonificatie), suma de plata a aparut la Impozite si taxe care nu se platesc in contul unic. In ce cont se plateste impozitul pe constructii?
Conform Ordinului 193/2025 care modifica Ordinul 587/2016, pentru taxa de stalp mentionata la pct 499 alin (1) din Codul fiscal, se adauga o noua creanta in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat 112 Impozitul pe constructii.
In ordinul 587/2016 modificat se mentioneaza ca Impozite, taxe si alte obligatii care nu se platesc in contul unic din anexa nr. 1 la ordin se completeaza pentru declararea obligatiilor de plata prevazute la pozitiile 11, 25-27, 29-51, 57-63, 65-71, 74-77, 81-89, 91-93, 96-100 si 102-112 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 3 la ordin.
Consider ca acest impozit pe cladiri se plateste in contul 20A070400 Impozit pe constructii.
Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.