Contribuabilii care achita anticipat impozitul pe constructii vor putea, in curand, sa beneficieze efectiv de bonificatia de 10% prevazuta de Codul fiscal. ANAF a publicat un proiect de ordin care modifica formularul 100, permitand completarea distincta a reducerii acordate prin lege.
In prezent, desi impozitul pe constructii poate fi declarat, lipsa unui camp dedicat bonificatiei in formularul D100 face imposibila evidentierea corecta a acesteia. Noul proiect vine astfel in sprijinul contribuabililor, prin actualizarea declaratiilor 100 si 710, precum si a instructiunilor de completare.
Modificare D100
ANAF a publicat un proiect de ordin pentru modificarea formularului 100, astfel incat contribuabilii care achita anticipat impozitul pe constructii sa poata beneficia de bonificatia de 10%, prevazuta de art. 499 alin. (4 indice 1) din Codul fiscal. Desi impozitul poate fi declarat deja, formularul actual nu permite completarea distincta a bonificatiei.
Ce cote se aplica impozitului pe constructii
Impozitul pe constructii a fost reintrodus prin OUG nr. 156/2024, aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2025.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRaportare facturi in scop contabil in D394 Societatea noastra emite facturi de cazare si masa, catre persoane fizice, rezidente sau nerezidente, incasate cu cardul sau numerar si pentru care se emit si bonuri fiscale....citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAnul 2025 - intre reforma si confuzie: Ce se intampla cu asigurarea la sanatate pentru persoanele fizice cu venituri nesalariale? citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulServicii informatice catre o firma din Malta fara cod valid in VIES - implicatii fiscale si obligatii TVA Avem un contract (servicii informatice) catre o firma din Malta, a carui VAT nu apare in Vies. Trebuie ca noi sa cerem cod special de TVA pt aceasta prestare de servicii?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulVanzare actiuni detinute la o alta societate Societatea noastra, persoana juridica romana, detine tiluri de participare (actiuni) in capitalul social al unei persoane juridice straine, cu rezidenta fiscala in Cipru. Avand in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare RO e-Transport bunuri transportate pe teritoriul national urmate de export Societatea noastra (Boldesti Scaieni) efectueaza export de marfuri in Moldova. Bunurile sunt transportate cu un mijloc de transport propriu in vama Ploiesti pentru intocmire DVE...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Conform art. 497 si 498 din Codul fiscal (Legea 227/2015), contribuabilii datoreaza:
- 0,5% din valoarea neta a constructiilor pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri;
- 0,25% pentru constructiile apartinand domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor, utilizate in baza unui drept de administrare, concesiune, folosinta sau inchiriere.
Reglementari importante privind impozitul pe constructii
Conform art. 499:
- impozitul se declara pana la 25 mai;
- se plateste in doua transe egale pana la 30 iunie si 31 octombrie;
- contribuabilii care achita anticipat impozitul pana la 25 mai pot beneficia de o bonificatie de 10% din valoarea acestuia.
Modificarile propuse prin proiectul de ordin
Proiectul de ordin ANAF vizeaza modificarea OPANAF nr. 587/2016 si include urmatoarele:• introducerea pozitiei 112 „Impozit pe constructii” in nomenclatorul obligatiilor;
• actualizarea formularului 100 si a instructiunilor de completare;
• adaugarea unui camp distinct pentru bonificatie, conform art. 499 alin. (4 indice 1);
• completarea formularului 710 pentru rectificarea declaratiei si reflectarea bonificatiei, acolo unde este cazul.
Instructiuni completare D100
3.1. La Capitolul I "Depunerea declaratiei", punctul 1 "Termenul de depunere a declaratiei", textul de la litera u) de la subpunctul 1.3. “Alte termene:”, se modifica, dupa cum urmeaza:
„u) pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, in cazul impozitului pe constructii, potrivit art.499 alin.(1) din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru contribuabilii care intra sub incidenta art.16 alin.(5) din Legea nr.227/2015, declararea impozitului pe constructii se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datoreaza impozitul”.
3.2. La Capitolul II "Completarea declaratiei", punctul 3 "Sectiunea B «Date privind creanta fiscala»", dupa subpunctul 3.2.16., se introduce un nou subpunct, subpunctul 3.2.17. cu urmatorul continut:
”3.2.17. Obligatia prevazuta la pozitia 112 „Impozit pe constructii” din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat se declara de catre contribuabilii prevazuti la art.496 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand impozitul pe constructii datorat in perioada de raportare, conform legii.
Randul 2 "Bonificatie" - se inscrie, numai de catre contribuabilii care indeplinesc conditiile prevazute la art.499 alin.(4^1) din Legea nr.227/2015, suma reprezentand bonificatia.
Randul 3 "Suma de plata" - se inscrie diferenta dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 2, numai de catre contribuabilii care indeplinesc conditiile prevazute la art.499 alin.(4^1) din Legea nr.227/2015, ceilalti contribuabili inscriind suma de la randul 1”.
Depunerea formularului 710 - prevedere importanta
Potrivit art. III din proiectul de ordin, contribuabilii care au declarat impozitul pe constructii inainte de intrarea in vigoare a noului ordin ANAF si care se incadreaza la bonificatia de 10% vor trebui sa depuna o declaratie rectificativa (formularul 710) pentru a evidentia corect reducerea acordata prin lege.
Recomandare
Ramane de urmarit momentul publicarii oficiale a ordinului si punerea in functiune a noii versiuni a declaratiilor 100 si 710.