
Raportul Special
realizat de specialisti
OMFP 1820/2014
Ordin privind aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 6/2014
Consultati actul normativ aici!
OpANAF nr. 19 din 07 Ianuarie 2015
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consultati actul normativ aici!
Prin Decizia Comisiei Centrale Fiscale nr. 6/2014 se expliciteaza baza de calcul a TVA pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii la care nu s-a colectat TVA la momentul livrarii de bunuri/prestarii de servicii, de obicei din culpa furnizorului ce nu s-a inregistrat in scopuri de TVA desi ar fi avut aceasta obligatie.
Este situatia persoanelor fizice ce au avut mai multe tranzactii cu terenuri construibile sau constructii noi si in ciuda faptului ca au depasit plafonul de scutire de TVA nu s-au inregistrat in scopuri de TVA iar la vanzare nu au colectat TVA.
Aceeasi situatie se aplica si persoanelor juridice sau persoanelor fizice autorizate ce au depasit plafonul cifrei de afaceri pentru care se acorda scutire de TVA, fara sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA si fara sa colecteze TVA la livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate ulterior depasirii plafonului.
Decizia Comisiei Centrale Fiscale nr. 6/2014 vine sa prezinte modul de determinare a bazei de calcul pentru TVA si modul de calcul al TVA pentru aceste tranzactii cand exista o situatie post-factum ce obliga aceste persoane la plata TVA.
Sunt posibile trei situatii, in functie de vointa partilor rezultata din contracte sau din alte mijloace de proba, dupa cum urmeaza:
a. daca partile au prevazut in mod expres ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii, in acest caz, pentru aceste livrari de bunuri sau prestari de servicii taxa pe valoarea adaugata se va aplica peste intreaga contravaloare a bunurilor livrate/serviciilor prestate.
b. atunci cand partile nu au facut nicio mentiune cu privire la TVA iar furnizorul nu poate recupera taxa pe valoarea adaugata de la client, probabil situatia cea mai des intalnita in practica, in acest caz taxa pe valoarea adaugata se considera ca fiind deja inclusa in pretul de livrare a bunurilor sau prestare de servicii. In acest caz, taxa pe valoarea adaugata se va determina prin metoda sutei majorate, cunoscandu-se ca aceasta este inclusa in pretul total al tranzactiei.
c. atunci cand partile au prevazut ca taxa pe valoarea adaugata este inclusa in contravaloarea livrarii/prestarii de servicii, taxa pe valoarea adaugata aferenta tranzactiei se determina tot prin metoda sutei majorate. Aceasta situatie este una totusi atipica dar posibila, ce porneste de la o prezumtie mai putin corecta, respectiv furnizorul a fost constient ca trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA dar nu a respectat procedura legala.
Fata de prevederile anterioare existente, modificarea majora este data de ultimele doua situatii, cand TVA se considera inclusa in pret. Anterior, autoritatile fiscale solicitau TVA pornind de la prezumtia ca acesta nu este inclus in pret si s-ar aplica la valoarea tranzactiei.
Prin OpANAF nr. 19/2015 se modifica procedura existenta privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVA.
Actul normativ analizat astazi se adreseaza in principal persoanelor juridice inregistrate in scopuri de TVA ce isi vor pierde aceasta calitate in cazul in care participantii la societate au inscrise in cazierul fiscal infractiuni la reglementarile din legislatie economica, financiar contabila si fiscala.
ANAF are dreptul sa anuleze din oficiu codul de inregistrare fiscala cand aceste persoane au infaptuit infractiuni economice iar procedura este detaliata in functie de forma juridica a societatilor:
a. societati pe actiuni si societati in comandita pe actiuni;
b. celelalte forme de societate (societate cu raspundere limitata, societate in comandita simpla si societate in nume colectiv).
In cazul societatilor pe actiuni si al societatilor in comandita pe actiuni inregistrate in scopuri de TVA, ANAF va anula din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA daca oricare dintre administratori sau chiar persoana juridica insasi are inscris in cazier infractiuni la reglementarile din legislatie economica, financiar contabila si fiscala.
In cazul celorlalte persoane juridice, si ne referim in principal la societatile cu raspundere limitata deoarece aceasta forma de societate este cu siguranta cea mai des intalnita, ANAF va anula din oficiu codul de inregistrare in scopuri de TVA daca asociatii majoritari, asociatul unic, oricare dintre administratori sau chiar persoana juridica insasi au inscrise in cazier infractiuni la reglementarile din legislatie economica, financiar contabila si fiscala.
O alta situatie foarte interesanta din punct de vedere fiscal este data de faptul ca procedura de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA se va aplica si cand la Registrul comertului exista mentiuni privind schimbarea asociatilor sau administratorilor, in contextul in care persoana juridica nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica, potrivit recentelor modificari aduse la art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal.
Aceasta din urma procedura o vom analiza in contextul in care ne asteptam la alte modificari normative ce vor enumera punctual criteriile in baza carora va fi apreciata intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica si vom vedea in ce consta formularul 088 Declaratie pe proprie raspundere privind intentia de desfasurare a unei activitati economice, tinand cont ca este deja al doilea act ce il mentioneaza fara sa il reglementeze ca si format sau act normativ cu instructiuni de completare.
Consultantul fiscal: Adrian Benta
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Servicii de transport pe parcurs extern. In ce consta tratamentul fiscal?DOSAR FORMULARUL 088: Noutati, documente, procedura de completare si tot ce trebuie sa stiti despre Declaratia 088Reducerea TVA-ului la lapte creeaza un gol in cash flow-ul fermei. Ce raspund federatiile!Zoom fiscal: Ajustarea bazei de impozitare a TVA dupa emiterea unei facturi. Cand si cum se efectueaza?Guvernul a aprobat normele de aplicare a Codului FiscalUltimele articole
Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventarE-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utileLeasing financiar, autoturism cu utilizare mixta. MONOGRAFIE contabilaArticole similare
Noi beneficii pentru angajati: Pensiile ocupationale. S-a adoptat proiectul de lege care reglementeaza cadrul legalIncadrare cladire rezidentiala. Ce implicatii fiscale apar si ce CRITERII se aplica?Pregatiti sau nu, mentinem aderarea la euro in 2015Anunt ANAF privind noua procedura de inregistrare in scopuri de TVADocumentar fiscal OMFP nr. 664: Autorizarea activitatii de schimb valutarUltimele articole
Situatii financiare. Cum alegeti tipul de situatii financiare anuale ce trebuie utilizatDepunere bilant anual 2025. Cand si cum se face incadrarea firmelor in CRITERIIle de marimeIntocmire bilant. CRITERIIle de marime a firmelor, introduse prin Ordinul 1464/2024, NU se aplica pentru anul 2023Spalarea banilor. Cand intervine obligatia de a face audit internGHID PRACTIC pentru implementarea legii privind auditul internArticole similare
Inspaimantator: Fiscul ne anuleaza inregistrarea in scop de TVAModificari importante in sfera TVA, publicate recent in Monitorul OficialANULAREA DIN OFICIU a inregistrarii in scopuri de TVASituatii in care se anuleaza inregistrarea in scopuri TVA a persoanei impozabileLegea 225/2015. Explicatii si prevederi esentialeUltimele articole
Furnizor cu codul TVA anulat din oficiu. Care sunt consecintele fiscale?Intalnirile organizate de ANAF in vederea indrumarii contribuabililor cu privire la obligatiile fiscale (august 2019 )Firmele isi recupereaza codul de TVA si scapa de criteriile ANAFAnunt ANAF privind noua procedura de inregistrare in scopuri de TVANou de la ANAF: Criterii pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVASfaturi de la experti
Achizitie duba din Olanda taxata cu TVA de 21%
Intrebare: Am achizitionat o autoutilitara second hand din Olanda. Desi i-am comunicat vanzatorului codul de TVA, factura a fost emisa cu TVA 21%, aplicata la valoarea de vanzare. Valoarea fara TVA: 12.396,69 euro + TVA 2.603,30 euro, total...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind declaratia 406. SAF-T
Intrebare: Am un chirias care are urmatorul CIF emis de ANAF: 9000000282163. Certificatul este emis in 2012, iar CIF-ul este atribuit din 2005. Chiriasul este Organizatia Internationala pentru Migratie, cu domiciliul fiscal in Bucuresti,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Masuri fiscale 2025. Schimbari pentru dividende, impozit pe profit, CASS si proprietati
D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari
Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei
CASS pentru PFA in 2025. 2 solutii de luat in calcul dupa eliminarea D. Unice estimative
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA