Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Drepturi vamale de import. Ce drepturi si obligatii TVA se aplica in Romania?

25-Sep-2014
15583

Stabilim mai jos care sunt implicatiile contabile si fiscale in cazul aplicarii sistemului "consignment stock", conform unei intelegeri scrise intre parti. In analiza noastra, societatea este inregistrata in scopuri de TVA in Romania si primeste marfuri, materiale de la un furnizor din Turcia (in afara UE).



Vom vedea ce demersuri trebuie sa faca firma romana pentru derularea activitatii, avand in vedere ca orice import presupune plata TVA in vama.

Avand in vedere faptul ca furnizorul este stabilit pe teritoriul unui stat tert, marfurile livrate din Turcia sunt plasate sub regim vamal in Romania, fara a beneficia de un regim vamal suspensiv de la plata taxelor vamale chiar daca sunt livrate in sistemul "consignment stock". Astfel, in opinia noastra plasarea marfurilor sub regim vamal, impune intocmirea declaratiei vamale de import si plata drepturilor vamale de import, fara a beneficia de scutire de la plata acestor drepturi deoarece nu se incadreaza in prevederile art. 144 "Scutiri speciale legate de traficul international de bunuri" alin. (1) lit. a) din Codul fiscal prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca " Sunt scutite de taxa urmatoarele:

a) livrarea de bunuri care urmeaza:
1. sa fie plasate in regim vamal de admitere temporara, cu exonerare totala de la plata drepturilor de import;

2. sa fie prezentate autoritatilor vamale in vederea vamuirii si, dupa caz, plasate in depozit necesar cu caracter temporar;
3. sa fie introduse intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber;
4. sa fie plasate in regim de antrepozit vamal;
5. sa fie plasate in regim de perfectionare activa, cu suspendare de la plata drepturilor de import;".

In acest caz, nu se acorda un regim vamal suspensiv de la plata taxelor vamale, dar nici exonerarea totala sau partiala de drepturi de import, posibilitate reglementata prin art. 157 din sectiunea a 6-a "Admiterea temporara" din legea nr. 86 din 10 aprilie 2006 privind Codul vamal al Romaniei doar pentru bunurile destinate reexportului "Regimul de admitere temporara permite utilizarea pe teritoriul vamal al Romaniei, cu exonerarea totala sau partiala de drepturi de import si fara a fi supuse masurilor de politica comerciala, a marfurilor straine destinate reexportului, fara sa fi suferit vreo modificare in afara deprecierii normale datorate utilizarii lor.".

In acest caz, obligat la plata drepturilor vamale este importatorul bunurilor respective. Acest aspect este reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 151^1 "Persoana obligata la plata taxei pentru importul de bunuri" din Codul fiscal de la pct. 59 alin. (1) pct. 1 "In aplicarea art. 151^1 din Codul fiscal, importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este:…..

e) proprietarul bunurilor sau persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal, care importa bunuri in Romania:

1. in regim de consignatie sau stocuri la dispozitia clientului, pentru verificarea conformitatii ori pentru testare. Beneficiarul inregistrat conform art. 153 din Codul fiscal poate fi importatorul bunurilor care are obligatia platii taxei pentru respectivul import, cu conditia ca bunurile respective sa fie cumparate de acesta sau daca nu le achizitioneaza sa le reexporte in afara Comunitatii;".

In situatia prezentata, proprietarul bunurilor este furnizorul din Turcia, caz in care se considera ca are calitatea de importator al bunurilor respective, obligat la plata taxelor vamale si a TVA. Operatiunea de "stoc la dispozitia clientului" este definita prin alineatul 3 punctul 16 din normele de aplicare ale articolului 134^1 ca operatiune conform careia furnizorul transfera periodic bunuri intr-un depozit propriu sau intr-un depozit al clientului, iar transferul proprietatii bunurilor intervine, conform contractului, la data la care clientul scoate bunurile din depozit. In cazul operatiunii "stocuri la dispozitia clientului", se considera ca transferul proprietatii bunurilor are loc la data la care clientul intra in posesia bunurilor. In acest caz, furnizorul din Turcia care efectueaza un import de bunuri pe teritoriul Romania, plaseaza bunurile respective in depozitul clientului daca nu are un depozit propriu.

Din acest depozit, efectueaza periodic livrari de bunuri catre clientul din Romania, caz in care se considera ca, din punctul de vedere al TVA, realizeaza operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei. Pentru aceste operatiuni, furnizorul din Turcia este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania in conformitate cu prevederile art. 153 alin. (4) "O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 143 alin. (1) lit. c) - m), art. 144 alin. (1) lit. c) si art. 144^1, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2) - (6).". Inregistrarea in Romania se efectueaza prin desemnarea unui reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei inainte de realizarea importului de bunuri.


Prin aceasta inregistrare, furnizorul din Turcia va avea posibilitatea sa isi exercite dreptul de deducere a sumei TVA achitatea in vama, dar si obligatia de a colecta TVA pentru livrarile de bunuri efectuate pe teritoriul Romaniei, urmand sa achite bugetului de stat din Romania suma TVA de plata, stabilita prin decontul de TVA cod 300. Pentru bunurile importate si livrate pe teritoriul Romaniei, furnizorul din Turcia, inregistrat prin reprezentant fiscal, nu este obligat sa organizeze evidenta contabila a bunurilor respective, ci doar organizarea evidentei fiscale a acestora pe baza unui registru al bunurilor intrate - iesite si a jurnalelor de TVA (jurnal pentru cumparari si jurnal pentru vanzari).

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016