Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rolul declaratiei furnizorului pe termen lung. Neaplicarea unui cumul privind originea preferentiala a marfurilo. Cum procedam?

26-Apr-2016
7570

In cazul de mai jos, exemplul nostru il reprezinta o societate care cumpara marfa din Germania si o vinde clientilor din Romania. Un client solicita pentru produsele pe care le cumpara declaratia pe termen lung a furnizorului pentru produsele cu caracter original preferential conform ordonantei EU 12072001. Vom explica astfel ce inseamna "neaplicarea unui cumul" (asa cum este specificat pe declaratie) si ce implicatii asupra societatii are aceasta declaratie pe care trebuie sa i-o elibereze firma clientului.

 

Fiecare stat adopta propria politica vamala, atat in ceea ce priveste exportul, cat, mai ales, in ceea ce priveste impotul de bunuri pe teritoriul sau.

In acest sens, in functe de relatiile comerciale, economice si politice ale fiecarui stat cu alte state, acesta poate introduce in politica sa vamala anumite privilegii privind drepturile vamale de care ar beneficia anumite produse originare din statele respective la intrarea pe teritoriul sau.

Privilegiile respective (care pot consta in taxe vamale diminuate sau chiar eliminate) sunt prevazute in diverse acorduri si conventii internationale, la care si Romania este parte.
In cadrul acestora sunt prevazute regulile si formalitatile necesare a fi detinute de catre furnizor pentru stabilirea originii prefentiale a marfurilor.

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Obligatii TVA AIC autoturism O firma inregistrata in scopuri de tva in Romania achizitioneaza un autoturism de la o persoana fizica din Germania. Care sunt implicatiile din punct de vedere al tva? Autoturismul...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Acordare bonus colaboratori Societatea platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scop de tva comercializeaza afine pe plan intern si international (LIC + export). Afinele sunt achizitonate de la...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inchidere cont 461. Aspecte contabile si fiscale Cum pot sa inchid contul 461 cu sold debitor = 27.000 lei, mai vechi de 3 ani? Mentionez ca firma nu are profit din anii precedenti, iar asociat unic la aceasta firma este un ONG....citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Revenire contabilizare ajutor de deces - sindicat Ajutoarele de deces tot pentru membrii de sindicat se acorda (pe baza cererii de ajutor cu documentele doveditoare). Deci e ok 6582? Cotizatiile de la membri sunt pe cont 731 (nu...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inchiriere apartamente in regim hotelier.AIRBNB BOOKING Persoana fizica detine doua apartamente pe care le inchiriaza in sistem AIRBNB si BOOKING. In ambele platforme, are posibilitatea sa bifeze ca nu ofera factura, insa date fiind...citeste mai mult

Pentru a intelege sintagma "neaplicarea unui cumul" trebuie stabilit sensul cuvantului "cumul".
Conform art. 3 Protocolul nr. 4 din 31 ianuarie 1997 privind definirea notiunii de "produse originare" si metodele de cooperare administrativa - cu modificarile la zi - cumulul originii din Comunitatea Europeana se refera la faptul ca produsele exportate din Comunitate vor fi considerate ca originare din Comunitate, daca sunt obtinute acolo, incorporand materiale originare din Comunitate, Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria etc. Nu este necesar ca materialele sa fi suferit prelucrari sau transformari suficiente.

Asadar, neaplicarea unui cumul desemneaza faptul ca produsele vandute de catre clientii dvs sunt obtinute in Comunitate, insa fara a incorpora materiale provenite din alte state ale Comunitatii.

Declaratia respectiva se va prezenta de catre furnizor (care, la randul sau, este clientul dvs) beneficiarului sau, din care sa rezulte originea produselor furnizate acestuia din urma.
Declaratia respectiva ar trebui data de catre furnizorul din Germania - probabil producatorul marfurilor.
Daca veti da dvs aceasta declaratie, trebuie sa detineti informatii necesare si suficiente care sa ateste originea marfurilor. De asemenea, trebuie sa aveti informatii daca pentru realizarea produselor s-a aplicat vreun cumul (adica incorporeaza materiale provenite din Comunitate si din tarile enumerate) sau nu s-a aplicat nici un cumul.

Clientului dvs ii este necesara aceasta declaratie pentru a o prezenta partenerului sau, care va beneficia, in statul sau, pentru produsele importate, de masuri tarifare preferentiale.

In lipsa acestei declaratii, partenerul clientului dvs nu beneficiasa de aceste masuri tarifare preferentiale, platind drepturi vamale mai mari.

Acest fapt ar putea conduce la alterarea relatiilor comerciale.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016