Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: ANAF modifica procedura de acordare a esalonarii la plata in forma simplificata si actualizeaza formularele aferente

04-Mai-2023
2652
Proiect: ANAF modifica procedura de acordare a esalonarii la plata in forma simplificata si actualizeaza formularele aferente

ANAF a pus recent, in dezbatere publica, un Proiect de Ordin care cuprinde modificarea Anexei la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1767/2021 pentru aprobarea procedurii de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata, de catre organul fiscal central.

Precizari privind acordarea esalonarii la plata in forma simplificata

Dispozitiile Cap. IV1 ”Esalonare la plata, in forma simplificata, pentru obligatiile fiscale administrate de organul fiscal central” din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, au fost modificate si completate prin:

- art.I pct.25-28 si art.II din Ordonanta Guvernului nr.31/2022,

- art.I si art.III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.20/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale.

In acest sens, se impune modificarea procedurii de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata, de catre organul fiscal central, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1767/2021.

Prin urmare, prin acest proiect de act normativ se propune modificarea si completarea Anexei ”Procedura de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata, de catre organul fiscal central, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1767/2021, care sa reglementeze urmatoarele aspecte:

1. eliminarea prevederilor referitoare la acordarea esalonarii la plata, in forma simplificata pentru debitorii prevazuti la art.204 din Codul de procedura fiscala, respectiv cei care trebuie sa achite obligatiile fiscale administrate de organul fiscal central intr-un anumit termen pentru a se mentine autorizatia, acordul ori alt act administrativ similar;

2. prevederi privind reducererea numarului de cereri de modificare a esalonarii la plata si de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata, de la doua cereri la o singura cerere pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata;

3. abrogarea prevederilor referitoare la aprobarea unei alte perioade de esalonare la plata in cazul modificarii deciziei de esalonare la plata;

4. posibilitatea acordarii esalonarii la plata in cazul sumelor reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei, individualizate in titluri executorii transmise spre recuperare organului fiscal competent, avand in vedere ca nu exista exceptii reglementate de prevederile legale in vigoare, in acest sens;

5. abrogarea prevederilor referitoare la renuntarea la intentia de a beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare in cazul in care au fost depuse notificari potrivit Ordonanta Guvernului nr.6/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, din urmatoarele considerente:

Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1767/2021 a fost aprobata Procedura de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata, de catre organul fiscal central.

Astfel, potrivit prevederilor art.1, alin. (7) din aceasta procedura, ”debitorii care au depus notificari potrivit cap. I din Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, aprobata prin Legea nr. 216/2021 sau cap. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale, cu modificarile ulterioare, prin depunerea cererii prevazutela alin. (1) renunta la intentia de a beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare/anularea la plata a obligatiilor accesorii. .....”. Aceste prevederi au fost preluate si in formularul cererii de acordare a esalonarii la plata in forma simplificata.

Ulterior intrarii in vigoare a acestei prevederi, contribuabilii au sesizat faptul ca dispozitiile legale anterior invocate, aprobate prin ordin al presedintelui ANAF, adauga la cele ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2019, cu modificarile sicompletarile ulterioare.

In fapt, prin Ordonanta Guvernului nr. 6/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, nu s-a reglementat ca prin depunerea cererii de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata, se anuleaza intentia contribuabilului de a beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare.

6. actualizarea modelelor formularelor prevazute de procedura de acordare a esalonarilor la plata, in forma simplificata.

7. introducerea unui nou formular privind acordul de principiu in cazul modificarii/ mentinerii valabilitatii esalonarii la plata pentru debitorii care trebuie sa achite obligatiile fiscale administrate de organul fiscal central intr-un anumit termen pentru a se mentine autorizatia, acordul ori alt act administrativ similar, potrivit dispozitiilor art.II alin.(2) din O.G. nr.31/2022, in vederea constituirii garantiei prevazute de lege.

Formularele modificate:

-CERERE de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata, Anexa 15 click AICI»

-CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALA, Anexa 16 click AICI»

-CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALA pentru contribuabilii care au infiintate sedii secundare inregistrate fiscal, potrivit legii, Anexa 17, click AICI»

-REFERAT de verificare a conditiilor de acordare/modificare/mentinere a esalonarii la plata, Anexa 18, click AICI»

-DECIZIE de respingere a cererii de …......................................................, Anexa 19, click AICI»

-DECIZIE de reducere a penalitatilor de nedeclarare amanate la plata, Anexa 20, click aICI»

-DECIZIE de constatare a pierderii valabilitatii esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, Anexa 21, click AICI»

-DECIZIE de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de nedeclarare, Anexa 22, click aICI»

-Acord de principiu, Anexa 23, click AICI»

Extras din Proiectul de Ordin:

Art.II Anexa ”Procedura de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata, de catre organul fiscal central” la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1767/2021, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1072 din 9 noiembrie 2021, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1, alineatul (2), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e) si va avea urmatorul cuprins:

”e) sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei, individualizate in titluri executorii transmise spre recuperare organului fiscal competent.”

2. La articolul 1, alineatele (3) si (7) se abroga.

3. La articolul 1 dupa alineatul (9), se introduc trei noi alineate, alineatele (10), (11) si (12), cu urmatorul cuprins:

”(10) Pentru penalitatile de nedeclarare datorate de contribuabili se acorda urmatoarele:

a) esalonare la plata, in situatia in care obligatiile fiscale principale pentru care s-au calculat acestea sunt stinse dupa expirarea termenului de plata prevazut la art. 156 alin.(1) din Codul de procedura fiscala;

b) amanarea la plata in vederea reducerii cu 75%, potrivit legii, in situatia in care obligatiile fiscale principale pentru care s-au calculat acestea sunt esalonate la plata si/sau sunt stinse partial prin plata si/sau compensare in termenul prevazut la art.156 alin.(1) din Codul de procedura fiscala, precum si in cazul mentinerii valabilitatii acesteia pentru cele instituite si comunicate la data pierderii valabilitatii esalonarii la plata.

(11) In cazul debitorilor care desfasoara activitati intracomunitare pentru care se atribuie un cod de inregistrare TVA potrivit art. 317 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura de solutionare a cererii de esalonare la plata se au in vedere si obligatiile fiscale inregistrate in evidenta fiscala pentru aceasta activitate. (12) in situatia in care pe perioada de esalonare la plata, se radiaza un sediu secundar sau codul de inregistrare de TVA atribuit pentru desfasurarea activitatilor intracomunitare, organul fiscal competent emite, din oficiu, decizia de modificare a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale, si/sau, dupa caz, decizie de modificare a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de nedeclarare.”

4. La articolul 3, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”(5) Pentru debitorii care au transmise spre recuperare creante bugetare inscrise in titluri executorii emise de alte organe, organul fiscal instiinteaza organul emitent al titlului executoriu, dupa caz, cu exceptia instantelor judecatoresti, despre depunerea unei cereri de acordare sau de retragere, precum si despre emiterea unei decizii in solutionarea acestora, printr-o adresa la care anexeaza aceste documente. Aceste documente se transmit in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii sau emiterii deciziei, dupa caz.”

5. La articolul 3, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:

”(6) Pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, potrivit legii, cererea de acordare a esalonarilor la plata se depune de catre debitor, persoana fizica, separat pentru obligatiile fiscale ale persoanei fizice si separat pentru obligatiile fiscale ale persoanei fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Cererile depuse de catre acestia se analizeaza distinct, prin emiterea documentelor care stau la baza solutionarii acestora, separat pentru persoana fizica si separat pentru persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.”

6. La articolul 4, alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:

”c) cererea vizeaza obligatii fiscale care reprezinta conditie de mentinere a valabilitatii unei esalonari la plata acordate in temeiul capitolului IV - "Inlesniri la plata” din Codul de procedura fiscala.”

7. La articolul 5, alineatul (4), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”c) penalitatea care se anuleaza ca urmare a mentinerii valabilitatii esalonarii la plata;”

8. La articolul 5, alineatul (4), dupa litera c) se introduc doua noi litere, literele d) si e), cu urmatorul cuprins:

”d) taxe vamale, accize si taxa pe valoarea adaugata care administrarea, cu exceptia inspectiei fiscale si a executarii silite, revine Autoritatii Vamale Romane;

e) obligatiile fiscale care reprezinta conditie de mentinere a valabilitatii unei esalonari la plata acordate in temeiul capitolului IV - "Inlesniri la plata” din Codul de procedura fiscala.”

9. La articolul 5, alineatul (6), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:

”c) dobanda calculata pe perioada esalonarii.”

10. La articolul 6, alineatul (8), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:

”c) in situatia in care cererea de acordare a esalonarii la plata vizeaza obligatiile fiscale care reprezinta conditie de mentinere a valabilitatii unei esalonari la plata acordate in temeiul capitolului IV - "inlesniri la plata” din Codul de procedura fiscala.”

11. La articolul 8, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

”(3) In cazul debitorilor care solicita mentinerea valabilitatii esalonarii la plata, penalitatea calculata conform art. 209 9 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, se anuleaza.”

12. La articolul 12, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

”(11) In cazul in care se constata neindeplinirea conditiei prevazuta la art.II alin.(3) din Ordonanta Guvernului nr.31/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.207/2015privind Codul de procedura fiscala, se emit deciziile prevazute la alin. (1) in termen de 30 de zile de la data comunicarii acordului de principiu de catre organul fiscal central.”

13. La articolul 12, alineatul (4) se abroga.

14. La articolul 13, alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins: ”d) decizia de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata, impreuna cu un nou grafic de esalonare la plata, conform modelului prevazut in anexa nr. 17, cu pastrarea perioadei de esalonare ramase din esalonarea aprobata initial, sau decizia de respingere, dupa caz.

Prin pastrarea perioadei de esalonare se intelege numarul de luni ramas din esalonarea aprobata initial, fara a se lua in considerare numarul de luni aferent perioadei in care aceasta si-a pierdut valabilitatea. in acest caz, cuantumul obligatiilor fiscale ramase din esalonarea la plata acordata initial se imparte in mod egal pentru fiecare rata de esalonare din perioada ramasa din grafic;”.

15. La articolul 13, alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”c) referatul de verificare a conditiilor de acordare/modificare/mentinere a esalonarii la plata, caz in care verifica conditiile de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata de la sectiunea A lit. b) - d), f) - h) si k) si n). in aceasta situatie, nu se completeaza lit. b) a sectiunii C - "Concluzii";”

16. La articolul 13, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alinetele (5) - (7) cu urmatorul cuprins:

”(5) Pentru debitorii care se incadreaza in prevederile art. II alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 31/2022, se aplica in mod corespunzator prevederile art. 5 si 6 din Anexa nr.2 ”Procedura de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central” la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare fiscala nr. 90/2016. in acest sens, organul fiscal intocmeste referatul de verificare a conditiilor de acordare/modificare/mentinere a esalonarii la plata, in care verifica inclusiv conditia prevazuta la Sectiunea A lit. m) si emite acordul de principiu, conform modelului prevazut in anexa nr.24 .

(6) In cazul debitorilor care solicita mentinerea valabilitatii esalonarii la plata, penalitatea calculata conform art. 209 9 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, se anuleaza prin decizia prevazuta la alin. (2) lit. d).

(7) Pentru respectarea conditiilor de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata obligatiile fiscale exigibile la data comunicarii deciziei de mentinere a valabilitatii esalonarii, cu exceptia celor care au facut obiectul esalonarii a carei valabilitate a fost pierduta, se achita in termen de 90 de zile de la data comunicarii deciziei. Prin exceptie, obligatiile fiscale/bugetare prevazute la art. 2091 alin. (6) lit. f), h) - j) din Codul de procedura fiscala se achita in termenele prevazute la art. 2094 alin. (1) lit. m) - q) din Codul de procedura fiscala.”

17. La articolul 14, alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”c) referatul de verificare a conditiilor de acordare/modificare/mentinere a esalonarii la plata, caz in care verifica conditiile de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata de la sectiunea A lit. a) - d), f) – j) si n);”.

18. La articolul 14, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”(3) Organul fiscal emite si comunica decizia de modificare a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale impreuna cu un nou grafic de esalonare la plata, care face parte integranta din aceasta, cu pastrarea perioadei de esalonare ramase din esalonarea aprobata initial. In acest caz, cuantumul obligatiilor fiscale esalonate la plata, respectiv atat cele ramase din esalonarea la plata acordata initial, cat si cele care se includ in esalonare, se imparte in mod egal pentru fiecare rata de esalonare din perioada ramasa din grafic.”

19. La articolul 14, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (5) si (6) cu urmatorul cuprins:

”(5) Prin exceptie de la alin. (1), nu se includ in decizia de modificare a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale si/sau decizia de modificare a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de nedeclarare, dupa caz, obligatiile fiscale/bugetare prevazute la art. 209 1 alin. (6) din Codul de procedura fiscala.

(6) Pentru debitorii care se incadreaza in prevederile art. II alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 31/2022, se aplica in mod corespunzator prevederile art. 13 alin. (5).”

20. Articolul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”Art. 20 Anexele nr.1-24 fac parte integranta din prezenta procedura.”

21. Anexele nr. 1, 3-5, 7, 14, 15 si 16, se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 15- 22 la prezentul ordin.

22. Dupa anexa nr.23 se introduce o noua anexa, anexa nr. 24, care va avea cuprinsul prevazut in anexa nr. 23 la prezentul ordin.

Art. IV. Pentru cererile de acordare a esalonarii la plata depuse in temeiul capitolului IV "inlesniri la plata” si Capitolul IV 1 ”Esalonare la plata, in forma simplificata, pentru obligatiile fiscale administrate de organul fiscal central” din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt nesolutionate la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.20/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, se solutioneaza potrivit legislatiei in vigoare la data depunerii cererii.

Art. V. Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016