Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF va publica lista persoanelor fizice cu averi mari. Cine se incadreaza in aceasta categorie?

03-Feb-2023
2976
ANAF va publica lista persoanelor fizice cu averi mari. Cine se incadreaza in aceasta categorie?

ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin privind persoanele fizice cu averi mari si va publica lista celor care se incadreaza in aceasta categorie. Cum se face estimarea averii?

Persoana fizica cu avere mare este persoana fizica rezidenta fiscal in Romania, care detine o avere, atat in Romania, cat si in strainatate, estimata la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul in lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimarii averii, stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pe baza datelor detinute/obtinute de ANAF, in conformitate cu dispozitiile legale.

 

Estimarea averii se face pe baza datelor si informatiilor detinute sau obtinute de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la urmatoarele elemente patrimoniale:

a) bunurile imobile detinute;

b) bunurile mobile detinute;

c) activele financiare detinute.

 

Averea reprezinta suma valorilor aferente elementelor patrimoniale prevazute mai sus.

 

Grupul persoanelor fizice cu averi mari este constituit din persoane fizice a caror avere estimata indeplineste conditia prevazuta la art.1 alin. (1), in limita numarului aprobat de conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la propunerea Directiei Generale Control Venituri Persoane Fizice.

 

Grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari este constituit din Grupul persoanelor fizice cu averi mari si din persoanele fizice soti/sotii si rude/afini de pana la gradul al doilea ai/ale acestora.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala va notifica persoanele fizice cu privire la faptul ca acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari.

 

Notificarea va cuprinde cel putin urmatoarele:

(a) informatii cu privire la indeplinirea criteriului de avere prevazut la art. 1 alin. (1);

(b) prezentarea elementelor prevazute la art. 1 alin. (2), pe baza carora s-a estimat averea;

(c) prezentarea abordarii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a cadrului legal adoptat, in scopul asigurarii conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

 

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizeaza o data la 3 ani, in sensul introducerii persoanelor fizice care indeplinesc criteriul prevazut la art. 1 si o data la 6 ani, in sensul eliminarii persoanelor fizice care nu mai indeplinesc acest criteriu.

 

Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizeaza si grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari.

 

In scopul asigurarii conformarii fiscale voluntare a persoanelor fizice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala poate proceda la:

(a) aplicarea unor tratamente fiscale alternative de crestere a conformarii fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate;

(b) selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezinta risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, in vederea efectuarii de verificari ale situatiei fiscale personale/verificari documentare, in conditiile legii.

 

Tratamentele fiscale alternative constau in:

(a) indrumarea persoanelor fizice cu averi mari prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), in scopul facilitarii conformarii fiscale voluntare;

(b) derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice definite conform prezentului ordin, privind problemele de neconformare identificate.



Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016