Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF modifica procedura privind recalcularea din oficiu a CASS. Cum arata noul formular

28-Feb-2022
5115
ANAF modifica procedura privind recalcularea din oficiu a CASS. Cum arata noul formular

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un nou Proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii privind recalcularea din oficiu, de catre organul fiscal, a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a modelului si continutului formularului „Referat privind recalcularea contributiei de asigurari sociale de sanatate”.

Prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea:

a) procedurii privind recalcularea din oficiu, de catre organul fiscal, a contributiei de asigurari sociale de sanatate;

Procedura prevede la pct.12 faptul ca, in situatia in care succesiunea persoanei fizice
decedate a fost acceptata de mostenitori, la solicitarea acestora, organul fiscal emite si comunica o decizie catre persoanele care devin debitori, in conditiile art.23 din Codul de procedura fiscala. 

Institutia mentioneaza ca, la momentul actual, preluarea obligatiilor fiscale se face prin emiterea si comunicarea deciziei de impunere prevazute in Anexa nr.60 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, precum si pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

b) modelului si continutului formularului „Referat privind recalcularea contributiei de asigurari sociale de sanatate”.

Prin Legea nr.296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1269 din 21 decembrie 2020, prevederile art.183 din Codul fiscal au fost completate cu dispozitii referitoare la incetarea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor fizice care au decedat in cursul anului fiscal.

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Profit reinvestit Investitia realizata in trimestrul IV - instalatie stins incendii se incadreaza in grupa 2.1, respectiv codul de clasificare 2.1.24.3; 1. Beneficiaza de scutirea de impozit pe...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Regimul ambalajelor care circula la export si se reintorc in tara Ambalaje returnabile. Livram produse finite catre Renault Turcia in ambalaje returnabile, stocul de ambalaje scazandu-se odata cu factura de livrare. Cand vine camionul sa ridice...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Avans spre decontare Un salon de infrumusetare (SRL) are plati lunare cu numerar (sub 5000 lei), mai mari decat incasarile prin casa de marcat in numerar. Aceste plati sunt suportate de administrator...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Plafon impozit venituri microintreprindere valabil in 2025 Avand in vedere modificarea pragului pentru microintreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro incepand cu 2025, cu aplicarea analizei cifrei de afaceri la 31.12.2024, o...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Corectarea erorilor constand in cheltuieli cu dobanda Multumesc pentru raspunsuri. Ca sa fiu sigura ca am inteles bine, in cazul intrebarii cu nr 2, revin asupra spetei. Fiind erori nesemnificative, s-a decis ca sumele sa fie...citeste mai mult

Potrivit art.183 alin.(2) si (3) din Codul fiscal, pentru persoanele fizice care au optat pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si care au decedat in cursul anului fiscal, contributia datorata este cea aferenta perioadei de pana la luna decesului.

Recalcularea contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza din oficiu.

Avand in vedere aceste prevederi legale, este necesara elaborarea unei proceduri privind recalcularea din oficiu a contributiei de asigurari sociale de sanatate. Procedura se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2021.

Pentru a vedea DOCUMENTUL, click AICI>>
 
Procedura privind recalcularea din oficiu, de catre organul fiscal, a contributiei de
asigurari sociale de sanatate

1. (1) Prezenta procedura se aplica, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, persoanelor
fizice prevazute la art.180 din Codul fiscal care au optat pentru plata contributiei de asigurari
sociale de sanatate prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile
sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II (denumita in continuare declaratie unica
estimativa) si care au decedat in cursul aceluiasi an fiscal/celor 12 luni pentru care datoreaza
contributia, dupa caz.

(2) Persoanele fizice prevazute la art.180 din Codul fiscal sunt persoanele care se incadreaza in urmatoarele categorii si au optat pentru plata contributiei:

a) persoanele fizice care au estimat pentru anul fiscal venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h) din Codul fiscal, sub nivelul plafonului minim anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice estimative;

b) persoanele fizice care nu au realizat venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din cod;

c) persoanele fizice care au realizat venituri de natura celor prevazute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

2. Prezenta procedura nu se aplica persoanelor prevazute la art.180 din Codul fiscal, care anterior survenirii decesului, si-au recalculat obligatia de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru anul in curs intrucat au inceput sa realizeze venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal sau s-au incadrat in categoriile de persoane nexceptate de la plata contributiei.

3. In sensul prezentei proceduri, organul fiscal competent este organul fiscal in a carui evidenta este inregistrata persoana fizica ca platitor de impozite, taxe si contributii.

4. Recalcularea din oficiu a contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza de catre compartimentul cu atributii in administrarea impozitului pe venit si contributiilor sociale din cadrul organului fiscal competent, denumit in continuare compartiment de specialitate.

5. Identificarea contribuabililor de la pct.1 se face de catre compartimentul de specialitate, pe baza urmatoarelor surse de informatii:

a) datele existente in registrul contribuabililor, furnizate de serviciul de evidenta a populatiei, precum si pe baza constatarilor proprii, potrivit starii de fapt reale;

b) ultima declaratie unica estimativa depusa de contribuabil pentru anul fiscal sau cele 12 luni in care s-a constatat decesul, avand bifata la subsectiunea „Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata” de la Capitolul II, una din lit.B, C sau D, dupa caz.

6. Recalcularea contributiei de asigurari sociale de sanatate se face pana la data de 31 decembrie a anului fiscal in care contribuabilul a decedat sau ori de cate ori se constata indeplinirea conditiilor pentru efectuarea recalcularii, potrivit legii.

7. Recalcularea contributiei de asigurari sociale de sanatate se face dupa cum urmeaza:

a). se recalculeaza baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, proportional cu perioada de pana la luna in care survine decesul;

b). se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata, prin aplicarea cotei de 10%, prevazute la art.156 din Codul fiscal, asupra bazei de calcul recalculate de la lit.a).

8. Recalcularea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se face proportional cu perioada de pana la luna in care survine decesul, dupa cum urmeaza:

(1) Pentru persoanele care au bifat lit.B, C sau D de la Capitolul II si care au declarat contributia calculata la o baza de calcul reprezentand echivalentul a 6 salarii de baza minime brute pe tara:

Baza de calcul recalculata =(6 salarii de baza minime brute pe tara/12 luni) x Numar luni, unde Numar luni se calculeaza incepand cu luna depunerii declaratiei unice estimative, inclusiv, pana la luna in care survine decesul, exclusiv.

(2) Pentru persoanele care au bifat lit.B de la Capitolul II si care au declarat contributia calculata la o baza de calcul in functie de numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei prevazute la art.122 din Codul fiscal, intrucat au depus declaratia estimativa peste termenul legal:

Baza de calcul recalculata =salariul de baza minim brut pe tara x Numar luni, unde Numar luni se calculeaza incepand cu luna depunerii declaratiei unice estimative, inclusiv, pana la luna in care survine decesul, exclusiv.

9. Baza de calcul recalculata, precum si contributia de asigurari sociale de sanatate aferenta, se stabilesc prin „Referatul privind recalcularea contributiei de asigurari sociale de sanatate”, prevazut in anexa nr.2 la ordin. Referatul se intocmeste in doua exemplare, care se verifica si se avizeaza de catre conducatorul organului fiscal competent, precum si de catre persoanele implicate potrivit competentelor stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare.

10. In baza referatului, CASS recalculata se prelucreaza in aplicatia informatica prin care se gestioneaza declaratiile fiscale depuse de contribuabilul care a decedat, urmand ca ulterior, aceste informatii sa fie transferate in aplicatia informatica prin care se gestioneaza evidenta
analitica pe platitori a acestui contribuabil.

11. Sumele transferate in evidenta fiscala pe platitori potrivit pct.10, se mentioneaza in certificatul de atestare fiscala eliberat la solicitarea notarului public cu ocazia dezbaterii succesiunii persoanei fizice decedate.

12. In situatia in care, succesiunea persoanei fizice decedate a fost acceptata de mostenitori, organul fiscal emite si comunica decizia prevazuta la art. 23, alin.(4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, catre persoanele care devin debitori, utilizand modelul prevazut in Anexa nr. 60 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Adminstrare Fiscala nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, precum si pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.”

13. Toate documentele primite si emise de organul fiscal in aplicarea prezentei proceduri se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului decedat.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016