
Raportul Special
realizat de specialisti
Printr-un nou Proiect de Ordin pus in dezbatere publica de ANAF, institutia actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205. In plus, sunt modificate instructiunile de completare a formularului.
Este vorba despre Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea si completarea Ordinului nr.179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti"
Conform Referatului de aprobare, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.115/2023, au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal care au vizat, printre altele, reglementarea obligatiei de retinere la sursa a impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.
Impozitul calculat si retinut se declara si se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Totodata, potrivit dispozitiilor art.132 alin.(2) din Codul fiscal, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (formular 205).
Avand in vedere modificarile legislative mentionate, se impune modificarea instructiunilor de completare a formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.179/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ca urmare, prin prezentul proiect de ordin se propune actualizarea categoriilor de venituri pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii formularului 205, respectiv introducerea categoriei „Venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila”.
Extras din proiectul de Ordin:
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
ORDIN
Art.I. Instructiunile privind completarea formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I, prevazute in Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.138 din 10 februarie 2022, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1.La Capitolul I ”Depunerea declaratiei” punctul 1, dupa litera j) se introduce o noua litera, litera k) cu urmatorul cuprins:„k) venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.”
2.Capitolul II ”Completarea declaratiei” se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
2.1. La punctul 7 ”Cap.III «Date privind natura veniturilor»", dupa subpunctul 7.7. se introduce un nou subpunct, subpunctul 7.8. cu urmatorul cuprins:
”7.8. Categoria ”Venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila” se selecteaza in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, pentru care impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa de catre persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.”
2.2. La punctul 8 ”Cap.IV «Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, altele decat cele de la cap.V»" primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza, in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, pe beneficiari de venit. Capitolul se completeaza pentru tipurile de venituri prevazute la cap. I "Depunerea declaratiei" pct. 1 lit. b) - k) si pct. 3.”
Art.II. Prevederile prezentului ordin se aplica pentru declararea impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din investitii, realizate incepand cu 1 ianuarie 2024.
Art.III. Directiile de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art.IV. Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
PROIECT DE ORDIN ANAF privind aprobarea formularelor pentru declararea impozitelor si a anumitor taxe. Se modifica si Formularul 100ANAF modifica continutul Cererii de acordare a esalonarii la plata, documentele justificative si procedura aferenta (Proiect de Ordin)E-Transport in 2024. Care este cursul valutar folosit pentru declararea bunurilor in sistem?Declaratia 394 in 2022. ANAF propune introducerea in formular a unei noi operatiuni pentru care se aplica taxarea inversaPROIECT DE ORDIN ANAF privind periodicitatea transmiterii declaratiilor fiscale catre CNASUltimele articole
Taxa pe stalp 2025. Contribuabilii care au aceasta obligatie trebuie sa modifice vectorul fiscalProiect: ANAF modifica procedura de acordare a esalonarii la plata in forma simplificata si actualizeaza formularele aferenteProiect: Formularele utilizate in activitatea de verificare si control a institutiilor financiare raportoare vor avea un nou modelANAF va publica lista persoanelor fizice cu averi mari. Cine se incadreaza in aceasta categorie?Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic a fost completat cu 3 noi contributii (Ordinul 1985/2022)Articole similare
D205 in 2025. ANAF a modificat, prin Ordinul 102/2025, modelul formularului. Instructiuni de completareArticole similare
Cum trebuie completata Declaratia Unica pentru dividende obtinute atat din Romania, cat si din afara RomanieiANAF modifica din nou Formularul 179 -Declaratia privind compensatia la carburanti (Proiect de ordin)ANAF modifica Formularul 120. Cum arata Declaratia 120 (proiect de Ordin)Au fost modificate formularele utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaCum au modificat doua ordine regulile privind executarea silita pentru cazuri speciale si statutul de operator economic autorizatUltimele articole
Declaratia 100 se schimba: Cum declari bonificatia de 10% pentru impozitul pe constructiiD205 in 2025. ANAF a modificat, prin Ordinul 102/2025, modelul formularului. INSTRUCTIUNI DE COMPLETAREImpozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi INSTRUCTIUNI DE COMPLETAREDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularDeclaratia 040. Termen depunere si INSTRUCTIUNI DE COMPLETARESfaturi de la experti
Intrebare: Referitor la declaratia 406-SAF-T, care trebuie depusa de o asociatie cu activitate economica, platitoare de TVA lunar si care are codul de TVA diferit de codul fiscal (CUI-ul) normal, puteti, va rog, sa-mi spuneti de pe care cod...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Vanzare mangal pe teritoriul Romaniei. Taxare inversa
Intrebare: Daca o societate a achizitionat mangal printr-o achizitie intracomunitara, iar ulterior vinde acest mangal pe teritoriul Romaniei unei persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA, acest tip de activitate intra in sfera...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar
Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177
E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?
Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA