Obligatia de plata a CAS pentru PFA care nu realizeaza venituri in cursul anului fiscal
Stabilim, prin cele ce urmeaza, in ce masura
persoana fizica care desfasoara venituri din
profesii liberale este obligata la
plata contributiei de pensii chiar daca nu realizeaza venituri in cursul anului fiscal, cu precizarea ca persoana in cauza nu realizeaza
alte venituri salariale sau de alta natura. Solutia consultantului: Sunt exceptate de la obligativitatea asigurarii in sistemul public de pensii numai persoanele deja asigurate, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii (salariati, pensionari etc.), dupa cum se prevede la art. 292 ^ 21 alin. (2) din Codul fiscal .
Baza lunara la care se aplica CAS, in cazul PFA - nou infiintat, este venitul declarat de titularul PFA la ANAF , adica este venitul la care acesta doreste sa se asigure pentru pensie, care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut lunar stability prin legea bugetului asigurarilor sociale potrivit art. 296^11 alin. (1) din Codul fiscal .
Cota este de 31.3%.
Plata CAS se efectueaza trimestrial in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru - art. 296^24 alin. (3) din Codul fiscal. Platile efectuate in cursul anului sunt anticipate, urmand ca la finalul anului, prin depunerea declaratiei 600 privind venitul realizat, ANAF sa efectueze regularizarile privind CAS.
Persoanele fizice al caror venit ramas dupa
deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale (art. 296^22 alin. (1) din Codul fiscal ).
Potrivit dispozitiilor de la pct. 32 din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 296^22 din Codul fiscal , incadrarea in categoria persoanelor obligate sa se asigure se face in functie de venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din totalul veniturilor incasate a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real.
Astfel, contribuabilii care desfasoara activitati impuse in sistem real, care in anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, nu sunt obligati sa se asigure si nu datoreaza contributie de asigurari sociale, pentru anul fiscal urmator. Contributiile de asigurari sociale platite in anul fiscal in care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevazut de lege nu se restituie, acestea fiind luate in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si la stabilirea punctajului pentru pensionare.
In concluzie, in primul an de activitate
PFA trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale, insa daca venitul net realizat este sub venitul minim mentionat in anul urmator PFA nu are obligatia platii contributiei de asigurari sociale.
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
daca nu sunt obligat sa platesc cas pt. ca venitul net este sub minimul pe economie de ce primesc continuu instiintari de plata si titluri executorii de la ANAF si de ce nu mi se da nici o explicatie de catre functionarii ANAF?